Rollerezés – nemcsak a gyerkőcök privilégiuma

apa fia rollerezés

A közönségkedvenc közlekedési mód, a rollerezés nemcsak a legifjabb generáció képviselőinek dobogtatja meg a szívét – sőt, a rajongói sokkal inkább a felnőttek köréből kerülnek ki, nem véletlenül.

A rollerrel való közlekedésnek annyi előnye van, hogy a listát akár napestig is bővíthetnénk, s talán még így sem tudnánk a végére érni. Azért mi most mégis megpróbáltunk a teljesség igénye nélkül összeállítani egy rövidke „lajstromot”: miért érdemes a BKV helyett rollerre pattannod, ha a munkahelyedre vagy a kisboltba készülsz.

Néhány szóban a rollerezés technikájáról

Műszaki szemmel roppant egyszerű szerkezet, ha jó minőséget élvez, hosszú éveken keresztül lesz hű társad a mindennapok során.

Praktikus járgány, ami egyáltalán nincs túlgondolva: nincs pedálja, sebességváltója és ülése sem. Ha a gumik és a fékek jó állapotban vannak, már elmondhatod a rolleredről, hogy menetkész.

Alapvetően bárki használhatja, a gyakorlatban viszont a rollerezés technikájának elsajátításhoz mindenképpen szükséges a stabil testtartás.

Rollerezés előnyei – vagány, praktikus és még a környezet is védi

Ha szeretnél a közeljövőben egy nagyobb összeget megspórolni, mindenképpen érdemes tömegközlekedésről rollerre váltani.

Mivel kizárólag az egyszeri, vételi díját kell kifizetned (hiszen alig kell karbantartani), így villámgyorsan megtéríti a saját árát. Felejtsd el hát a havi bérletet vagy az aranyáron kapható üzemanyagot – a rollerezés ugyanis nem kerül pénzbe.

A rollerezéssel szabadak vagyunk, akár a madár!

Hányszor és hányszor fordult már elő veled, hogy lekésted a buszt, esetleg a dugóban ragadva kénytelen voltál órákat az autódban vesztegelned. Bosszantó, ugye?

A kedvenc kétkerekű járgányoddal mindez elkerülhető. Sőt! A roller emellett jóval mobilisabb is, mint a kerékpár, hiszen néhány egyszerű mozdulattal összecsukható, kis helyen is elfér – ami nem mondható el például a bicajokról.

Zöld megoldások az élhető jövőért

rollerezés munkába

Nem szennyezi a környezetet, ezáltal az ökológiai lábnyomodat is csökkenti – mialatt te fitté, erőssé válsz a segítségével. Ha már jóideje a zöld megoldások hívének tartod magad, szavazz bizalmat ennek a végtelenül környezettudatos közlekedési műfajnak.

Jót tesz testnek és léleknek is

Az, aki rollerrel közlekedik, az egész testét megmozgatja. Remek módja ez a testedzésnek – ráadásul jegyet sem kell venned a fitneszterembe. A törzsizmok – ezek tartanak stabilan – folyamatosan dolgoznak, csakúgy, mint a láb izmai, emellett pedig a gerinc is erősödik.

Ha ülőmunkát végzel, egészen biztosan üdítőnek fogod tartani a rollerezést – az pedig már igazán csak hab a tortán, hogy a közlekedési módnak “terápiás hatása” is van, javítja ugyanis a közérzetünket. Fejleszti a testtartás és a mozgáskoordinációt is.

A fogyókúrába is besegít

A rollerezés kalória égető hatású volna? Abszolút! Mint minden testmozgás, a rollerrel való rendszeres közlekedés is hatékonyan égeti a felesleges zsírt a testünkről.

Az online kalóriatáblázat szerint egy 70-75 kg-s testsúlyú ember esetében 30 perces rollerezés nagyjából 260-265 kalóriát éget el. Ha tehát az alakformálás jegyében pattansz rollerre, jó, ha tudod, a fogyás és az izmok megerősítésének hatékony és egyben szórakoztató formáját választottad.

A nagy dilemma: kerékpár VS. roller

rollerezés szabályok

Ha Te is azok közé tartozol, akik még vacillálnak a roller és a kerékpár között, engedd meg, hogy az előbbi felé tendáló véleménnyel rávilágítsunk arra, miért előnyösebb a roller, mint a bringa.

A rollerrel a testtartásod jóval egyenesebb, nem kell ugyanis előre görnyedned, miközben haladsz. Emellett a roller költséghatékonyabb és szervizeltetni sem kell olyan gyakran, mint a drótszamarakat.

Pro tipp kezdőknek: válts lábat

Érdemes néha lábat váltani rollerezésnél – így nem csak a jobb vagy a bal oldalad izmai fejlődnek. Ehhez persze kellő gyakorlat és remek egyensúlyérzék is szükségeltetik.

A közlekedési szabályok nem egyértelműek

Míg az autósokra és kerékpárosokra pontos közlekedési szabályok vonatkoznak, addig a rolleresek esetében nincsenek kőbe vésett KRESZ szabályok (még).

A hagyományos rollerek a járdán kell, hogy guruljanak, ám az e-rollerek, amelyek 20-25 km/h-t is elérhetnek, már sokkal inkább számítanak járműveknek.

Az illetékesek egyetértenek abban, hogy az utóbbiak KRESZ szabályozása (mivel nagyon megszaporodtak az utcákon) nem várathat magára sokat.