Az extrém sportok élménye

extrém sportok

Az extrém sportok általában megosztják az embereket. Ellenzői nem értik, hogy a különleges sportok rajongói miért teszik ki testi épségüket felesleges kockázatnak és elítélik a veszélykeresést. Ugyanakkor követői szerint szükség van az intenzív élményekre, az adrenalinra, mert csak így lehet teljes az életük. Egy kicsit talán mindkét csoportnak igaza van.

Az extrém sportok hallatán a legtöbben azonnal nyaktörő mutatványokra és balesetveszélyes kihívásokra asszociálnak, pedig számtalan lehetőség közül választhatunk, melyek kisebb kockázatot rejtenek magukban. Ezek közül sok nem is feltétlenül „valódi sport”, inkább amolyan extrém program.

Alapvetően két nagy csoportra oszthatjuk ezeket a tevékenységeket, aszerint, hogy szükség van-e megfelelő képzettségre a gyakorlásukhoz, vagy anélkül is kipróbálhatók. A bungee jumping, ejtőernyős tandemugrás vagy a SUP-ozás például nem igényel különösebb felkészültséget, de a siklóernyőzés vagy a sziklamászás értelemszerűen megköveteli a komoly tapasztalatot. És vannak olyan extrém sportok is, amelyeknél egy apró hiba is halálos lehet.

Az extrém sportok fajtái

 

Íme, egy rövid összeállítást a különféle extrém sportokról, a veszély nagysága szerint. A megadott skála szubjektív, a szerint osztályoztuk a veszélyességet, hogy az adott sport, illetve tevékenység milyen fokú előképzettséget, tudást, erőnlétet vagy tapasztalatot igényel. Ezen kívül persze figyelembe vettük azt is, hogy mekkora kockázattal járhat annak űzése. A legveszélyesebb esetben pl. akár egy „apróbb hiba” is az életünkbe kerülhet.

Sport szánkó

szánkózás

Gyermekkorában mindenki imádta a szánkózást, hiszen izgalmas élmény a lankás domboldalon lesiklani. A régi, fából készült szánkók helyett ma már komoly formatervezésű, modern sport szánkó is vásárolható, amelyek szédületes sebességgel hasítják a havat.

Veszélyszint: 1/10

Rafting – Vadvízi evezés

rafting extrém sport

A rafting egy viszonylag régóta ismert extrém sport, amely ma már baráti társaságok vagy csapatépítő tréningek közös programja. Gyakorlat nélkül is kipróbálható, természetesen profi túravezető mellett. Egy izgalmas, vad, vizes kaland.

Veszélyszint: 2/10

Hegyi kerékpár

hegyi kerékpározás

A veszély mértéke a hegyi kerékpározás során az útvonaltól függ. Természetesenen nem többezer méter magas sziklaperemeken érdemes először kipróbálni, hanem kellemes erdei utakon, hullámzó terepen. Alapvetően két fajtája van: a hegyet felfelé és lefelé is leküzdő cross country, valamint a folyamatos ereszkedést ígérő downhill.

Veszélyszint: 3/10

Siklóernyőzés

siklóernyőzés

Leírhatatlan élmény szabadon repülni és madártávlatból szemlélni az alul elterülő tájat. A siklóernyőzés ugyanakkor megfelelő gyakorlatot igényel, nélküle csak tapasztalt ejtőernyőssel, tandemben szabad belevágni. Ha egyedül vágnánk bele, akkor akár egy 1,5-2 hetes tanfolyammal birtokunkban lehet az a tudás, amivel nekivághatunk a domboknak.

Veszélyszint: 5/10

Barlangi búvárkodás

barlangi búvárkodás extrém sport

Itt már nem babra megy a játék! Víz alatt, a szűk barlangi járatokban egy felkészületlen búvár könnyen elvesztheti a tájékozódását. Először a hagyományos búvárkodásban kell komoly tapasztalatot szerezni, csak utána jöhet a következő lépés. Kifejezetten kockázatos extrém sport!

Veszélyszint: 7/10

Wingsuit

extrém sport wingsuit

Bumm! Totális adrenalinbomba az elszánt extrém sportolók számára. A siklóruhás száguldás lényegében egy irányított zuhanórepülés, amelynek végén a sportoló ejtőernyővel ér célba. Repülés közben a ruha szárnyként funkcionál, és segít az irányváltásban. Maradjunk annyiban, hogy nem egy életbiztosítás.

Veszélyszint: 8/10

Highlining

extrém sport highlining

A leginkább a kötéltánchoz hasonlít, azaz a sportoló két pont között kifeszített kötélen halad. Valójában nem is kötélről van szó, inkább egy lapos, poliészterből készített anyagról, amelyen könnyebb lépkedni. Ezen a laza kötélen sétálnak a sportolók szédítő magasságban. Biztosítókötelet a legtöbb esetben használnak, ám így is egy élet-halál játék.

Veszélyszint: 9/10

Free soloing, az extrém sportok királya

sziklamászás free solo

Talán az extrém sportok legveszélyesebb fajtája. A sportoló a legmeredekebb sziklákon mászik, kapaszkodik vagy csak függ, biztosítás nélkül. Egyetlen rossz mozdulat az életébe kerülhet. Ez a legbátrabbak sportja.

Veszélyszint: 10/10


barlangászat extrém sportok magyarországon

Extrém sportok Magyarországon

Ne menj messzire a kalandért! Mutatunk jó pár extrém sportot Magyarországon, amiket könnyedén űzhetsz te is.