Ezért ajánljuk a kerékpározást

e-bike kerékpározás

A rendszeres mozgás nem olyasvalami, ami csak kínkeservvel érhető el. A titok valójában egy cseppet sem rejtélyes. Ha olyan sportra esik a választás, ami személy szerint örömöt okoz, ami izgalmas, érdekes, akkor a folytonosság borítékolható.

A mozgásnak nem kényszernek kell lennie, hanem egy lehetőségnek a kikapcsolódásra, a stresszkezelésre, és persze a fizikum karbantartására.

Melyik a legkedveltebb mozgásforma?

A futás mellett örök győztes a kerékpározás. Manapság az elektromos bicikli büszkélkedik hatalmas rajongótáborral. Ami persze nem csoda, elnézve a konstrukcióban megbújó előnyöket.

 

Sokan abban a téves hitben élnek, hogy az e-bike olyan embereknek való, akik mozgásszervi problémákkal élnek együtt, vagy idős korukból adódóan nehezebben mozognak. Azonban kár lenne ennyire beszűkíteni a lehetőségek körét.

Igen, valóban számtalan élethelyzetben tehet jó szolgálatot, viszont általa a kőkemény edzés is megvalósítható. Ez az, amit történetesen kevesen tudnak. Pedig az elektromos rásegítésnek köszönhetően olyan hegyvonulatok is meghódíthatóvá válhatnak, amik egyébként elérhetetlennek tűnnek.

Rásegítés, és nem motor?

Igen, ez itt a kulcs. Az elektromos meghajtás nem azt jelenti, hogy akkor a bicikli úgy funkcionál, mint egy motor. Korántsem.

A lényeg, hogy az akkumulátorban található energia nem helyettesíti az izomerőt. Akkor kapcsol be a rásegítés, amikor az ténylegesen szükséges. Így aztán pusztán „hátszélről” beszélünk.

Ezzel tisztáztuk is az egyik legnagyobb félreértést, ami a témában előítéletekre ad okot. A szerkezet hajtásra teremtetett a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt.

Városi közlekedésre is tökéletesen alkalmas, de vitathatatlan tény, hogy nagyszerűen teljesít a külvárosban, vagy éppen hegyi szerpentineken, hogy egy extrémebb verzióval is szolgáljunk.

De miért pont a kerékpározás?

kerékpározás

A biciklizés nem ok nélkül örvend óriási népszerűségnek. Egyrészt nem terheli meg annyira az ízületeket, mint mondjuk a futás, így azok számára is ideális választás, akik egyébként térd- vagy csípőízületi problémákkal küzdenek.

Másrészt semmi más nem kell hozzá csak egy jó bringa. A terep mindenhol adott, ahogy vélhetően a lelkesedés is.

Harmadrészt a fokozatosság elvét gyakorolva mindenki úgy oszthatja be a távolságot, az erősséget, ahogy az neki, személyre szabott módon optimális.

Kitartó gyakorlással, azaz rendszeres biciklizéssel a kondíció mértéke pár hét alatt a sokszorosára növelhető.

Nincsen életkorhoz kötve! Míg a reflexek rendben vannak, és a látás is stimmel, addig nincs akadály a hajtásban.

Csoportosan is nagy élmény falni a kilométereket, de akár egyedül is meghódítható a közeli-távoli vidék.

Nagyon sokan vásárolnak az autójukra szállítót, aminek a hathatós közbenjárásával bárhova elvihető a bringa. Így aztán bárhol és bármikor élvezhető a két kerék által nyújtott élmény.

Ráadásként az elektromos típus támogatásával olyan terepek is járhatóvá válhatnak, amik egyébként a múltban elérhetetlennek, leküzdhetetlennek tűntek.

A táj szépségéről, a friss levegő balzsamáról még nem is beszéltünk, pedig ezek is hozzájárulnak a biciklizés varázsához.

a biciklizés hatása és előnyei

A biciklizés hatása testre és lélekre

A biciklizésnek rengeteg további szuper előnye van, ami nem csak testünkre, lelkünkre is hatással van.