Darts szabályok – A-tól Z-ig útmutató kezdőknek

darts szabályok

A darts egy izgalmas, ügyességet igénylő sport, világszerte emberek millióit vonzza. Több változata is kialakult, s míg egy-egy adott ponton ezek eltérnek egymástól, a darts szabályok kapcsán az alapok változatlanok.

Ez a cikk alapvetően azoknak íródott, akik szeretnének közelebbi ismeretséget kötni a darts szabályaival, akár hobbi-szintű játék miatt, akár komolyabb célok elérése érdekében.

Hogyan néz ki a gyakorlatban a darts?

A darts során a játékosok apró nyílvesszőket hajítanak egy kör alakú táblára, amelynek különböző értékű szektorai vannak (a pontszámítás fejezetnél részletesen írunk róla).

 

A játék célja, hogy a versenyszabályok által megszabott számú „leg”-et a játékosok megnyerjék. Minden leg 501 ponttal kezdődik – a dobások során a játékosok által elért pontokat levonják a fennmaradó pontszámaikból. Az a játékos nyeri meg a leget, aki elsőként éri el a nullát úgy, hogy az utolsó dobása dupla szektorban landol.

A játékban a résztvevők minden körben váltakozva hajítanak három nyílvesszőt. A dobás pontértéke a nyíl által eltalált szektor számától függ.

Darts tábla elhelyezése, magassága

A standard darts tábla átmérője 451 mm, a bullseye (középpont) magassága a padlótól 173 cm. A tábla 20 egyenlő részre oszlik, amelyek különböző pontszámokat képviselnek.

Darts dobótávolság

A darts távolság (a tábla magassága és a dobóvonal megfelelő kijelölése) kulcsfontosságú a játék szabályos lebonyolításához.

A dobóvonal, vagy ‘oche’, a táblától 237 cm-re van. Ez a vonal jelöli azt a határt, amit a játékosoknak dobás közben nem szabad átlépniük. A dobóvonal helyes elhelyezése elengedhetetlen a játék szabályszerűségéhez.

A dobóvonalat gyakran jelzik egy felfestett vonallal vagy kiemelkedő sávval, hogy jól látható legyen. A dobóvonal távolságának pontos beállítása biztosítja, hogy minden játékos számára egyenlő feltételek legyenek adottak.

Darts szabályok: a ’01 játékoknál

A ’01 játékok – mint a 501 vagy 301 – a darts legnépszerűbb formái. Itt a játékosoknak a kezdő pontszámukat (501 vagy 301) kell nullára csökkenteniük.

A játékban kritikus a pontok számolása és a stratégiai tervezés. A játékosoknak előre kell gondolkodniuk, hogy melyik szektorba céloznak, figyelembe véve a lehetséges kiszállási kombinációkat.

A pontszámolásról

darts szabályok kezdőknek

A dartsban a pontszámolás alapvetően egyszerű, de néhány fontos részletre érdemes odafigyelni.

A tábla különböző szektorokra van osztva, 1-től 20-ig terjedő számokkal. A tábla külső gyűrűje a szektor értékének dupláját, míg a belső gyűrűje a tripláját éri.

A tábla közepén lévő kis piros pont, a „bikaszem” (bullseye) 50 pontot ér, míg a körülötte lévő zöld gyűrű 25 pontot.

Amikor a játékos dob egy nyilat, a pontszámot a nyíl által eltalált szektor határozza meg. Ha például a játékos a 20-as szektor tripla részébe talál, az 60 pontot ér (20×3).

Kiszállás és túldobás

A már említett leggyakoribb játékformánál a játékosok 501 ponttal kezdenek, és a cél, hogy először érjék el a nullát.

Fontos, hogy a játékot mindig egy dupla értékű dobással kell befejezni. Ha például a játékosnak 40 pontja van hátra, akkor a 20-as szektor dupla részére kell céloznia a győzelemhez.

Ha a játékos túllépi a maradék pontszámát (például ha 40 pontja van hátra, de 50-et dob), akkor az adott körben elért pontjait érvénytelenítik, és a következő körben a korábbi pontszámmal folytatja.

A játék során a játékosoknak nem csak a pontokat kell gyorsan és pontosan számolniuk, hanem stratégiailag is gondolkodniuk kell, hogy melyik szektorokat célozzák meg, figyelembe véve a lehetséges kiszállási kombinációkat.

A játék befejezése – kiszállás

A kiszállás, vagyis a játék befejezése, különös ügyességet igényel. A játékosnak pontosan a maradék pontszámának megfelelő értéket kell elérnie, és ezt dupla mezővel kell befejeznie (jétékformája válogatja egyébként).

Ez igényli a legtöbb gyakorlást és stratégiai tervezést. A kiszállás során a játékosoknak tisztában kell lenniük a tábla különböző pontértékeivel és azok kombinációival.

A sikeres kiszállás gyakran a játék legizgalmasabb része, ahol a játékosok ügyessége és pontossága csúcsra van járatva. A kiszállási stratégiák megismerése és alkalmazása elengedhetetlen a darts játékban való sikerhez, különösen a versenyszintű játékban.

Darts szabályok a Cricket-nél

A Cricket egy másik népszerű darts játékforma. Itt a cél, hogy a játékosok először érjék el a 15-től 20-ig terjedő számokat és a bullseye-t. A játékban a pontok gyűjtése és a stratégiai dobások kiemelt szerepet kapnak.

Darts szabályok a Shanghai-nál

A Shanghai egy változatos és izgalmas játékforma. Itt a játékosoknak minden körben meghatározott számokat kell elérniük. A Shanghai-t elérve a játékos azonnal nyeri a játékot.

A különböző típusú darts szabályok, bár alapvetően nagyon hasonlóak az egyes válfajok esetében, mégis mutatnak némi eltérést, legyen szó akár a kiszállásról, akár a játékos számáról stb.