Miért ennyire kedvelt a trekking bicikli? – A trekking kerékpár jellemzői

cross trekkin kerékpár jellemzői

Ha egy igazán sokrétűen használható bringát keresel, a választás során érdemes tájékozódnod, hogy melyek a trekking kerékpár jellemzői. Ezek az egyik legsokoldalúbb, legnépszerűbb kerékpártípusok. Miért ennyire közkedveltek? Nézzük!

A trekking kerékpár jellemzői

A trekking kerékpár jellemzői közé tartozik, hogy használható aszfaltra, de akár közepes nehézségű terepre is, valahol az utcai és a terepre tervezett biciklik között félúton helyezkedik el.

Általában kiegészítőkkel gazdagon felszerelt, ami hosszabb utak, kirándulások végigtekerésére is alkalmassá teszi. A trekking kerékpár váza pedig úgy került kialakításra, hogy a biciklin ülve nem lesz teljesen egyenes a hátad, ugyanakkor nem is kell túlságosan előre dőlni a kormányra. Ezzel maximálisan komfortossá válik a biciklizés.

 

Tehát, ha egy stabil, de mégis rugalmas és alkalmazkodóképes kerékpárt keresel, ami egyszerre nyújt páratlan kényelmet és magas teljesítményt, a trekking kerékpár a nyerő választás.

trekking kerékpár jellemzői kényelem és teljesítmény

A trekking kerékpár típusai

A trekking kerékpárnak két fő típusa van: a klasszikus és a cross trekking.

A klasszikus trekking kerékpár kialakítása és geometriája a kényelmet szolgálja. Egyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy egy ilyen típust érdemes beszerezni, ha gyakran járnál boltba biciklivel, de néha kisebb túrákra is elmennél vele. Lassú, kényelmes élménybiciklizésre ajánlott.

Ezen a típuson belül további két altípust szoktak megkülönböztetni: egy klasszikus kivitelezésű és egy kicsit bonyolultabb. A szimplább előnye, hogy tartós, megbízható és egyszerűségénél fogva nem igényel gyakori szervizelést. Rövidebb távra szánt típus, ami többnyire agyváltóval van felszerelve. Hátránya, hogy a kevés fokozat miatt hosszú távú túrázásra, emelkedőn való biciklizésre és sportolásra nem alkalmas, ráadásul legtöbbször kontrafékes.

A kicsit összetettebb, külső váltós, több fokozatos modell széles körben használható. A fékrendszere többnyire V-fékes, mechanikus vagy hidraulikus tárcsafékkel. Teljesen felszerelt, sárvédővel, láncvédővel, nyereggel, rugós nyeregcsővel, első teleszkóppal, állítható kormányszárakkal, agydinamóval kapható. Hátránya, hogy bonyolult szerkezete miatt gyakrabban kell szervizbe vinni.

cross trekkin kerékpár jellemzői

A cross trekking továbbfejlesztett változat, sportos igényekre szabva. A fitnesz, a túra és a hegyi kerékpárok elegye. A klasszikus trekking kerékpárhoz képest kevésbé felszerelt, ezáltal könnyebb is. Így alkalmas hosszabb túrák megtételére. A lendületes közlekedést az alumíniumváz, a teleszkóp és a legalább 18 sebességes váltó teszi lehetővé. Általában 28″-as kerékmérettel és vastagabb külső gumival rendelkezik. A gumiköpeny mintázata alkalmas a terepen való közlekedésre, a váltó széles áttételi skálája pedig lehetővé teszi, hogy hosszabb, váltakozó felszínű utakon is gördülékenyen menjen a bringázás. Általánosságban ezek a cross trekking kerékpár jellemzői, igény szerint természetesen technikailag is testre szabható.

Milyen trekking kerékpárt vegyek?

A fenti kérdés szinte biztosan felmerült, amennyiben trekking kerékpár vásárlásában gondolkodsz. A trekking bicikli jellemzői közül az alábbiakat mindenképpen tartsd szem előtt:

 • Hosszabb vagy rövidebb utakon mennél vele?
 • Aszfalton vagy inkább murvás, földes úton túráznál a bringával?
 • Milyen célra használnád: sportolásra, városi közlekedésre vagy túrázásra?

Rövidebb utakra, könnyű terepen, lakott területen belül az egyszerűbb trekking kerékpár a megfelelő választás. Azonban, ha viszonylag hosszabb utakra, nehezebb terepen mennél vele, válaszd a cross trekkinget! Nagyon nehéz, rázós terepen, puha talajon, illetve edzésre, intenzív sportolásra, versenyzésre a trekking biciklik egyik típusa sem alkalmas.

Trekking kerékpár árak 2021-ben

Most, hogy már tudod, melyek a trekking kerékpár jellemzői, nézzük miként alakulnak az árak ezen kerékpártípus esetén. A trekking biciklik 2021-es árai igen széles skálán mozognak. Nagy vonalakban három sávot különíthetünk el, amelyek nagyon különböző felszereltséggel rendelkező bicikliket tartalmaznak.

trekking kerékpár árak 2021

A három csoport a következő:

 • 60.000-120.000 F t – kezdő bringásoknak javasolt, alapszintű technikai jellemzőkkel rendelkező biciklik tartoznak ide.
 • 120.000-200.000 Ft – amennyiben ennyit szánsz a bringádra, már egy jóval erősebb, strapabíróbb, fejlettebb technikával rendelkező kétkerekűre tehetsz szert.
 • 200.000 Ft-tól felfelé – ezek már a prémiumminőségű, nagyteljesítményű modellek. A meghajtás és csapágyrendszer, a teleszkóp, de mindenféle kiegészítők is kiemelkedő tulajdonságokkal bírnak.

