Amiért a reggeli futás csodákra képes

reggeli futás

A sportolás izgalmas világával való ismerkedés közben hamar rájössz majd arra is, hogy a reggeli futás páratlan a maga nemében. A lehető leghatékonyabb zsírégető, felpörgeti az egész testedet, számos pozitív egészségügyi hatása van, emellett pedig jót tesz léleknek és szellemnek egyaránt.

Lássuk, miért döntenek emberek millió úgy, hogy már korán reggel edzőcipőt húznak a lábukra és nekivágnak az akár több kilométeres távnak!

A reggeli futás hatása a testedre

A rendszeres reggeli futással rendkívül jót teszel az agyagcserédnek, javítod a tested oxigénellátását, erősíted az immunrendszeredet.

Kétségtelen, hogy a futásnak a vérkeringés szempontjából is rendkívül pozitív a befolyása. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a rendszeres reggeli testmozgás azokat a nemkívánatos, fránya zsírpárnákat is eltünteti a testedről.

Részletesen a reggeli futás előnyeiről

reggeli futás erdőben

Bizony, egy hosszúra sikerült, fárasztó munkanap után nem sokunknak van kedve az edzéshez. Ezzel ellentétben reggel még sokkal energikusabbak vagyunk, így az akadályokkal is könnyebben megbirkózunk. Sőt!

A reggeli futók arról számolnak be, hogy amióta az edzést estéről áttették a korai órákra, a nap további részében is sokkal fittebben, energikusabbak, mint korábban. Ez azért van így, mert futás közben endorfin (az a bizonyos boldogsághormon) szabadul fel a szervezetben, amelynek hatására napközben jóval élénkebbek leszünk.

A tendencia szerint azok, akik reggel futnak, napközben könnyebben birkóznak meg az eléjük kerülő akadályokkal és a koncentrációjuk is fokozottabb, mint azoknak, akik inkább az esti edzést választják.

Miért fogyaszt hatékonyabban a reggeli testmozgás?

Éjszaka, alvás közben, a szervezet nem jut tápanyagokhoz, viszont reggel, annak érdekében, hogy feltöltődjön, nagy szüksége van glükózra. Mivel azonban a kora reggeli órákban a szervezet inzulinszintje roppant alacsony, a sejtek sem juthatnak glükózhoz – a szervezetnek másként kell hát pótolni az erőforrást az energiatermeléshez.

S honnan is máshonnan fedezné a szükséges energiát, mint a zsírtartalék lebontásából? Ezért állítják azt a témában járatos személyek, hogy a reggeli testmozgás sokkal hatékonyabban fogyaszt, mint az esti – a szervezetnek ugyanis, más lehetőség hiányában, muszáj a felhalmozott zsírt „használni” a futáshoz szükséges energia fedezéséhez.

Egy lélegzetvételnyi kitérő: reggeli futás éhgyomorra vagy jólakottan?

Mielőtt tovább sorolnánk a reggeli edzés előnyeit, ezen a ponton fontos kitérnünk arra, hogy vajon éhgyomorra vagy reggelizés után érdemes futni?

Nos, ha mindenképpen a fokozott kalóriaégetés a célod, érdemes éhgyomorral elindulni. Ha ugyanis a szervezet nem tud frissen bevitt tápanyagot felemészteni az energia előállításához, mindenképpen a korábban elraktározott zsírhoz nyúl majd.

Viszont nem mehetünk el amellett a tény mellett sem, hogy nem mindenki képes korgó gyomorral nekieredni az előtte álló hosszú kilométereknek. Mit együnk hát, hogy a „kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon”?

Néhány szóban a reggeli futás előtti étkezésről

egészséges reggeli

Ha semmiképp sem bírod a strapát zéró tápanyagbevitel nélkül, tervezd meg okosan és egészségtudatosan a reggelit.

Nyilván egy kiadós étkezés után képtelen leszel mozogni, így a reggelidnek is könnyűnek, ámde táplálónak kell lennie.

A legjobb, ha a futás előtt csupán egyetlen banánt fogyasztasz el, mely tápláló és egészséges is. Annak érdekében azonban, hogy ne váljon unalmassá a reggelid, a banánt felválthatod pl. teljes kiőrlésű keksszel is.

Figyelem! A testedzés után fektess fokozott figyelmet a folyadékfogyasztásra! Ha futás után reggeliznél inkább, a fehérjékben gazdag ételek közül válogass – ezáltal segítheted az izmaid hatékony erősödését. A zabpehely vagy a tojás például tökéletes választásnak számítanak reggelire.

Miért vagyunk stresszesebbek a reggeli futás előtt?

A szervezet stresszhormonja, az úgynevezett kortizol, a reggeli órákban magas értéket ér el a szervezetben. Az idegrendszerünk automatikusan és óhatatlanul is fokozott tápanyagbevitellel kezeli a stresszt, illetve a bevitt tápanyagok elraktározására áll át.

Abban az esetben viszont, ha a stresszt jóadag endorfinnal (erről a fentiekben már írtunk) fejeljük meg, könnyedén kiiktathatjuk ezt a faktort is. A futás pedig elismerten jó stresszoldó edzésnek számít.

A stresszoldásban egyébként az is segít, hogy kora reggel, amikor a természet ébredezik, az egész futópálya csak a tied – alig találkozol emberekkel, így magadban élvezheted a természet csöndjét, szépségét. Az ilyen körülmények pedig valósággal vonzzák a pozitív gondolatokat.

Reggeli futás kezdőknek – hogyan hangolódj rá az új rutinodra?

ébresztőóra

Ne akard azonnal lefutni a maratont! Mint minden edzésformánál, a reggeli futás esetében is fokozatosan alakítsd ki a rutinod. Az első néhány napokban tégy nagy sétákat, majd kocogj, s aztán fokozatosan kezdj el rövidebb, majd hosszabb távokat lefutni.

A készülődést ne hagyd a reggeli órákra, már este készítsd elő a ruhádat, cipődet és csekkold az időjárást is. Ne feledkezz el a bemelegítésről sem! Szánj minimálisan 10-15 percet a bemelegítő gyakorlatokra.

Bónusz tipp: ne mindig ugyanarra az ébresztőre ébredj fel! Szeresd akármennyire a testmozgást, garantáltan lesznek majd olyan napok is, amikor legszívesebben ágyban maradnál. Abban az esetben viszont, ha az ébresztőd – például az éppen aktuális kedvenc dalod- már kora reggel mosolyt csal az arcodra, könnyebben kászálódsz ki az ágyból is.

Futás télen is?

Nos, ne lepődj meg, ha több olyan véleménnyel is találkozol, miszerint télen érdemesebb felfüggeszteni a reggeli futást. Persze ez abszolút szubjektív, mi mégis azt javasoljuk, a hidegebb hónapokban se hanyagold ezt az egészséges szokást.

Ha télen is szívesen hódolnál a kedvenc sportodnak, fektess fokozott figyelmet a felkészülésre is. Télen nagyon fontos a megfelelő speciális ruházat, amely engedi lélegezni a bőrt, ám mégis melegen tartja a tested. A kényelmes és biztonságos futás jegyében szerezz be téli futócipőt is – ezek jellemzően könnyűek, melegebbek és vízhatlanok. A téli reggelek sokszor ködösek – ne felejtsd el magadra ölteni a láthatósági mellényedet sem.