Az elliptikus tréner hatása – soroljuk az előnyöket

elliptikus tréner hatása

Az elliptikus tréner hatása kapcsán szinte csak pozitívumokról beszélhetünk. Az egyetlen negatív dolog, hogy néha nehéz neki helyet csinálni otthon, ugyanis aki egyszer rákap az ízére, hamar be fog egyet szerezni otthonra.

Elliptikus gép otthonra? Simán!

A modern edzőtermek gépparkjának egyik koronázatlan királya az elliptikus tréner, amit sokan egyébként ellipszistrénerként vagy crosstrainer-ként is ismerhetnek.

Az azonban, hogy az edzőtermek már-már nélkülözhetetlen gépe, nem jelenti azt, hogy ne szerezhetnénk be egy minden ízében modern berendezést otthonra.

 

Sőt, a tapasztalatok is azt mutatják, egyre többen szavaznak bizalmat a szóban forgó hatékony kardió gép házi alkalmazására, különösen, mivel hatása a zsírégetés vonatkozásában is igencsak számottevő.

Beszédes elnevezés

Az elliptikus tréner elnevezése sokat mesél a gép mechanikájáról, használata közben ugyanis a lábak ellipszis alakú pályát járnak be.

Az edzőtermek rendszeres látogatói szerint a gép nemcsak a futópadot, de a szobakerékpár használatát is kiválthatja.

Az ellipszis tréner típusai

Ennek a gépnek a hatásai számosak, csakúgy, mint a piacon fellelhető, változatos variációi.

Alapvetően két nagy csoportba tartoznak: kézi vezérlésű- és computer által vezérelt berendezések.

Ezen kívül osztályozhatjuk még ezeket a kardióeszközöket a fékrendszerük, illetve terhelhetőségük és csapágytípusaik szempontjából is.

Lényeg a lényeg: válasszuk bármelyik típusú eszközt is otthoni használatra, megfelelő alkalmazás esetén az ellipszis tréner hatása garantáltan beváltja a hozzá fűzött reményeket.

A kérdés, ami mindenkit érdekel: az elliptikus tréner mire jó?

elliptikus tréner használata

A kardiógépek döntő zöme többnyire a lábizmok megdolgoztatására lett fejlesztve.

Ezzel ellentétben az elliptikus tréner hatása más izomcsoportok esetében is érvényesül, többek között például a kar- és a váll izmait is edzhetjük e nagyszerű berendezés rendszeres használatával.

A berendezés nagyban javítja az állóképességet, azáltal, hogy alkalmazása közben huzamosabb ideig megemeli a pulzusszámunkat.

A tréner ezenkívül javítja a szervezet véráramlását, a sejtek oxigénellátását, sőt, a vérnyomásra is pozitívan hathat. Mivel a legtöbb fogyókúrás programba beilleszthető, a zsírégetés tekintetében is jelesre vizsgázik.

Futunk is, meg nem is

Az elliptikus tréner kicsit olyan, mint a népmesékből ismert okoslány, aki vitt is ajándékot a királynak, meg nem is.

A felhasználók a berendezés alkalmazása közben úgy érezhetik, futnak, hiszen a pedálok lenyomása pontosan a futás mozgássorozatát idézi elő – mindennemű negatív mellékhatás nélkül.

Micsoda? A futásnak van negatív hatása? Valószínű az ízületi problémákkal küzdő személyek e sorok olvasása közben most bőszen bólogatnak, hiszen legyen bármilyen hatékony is a futás, az impact, azaz becsapódás hatására az ízületek sérülnek, s ez különösen azoknak jelent gondot, akiknek egyébként is vannak problémáik e téren.

A berendezés ízület-kímélő hatása miatt nagyobb célközönséget érhet el, és használható biztonságosan.

Figyelem! A csontritkulással küzdők inkább mellőzék a gép használatát, mivel az esetükben a betegségük ellenszere a csontok megerősítése, amit épp a mozgás közbeni becsapódással érnek el a legcélszerűbben.

Mozogjanak azok a stabilizáló izmok!

Korábban már említettük, hogy a crosstrainer nemcsak a láb izmait edzi meg, illetve szót ejtettünk arról is, hogy számos különféle típusa van.

Nos, ha igazán hardcore-ban tolnánk az edzést, szavazzunk bizalmat a nagyobb dőlésszögű berendezésnek, amivel lényegében a stabilizáló izmok megerősítését is kipipálhatjuk.

Hogy melyek ezek? Nos, a stabilizáló izmok olyan izomcsoportok, amelyek nagy szerepet játszanak az ízületek és a gerinc stabilizálásában, illetve a testtartás és a mozgás koordinálásában.

Néhány példa: mély hátizmok, a farizom, a medencefenék izmai vagy a lábujjizmok. Az elliptikus tréner hatása pedig ezekre is kiterjed.

Sokoldalúan alkalmazható mindenes

Nem minden hős visel köpenyt. Igaz ez a roppant sokoldalú elliptikus trénerről is, aminél sokoldalúbb gépet keresve is nehezen találhatunk.

A könnyed, kímélő rehabilitációs gyakorlatoktól kezdve, a zsírégetésen keresztül, egészen a komoly, komplex edzésig mindenre tökéletesen alkalmas hétköznapi mindenes.

Simán (és meglepően gyorsan) azok kedvencévé válik, akik mindeddig ódzkodtak a testmozgástól, de a haladók, sőt a profik is egyaránt profitálhatnak a gép rendszeres használatából.

Sőt, azoknak is jó szolgálatot tesz, akiknek gond van a koordinációjukkal, esetleg a helytelen életvitelüknek szeretnének végérvényesen búcsút inteni, és rálépni az egészséges életmód rögös, de annál gyümölcsözőbb útjára.