Ha nem szeretnél újat, gondolkodj a használt bringa vásárlásban! Az interneten kutatva számos alacsony áron hirdetett példányra bukkanhatsz. Ahogy más használt termékek esetében, trekking kerékpárból is szert lehet tenni jó fogásra. Azt azonban semmiképpen nem javasoljuk, hogy látatlanban vásárolj biciklit! Érdemes személyesen megnézni, hogy milyen technikai állapotban van, megfelelő-e a méret. Próbáld ki, menj vele néhány kört és csak azt követően dönts a vásárlásról!

Trekking kerékpár mérettáblázat – mekkora bicikli kell?

Ha a biciklit sikerült kiválasztani és az ára is rendben van, előkerül még egy fontos kérdés. Pontosan milyen méretű bringa kell neked? Hogy ezt megtudd, szükség van a magasság és a belső lábhossz méretére, ami álló helyzetben a talaj-ágyék távolsága. Igen, jól olvastad! A pontos vázméretek gyártóként ugyan eltérőek, de ebből a két adatból – tehát a testmagasságból és a belső lábhossz méretéből /belső lábhossz(cm) X 0,66= vázméret (cm)/ – könnyen kiszámolható a vázméret.

Mérettáblázat:

Magasság (cm); Méret Vázméret (cm)

147-155; xs 47-49
155-165; s 50-52
165-175; m 53-54
175-183; l 55-57
183-191; xl 58-61
191-198; xxl 62-63

Miután belőtted a vázméretet, tökéletesen az adottágaidhoz állítható a kerékpár. Hogyan?
Az alábbiakat tudod állítani, testre szabni a kerékpáron:

 • ülésmagasságot,
 • üléspozíciót, a kormány és az ülés közötti távolságot,
 • kormánymagasságot
 • kormányhosszt (stucni avagy kormányszár hossza)
 • valamint a kormány megfelelő dőlésszögét

Miért fontosak ezek? Ha nem jó a magasság, gyorsan elfáradhatsz, megfájdulhat a térded. Ha az ülés és a kormányoszlop távolsága nem tökéletes, fájni fog a hátad. Ha pedig a dőlésszög beállítása hibádzik, a karjaid fogják bánni. A túl magas bicikli pedig nemcsak iszonyú kényelmetlen, de balesetveszélyes is! A pontos méret meghatározásához és a beállításhoz kérd a kerékpárboltban dolgozók segítségét! Vásárlás előtt pedig mindenképpen tégy egy próbakört is a biciklivel!

Népszerű trekking márkák itthon

Végezetül jöjjön egy kis ajánló. Ezeknél a márkáknál érdemes körbenézni, ha trekking biciklit keresel.

Gepida

A Gepida magyar márka. Az Alboin névre hallgató bicajok pedig nem fognak csalódást okozni, ha túrázásra vagy városi közlekedésre keresel biciklit. Hogy mennyibe fáj egy igazi Gepida? 150.000 és 350.000 Ft között tehetsz szert egy ilyen csodajárgányra. Plusz pont, hogy a gyártó egyes típusok esetében örökös garanciát vállal a vázproblémák javítására.

Bianchi

A márka Spillo névre keresztelt trekking példányai hétköznapi embereknek kínálnak minőségi, alumíniumvázas kerékpárokat, megfizethető áron. A tökéletes váltást a Shimano váltók biztosítják, a világítást a Basta szett adja, a felszerelés részét képezik a sárvédők és a csomagtartó is. Egy Bianchi trekking akár már 110.000 Ft-tól a Tiéd lehet!

Riverside

A Riverside a Decahtlon sajátmárkás trekking biciklije. Elérhető áron nyújt kikapcsolódást két keréken. Kényelmes aszfalton és terepen is, köszönhetően a geometriai kialakításának és az egytányéros hajtóművének. Egy Riverside egyszerű, de nagyszerű, ráadásul 65.000 Ft-tól elérhetőek!

Neuzer

A Neuzer szintén magyar márka. Különleges megjelenésüknek, megbízhatóságuknak és kiemelkedő ár-érték arányuknak köszönhetik, hogy hosszú évek óta igen népszerűek. Már kb. 60.000 Ft-ért egy Neuzer tulajdonosává válhatsz.

Csepel

Befejezésül szintén egy magyar márka, a Csepel. A Csepel trekking kerékpárok jól bírják a megterhelést, kényelmesek és még jól is néznek ki. Alacsonyabb árkategóriás termékeit 60.000 Ft-ért is megkaphatod.

Biztos vagyok benne, hogy megjött a kedved a túrázáshoz! Már csak egy bicaj hiányzik? Mérlegeld a fent olvasottakat és válassz egy valóban sokrétűen használható trekking kerékpárt!

Ha pedig már boldog biciklitulajdonos vagy, ne felejts el tájékozódni a kerékpár guminyomás helyes beállításáról.