A SUP használata – hogyan, kiknek és hol?

SUP használata gyerekekkel

A SUP használata, bár nem ördöngös feladat, bizonyos szabályok betartására kötelezi az embert, legyünk akár lelkes természetbúvárok, akik szabadidejükben állnak csupán deszkára vagy profi sportemberek, akik intenzív testmozgásként tekintenek erre az izgalmas mozgásformára.

Mostani bejegyzésünkben a SUP használata a fő téma, s természetesen kitérünk a már említett releváns betartandó szabályokra, illetve eláruljuk, hova érdemes menni kishazánkban, ha minden szempontból feledhetetlen SUP-élményre vágyunk!

SUP evezés – de miről van szó egészen pontosan?

A SUP betűszó az angol „stand up paddleboarding” kifejezésből származik, amely lényegében állva evezést jelent.

 

Olyan sporttól van szó, amelyben a mozgást végző személy egy hosszú deszkán állva, lapáttal a kezében halad előre a vízen.

A SUP népszerűvé vált a világ számos részén, különösen a tengerparti területeken, ami persze nem jelenti azt, hogy idehaza ne lennének szépszámban elkötelezett hívei.

Ahol ugyanis evezni lehet, ott SUP-ozni is, így azok az országok sincsenek kizárva a „buliból”, akik nem rendelkeznek saját tengerparttal.

Hasonlít a szörfhöz, de mégsem ugyanaz

A SUP használata kicsit a szörfözésre emlékeztet minket – de csak valóban kicsit. A SUP felszerelés ugyanis nemcsak deszkából áll, de lapát is kiegészíti azt.

A vízisportok egyik legdinamikusabban fejlődő vállfajaként a SUP magabiztos űzéséhez kevesebb tapasztalat is elég, mint például a már említett szörfhöz.

Éppen ezért akkora a rajongótábora, amekkora: már ugyanis a kezdőknek is hatalmas sikerélményt nyújt, ha „megmaradnak” a deszkán.

A SUP használata közben elképesztő szabadságot élünk meg, a körülöttünk lévő természet szépsége, a csend és nyugalom pedig olyan extrák, ami villámgyorsan a sport elkötelezett hívévé avanzsálja még a szkeptikusokat is.

Nemcsak a húszéveseké a világ!

A SUP használata nincs életkorhoz kötve, és az olyan tényezők sem befolyásolják, mint a tapasztalati szint vagy a testsúly.

A SUP deszkák kialakítása színes spektrumon mozog, vannak például modellek, amelyek akár társaságnak is helyet biztosítanak. Jöhet velünk SUP-ozni a gyerek és a házikedvenc is, feltéve, ha jól bírja a víz közelségét.

A SUP használata – a stabil egyensúly megtartása

SUPozás térdelve

Ha teljesen kezdőként állnánk deszkára, akkor az első és talán legfontosabb jótanács, hogy: NE akarjunk azonnal deszkára állni!

Ez persze ellentmondásosnak tűnik, viszont gondoljunk csak arra, hogy biciklizni sem elsőre tanultunk meg – mint ahogy a bringázásnak, a SUP használatának is vannak fokozatai.

Ne akarjuk azonnal megváltani a világot, eleinte teljesen rendben van, ha a sarkainkon ülve vagy térdelő pozícióban evezünk. A tapasztalatok pedig bíztatók, a legtöbbeknek ugyanis már fél órás „barátkozás” után simán megy az állva evezés is.

SUP lapát használata

Mint ahogyan SUP deszkából és lapátból is számtalan kivitelezésű verzió létezik, úgy magának a tevékenységnek a technikája is színes spektrumon mozog, attól függően, hogy mennyi szinten űzzük a SUP-ot.

Ha az evezésnél oldalt váltunk, mindig kezet kell cserélni. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy ha bal oldalt evezünk, a jobb kezünknek kell a lapát markolatán lenni és fordítva.

A kezdők gyakran elkövetik azt a hibát, hogy a vizet, illetve a lapátok mozgását nézik – s így elszédülnek! Talán furcsának tűnhet, de sokkal jobban járunk, ha kinézünk magunk előtt egy pontot (egy fát a messzeségben, a part másik oldalát stb.) és amíg nem vagyunk elég magabiztosak, arra szegezzük a tekintetünket. Hihetetlen, de így könnyebben alkalmazkodunk és az egyensúlyunk megtartása is rutinossá válik.

Szuper SUP helyek Magyarországon

SUP deszka hazsnálata mentőmellény

Merre vegyük az irányt, ha kedvet kaptunk egy kis evezéshez? Nos, a Balaton és a Velencei tó alapvetően remek ötletnek minősülnek – e kettő egyébként is megkerülhetetlen, ha a vízisportok kerülnek terítékre.

Ha már a tavaknál tartunk, a Tisza-tó, hazánk legnagyobb mesterséges tava is jó választás. Persze a SUP-osok élete nemcsak állóvízi lapátolásból áll!

Ha belecsapnánk a lecsóba, a Dunán és a Tiszán is érdemes próbának alávetni a tudásunkat, persze bizonyos szabályok betartásával.

A SUP szabályokról, avagy a SUP mentőmellény kötelező vagy sem?

Magyarországon, konkrétan a Balatonon és a Velencei-tavon a SUP törvényileg ugyanabba a kategóriába esik, mint a szabadvízi fürdés. S bár ezzel együtt az illetékes szervek nem követelik meg a mentőmellény használatát, nem árt, ha elővigyázatos személy lévén gondoskodunk a szóban forgó felszerelés meglétéről.

A jelenleg is érvényben lévő szabályok továbbá kimondják, hogy SUP-ozni nem lehet folyamatosan hajóúton (például a Duna közepén), illetve éjszaka tilos az evezés.

S bár nem szabály, csupán jótanács: magabiztos úszástudás nélkül ne menjünk a deszkánkkal mély vízbe! Ha mégis megtesszük, viseljünk mentőmellényt és ne feledkezzünk meg a leash használatáról sem.

Ez utóbbi a testünk és a deszka közötti kapcsolatot hivatott biztosítani, egyfajta kötelék gyanánt, ami akkor jön különösen jól, ha vízbe esünk – evezővel a kezünkben ugyanis nagyon nehéz a távolodó deszka után úszni.

milyen SUP deszkát vegyek

Milyen SUP deszkát vegyek?

Beszereznéd az első SUP deszkádat de tanácstalan vagy a választást illetően? Akkor ez a cikk neked íródott!