Az úszás hatása a szervezetünkre

úszás hatásai

Az úszás hatásai nagyon színes spektrumon mozognak: ez az a sport, ami az egész testet megmozgatja, így pozitív élettani befolyása nagyon sok területen megmutatkozik.

A jó úszóképesség már gyermekkorban felfedezhető. Bár sokan úgy tartják, egészen fiatal korban könnyebben elsajátítható a sport, szerencsére ez nem zárja ki azt, hogy felnőttként is megtanulhassunk úszni. Ennek a sportnak az elkezdése nem köthető nemhez, korhoz vagy edzettségi szinthez!

Az úszás hatásai: mi történik a testünkkel úszás közben?

Az úszás szinte minden izmot megmozgat, ráadásul egy olyan sportág, mely légzésszabályozásra kényszeríti testünket. A vízbe merülés, tempózás, kiemelkedés nemcsak a légzőszervet veszi igénybe, hanem a testünk minden egyes részét.

A kerékpározással ellentétben pl., ahol kizárólag az alsó testfelünket dolgoztatjuk meg, az úszás közben az alsó és a felső testfél is egyaránt intenzív terhelésnek van alávetve.

Hát- és a hasizom

Az úszás során úgynevezett dinamikus terhelésről beszélhetünk. Ahhoz ugyanis, hogy ne süllyedjünk el a vízbe, a tartóizmok megfelelő, intenzív munkájára van szükség.

úszás hátizom

A gyorsúszásnál a vízfelszínen való fennmaradás és az előrejutás érdekében erőteljes karcsapásokat kell végeznünk. A törzsünknek mindeközben egyenesnek kell maradnia – mint egy megfeszített húr-, s ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, nemcsak a hasizmainkat kell megfeszíteni, de a comb-, a hát és a csípő izmokat is.

Az úszás élettani hatásairól

Az úszás az állóképességi sportok csoportjába tartozik. Állóképességi sportoknak hívjuk azokat a mozgásformákat, amelyeket ahhoz, hogy huzamosabb ideig végezhessünk (akár órákon keresztül is), folyamatos fizikai és szellemi erő és teljesítmény fenntartása szükségeltetik. Ilyen még például a futás, a kerékpározás, a kajak-kenu vagy a gyorskorcsolya.

Az úszás hatásai a szervezet egészén tetten érhetők: jótékonyan befolyásolja a légzőrendszer működését, aminek következtében a sejtek oxigénellátása is javul.

Az úszás egy teljesen új légzéstechnika elsajátítására sarkallja a sportembereket. Ez annak köszönhető, hogy úszás közben nem akkor veszünk levegőt, amikor mi szeretnénk: értelemszerűen amíg a víz alatt tartózkodunk, a levegővétel kivitelezhetetlen, azáltal pedig, hogy benn tartjuk a levegőt, fejlesztjük a tüdőizmokat.

légzéstechnika úszás közben

A rendszeres úszás a szív- és érrendszer működését is pozitívan befolyásolja, ezen kívül az anyagcserére is kedvező hatással van.

Az úszás hatásai a szellemi teljesítményünk és a kedélyállapotunk kapcsán is megmutatkoznak. Fokozza a szellemi teljesítményt is fokozza – a magyar úszók és vízilabdázók között például számos diplomás sportember van.

Az úszás hatásai ezen kívül a stresszoldásban is megmutatkoznak. A mozdulatsorokhoz komoly koncentráció kell – az elme pedig ebben a repetitív állapotban könnyebben ellazul, így magunk mögött hagyhatjuk a frusztráló gondolatokat, problémáinkat.

Mivel sportolás közben endorfin szabadul fel, a medencéből kiszállva, bár fáradtnak, de annál ellazultabbnak, boldogabbnak fogjuk magunkat érezni.

