A cukorbeteg láb kezelése, kialakulásának okai

cukorbeteg láb fumara

A cukorbeteg láb kifejezetten azon kategóriájú egészségügyi problémák csoportját gazdagítja, amit nem szabad félvállról vennünk. Kevesen tudják, de a diabéteszesek lába jóval érzékenyebb a sérülésekre, mint az egészséges embereké.

A perifériás erek működésének károsodása miatt a beteg fájdalomérzete csökkent – a cukorbeteg láb „tulajdonosa” gyakran észre sem veszi, ha kisebb-nagyobb sérülés keletkezik az alsó végtagján. Ez pedig különösen veszélyes lehet, ha az illető sportember – mozgás közben ugyanis rendkívül gyakoriak a sérülések.

Persze ez nem jelenti azt automatikusan, hogy a cukorbeteg láb megléte esetén fel kellene hagynunk mindennemű mozgással, sőt, a testmozgás teljes megvonása vagy drasztikus csökkenése csak olaj a tűzre.

A cukorbetegeknek az életmódváltás keretén belül fokozott figyelmet kell szentelniük a rendszeres testmozgásra is, de lehetőleg válasszanak olyan mozgásformát, amelynek űzése során a cukorbeteg láb kevésbé van kitéve a sérülés veszélyének.

A cukorbeteg lábat egyébként házilag is lehet kezelni, méghozzá a természet erejével. A mofetta hatású Fumara Pezsgőkristályok azonnali enyhülést hoznak a fájó lábakra, emellett lábfürdőként alkalmazva tágítják az ereket, növelik a szövetek oxigénellátását, illetve felfrissítik a vérkeringést a lábakban. A lábfürdő nemcsak a már meglévő cukorbeteg láb tüneteinek enyhítésére alkalmas, de annak megelőzésére is.

Lehetséges volna az érszűkület megelőzése, és ha igen, hogyan?

Az érszűkület megelőzése nem is olyan ördöngös feladat, mint azt talán elsőre feltételeznénk. Kis, de annál hatásosabb életmódbeli változtatásokkal már rengeteget tehetünk az ügy érdekében.

A megfelelő minőségű táplálkozás, a rossz, káros szokásokról való lemondás és a rendszeres mozgás (akár séta formájában is) nagy szerepet játszik az érszűkület megelőzésében.

Ha az érszűkületet elszenvedő személy cukorbeteg, a megelőzés, illetve a megfelelő kezelés kulcsfontosságú, hiszen, ha elbagatellizáljuk a problémát, a betegségnek nagyon súlyos szövődményei is lehetnek.

Azonban ne higgyük azt, hogy az érszűkület megelőzése keveseket érdeklő téma. Sajnos a szóban forgó egészségügyi probléma gyakoribb, mint hinnénk. Az idősebb generáció képviselői közül nagyjából minden ötödik személyt érint. A tapasztalatok pedig azt mutatják, minél hamarabb kezdődik meg az érszűkület kezelése, annál eredményesebb maga a terápia.

Súlyossági szint függvényében a kezelés lehet gyógyszeres és gyógyszermentes. Ez utóbbi szén-dioxid gyógygázfürdő formájában is megvalósítható – ezt nevezzük mofetta-nak. A mofetta serkenti a vérkeringést, növeli a sejtek, a szövetek oxigénellátottságát, a beteg testrészek vérellátottságát.

A fentiekben már említett, kiváló renoménak örvendő Fumara Pezsgőkristályokkal otthon, kényelmesen élhetünk a mofetta áldásos hatásával.

A kezelésre és a megelőzésre is érdemes fokozott figyelmet szentelni. Miért? Nos, ha a betegséget félvállról vesszük és abszolút nem kezeljük, az rendkívül gyorsan elharapódzhat – és akár az érintett végtag amputációját is eredményezheti.