A vodka legféltettebb titka
Az jó italok egyik legrejtélyesebb titka, hogy miként készülnek. Miből, milyen módszerrel, mit adnak hozzájuk, hogy egyediek legyenek.
Ezeket a recepteket minden italgyártó féltve őrzi, nehogy egy konkurens megszerezze és lemásolja a féltett italt. Hasonlóképpen van ez a vodka elkészítése során is. Annyi a különbség, hogy amíg más italnál az összetételt és készítést titkolják, addig itt a rejtély az íz és szag kivonásának folyamatát övezi.
A vodka esetében ugyanis nagyon figyelnek arra, hogy minden íz- és szaganyagtól, a lehető legnagyobb mértékben mentesítsék az italt. Egy többszörös lepárlási és bonyolult szűrési eljárásokon esik át az ital, mire eléri azt a kellő tisztaságot, amit szeretnének.
A szűrést általában homok vagy aktív szén szűrőkkel végzik, de van, hogy ezüstöt használnak. Addig szűrik, amíg eléri a megfelelő állapotot a vodka. Palackozás előtt néhány napig pihentetik és víz hozzáadásával állítják be a megfelelő erősségűre. A majdnem teljes íztelenség nagyon jó lehetőséget biztosít a különböző ízesített italok készítéséhez.