Az úszás előnyei a fogyókúrában is számottevők

úszás hatásai a szervezetre

Az úszással óránként akár 700 kalóriát is el lehet égetni, így nem is csoda, ha úszás után éhesebbek vagyunk. Pont emiatt a tény miatt azt gondolhatjuk, hogy úszással lehetetlen fogyni, hiszen a vízből kiszállva farkaséhesek vagyunk, illetve maga a telítettség-érzet is később következik be, mint általában.

Ez azonban nincs így, a fogyás és az úszás ugyanis nagyon jó barátok. Alig akad még egy olyan sport, amivel egy óra alatt ilyen mennyiségű kalóriát lehet elégetni!

Annak érdekében, hogy beinduljon a fogyás folyamata, hetente többször, akár 3 alkalommal is érdemes meglátogatni az uszodát, és minimálisan 45-60 percet úszással tölteni.

Érdekesség, hogy a víz hőmérséklete is befolyásolja az úszás hatékonyságát, illetve a kalóriaégetés gyorsaságát. A víznek legalább 26 Celsius fokosnak kell lennie: meleg vízben ugyanis sokkal könnyebben kifáradunk, mint a hidegben, így a mozgáshoz is nagyobb erőkifejtés szükségeltetik a részünkről. A hideg vízben a testünk ugyanis szükségét érzi a zsírok elraktározásának: így védekezik a zord körülmények ellen.

Az úszás hatásai a különféle betegségek vonatkozásában

Nemcsak az elhízás ellen nyújt nagy segítséget, hanem számtalan betegség kezelésében is sikereket lehet elérni.

Mivel úszás közben nem hat erő a csontokra, így akár csontritkulás esetén is végezhető. Az ízületi betegségek megléte mellett sokszor az úszás jelenti az egyetlen optimális mozgásformát, a vízben ugyanis a testtömegünk nem terheli meg az ízületeket, így az izmainkat fájdalommentesen edzhetjük.

Nem lehet eléggé korán kezdeni

úszás gyerekeknek

Már óvodás korban el lehet kezdeni az oktatást, mert roppant hasznos lesz az úszás a gyermek fejlődésében. Az ismétlődő mozdulatoknak köszönhetően, sokkal rugalmasabbak leszünk, különösen a váll, csípő és térd környékén.

Itt csekélynek mondható a sportsérülések kialakulása. A gyerekkorban elkezdett úszásoktatással a hátgerincferdülés és a helytelen testtartás kialakulásának esélye is nagymértékben csökkenthető.

Az úszás hatásai: fiatalodhatunk a medencében?

Az Indiana Egyetem munkatársai profi úszók paramétereit vették górcső alá és hasonlították össze az azonos korban lévő, nem sportoló személyek paramétereivel.

A vizsgált területek többek között a résztvevők vérnyomására, koleszterinszintjére, általános erőnlétére terjedtek ki. Az eredmény megdöbbentő volt: az úszók szervezete évekkel fiatalabbnak mutatkozott a nem úszók szervezetéhez képest!

S bár itt profi sportembereket vettek górcső alá, de kétségtelen, hogy nem profiként, viszont rendszeresen úszva a saját szervezetünk is fittebb, fiatalosabb kondícióban tartható.

Megéri felnőttként belekezdeni?

úszás idős korban

Az úszás hatásairól csak szuperlatívuszokban beszélhetünk: jótékonyan befolyásolja a szervezet egészét, segít a fogyásban és alakformálásban (hiszen tónusossá tesz a testet), meglévő betegségek esetén is rendszeresen űzhető, emellett pedig hatékonyan oldja a stresszt.

Arra a kérdésre, miszerint kiknek ajánlott ezzel a sporttággal közelebbről is megismerkednie, a válasz egyszerű: mindenkinek!

Gyerekkorban az ajánlott alsó határ az edzés elkezdésére a 4-6 év – felső határ nem létezik. Ha tehát az egészséges életmód jegyében a hajlékonyságunkat, az állóképességünket, valamint az izomzatunkat fejlesztenénk, s mindezt úgy, hogy közben nem terheljük az ízületeinket, az úszásnál keresve sem találnánk ideálisabb sportot.