A sport nemzeti identitás és üzlet is

Magyarországon kedvelt sport az úszás
Magyarországon kedvelt sport az úszás

A négyévenként megrendezett olimpiai játékokon való részvétel minden játékosnak az álma. Ilyenkor lehet igazi bajnok a saját sportágában. A tavalyi játékokon Londonban a magyarok igen sok érmet szereztek.

Egy hatalmas üzletággá nőtte ki magát a sport. A mindenkori hatalom számára az egész világon az egyik legfontosabb eszköz arra, hogy növelje a nép elégedettség érzetét. Sajnos nagyon sokszor a különböző táborok elég agresszíven válaszolnak az esetleges vereségre. Különböző országok szurkolói szoktak egymással összecsapni a nemzetközi mérkőzéseken, amibe a legtöbbször a rendőrségnek kell beavatkoznia.

A sportfogadások révén nagy mennyiségű pénz tesznek az emberek az egyik vagy másik csapat győzelmére. Működnek online fogadó irodák is, ahol kedvenc csapatunkra tehetünk valamekkora tétet. A focin, a teniszen, a röplabdán, az úszáson túl a boksz, a kézilabda és a lóverseny vonzza a legtöbb embert a sportfogadási irodákba.

A gazdasági válság nagy hatással volt a sport területére is, hiszen a legtöbb ország csökkentette ennek a területnek a támogatását, így jóval nagyobb szerepe lett annak, hogy különféle szponzorok finanszírozzák a csapatokat. Egyre erőteljesebben figyelhető meg a magántőke szerepe.

A drága felszerelések miatt a golf és a tenisz inkább a magasabb jövedelmi csoporthoz tartozók kedvtelése lett. A kézilabda és az úszás a fiatalok között népszerű.

A megfelelő rendszeres mozgás, a sport fontos az egészséges életvitelhez, hiszen nagyban tudja csökkenteni az érrendszeri betegségek kialakulását és endorfin hormont termel, amitől jókedvünk lesz.