Ágyas pálinka gyümölcsdarabokkal

Ágyas pálinka
Ágyas pálinka

Már a jó minőségű, tiszta kisüsti pálinkán is fel lehet fedezni a gyümölcsös jegyeket. Az ágyas pálinka még intenzívebb ízekkel rendelkezik, valamint a színe is jellegzetes lehet.

Készítésének első lépései hagyományosnak mondhatóak, hiszen tulajdonképpen egyszerű kisüsti pálinka előállításáról van szó. Csak a második lepárlás után tapasztalhatunk eltéréseket az ágyas és a kisüsti előállítása között. Az utóbbit a második lepárlás után rögtön palackozzák.

Ezzel szemben, az ágyas pálinka még messze van attól, hogy a palackba kerüljön. A második lepárlás után tölgyfahordókba kerül, ahol több hónapot is eltölthet gyümölcságyon. Az érlelés során mindig olyan gyümölcsöket használnak, amiből a párlat is készült.

Így könnyen átveszi azok jellegzetes aromáját és az ital színe is meg fog változni. Palackozás során kerül egy-két gyümölcs is az üvegbe kerül. Bár ez az ágyas pálinka ízén már nem fog javítani, de látványossá teszi az italt. Akik a lágyabb, gyümölcsösebb ízeket kedvelik, azoknak ízleni fog az ágyas pálinka.