Futás motiváció – 5 tuti tipp, ha elvesztetted a lelkesedésed

futás motiváció lelkesedés

Ha rendszeresen mozogsz, egészen biztos, hogy a „pályafutásod” során legalább egyszer a futás motiváció kérdése is terítékre került. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, bármennyire is szeretjük ezt a sportot, eljön az az idő, amikor belefáradva, beleszürkülve a mozgásba, úgy érezzük, elkél némi extra inspiráció ahhoz, hogy újra edzőcipőt húzzunk a lábunkra.

A motiváció hiánya – egyszer fenn, másszor lenn

Vannak azok a bizonyos napok, amikor úgy érezzük, miénk a világ, semmi sem állíthat meg minket, energiától kicsattanva alig várjuk, hogy újra edzhessünk kicsit.

Másnap viszont sajnos a fent említett szituációval szembesülve kifogásokat keresünk, miért is ne menjünk futni. Fontos tudni, hogy ezzel a problémával nem vagyunk egyedül: gyakorlott futók is számtalanszor tapasztalták már a motiváció hiányát.

 

Lelkesedés nélkül viszont a várt eredmények sem jönnek – a hozzáállásunk ugyanis nagyban befolyásolja a teljesítőképességünket.

Motiváló erő személyre szabva

Életünket a céljaink mozdítják előre. Ha futsz, fontos, hogy legyenek céljaid. Ezek a célok lehetnek hosszútávúak, de elengedhetetlen, hogy a kisebb mérföldkövek elérését is éppoly lelkesedéssel ünnepeld, mint a nagyobb célok megvalósítását.

Fantasztikus élmény lesz, ha pl. képes leszel lefutni a maratont, addig viszont hosszú út áll még előtted, különösen, ha kezdő vagy.

Ünnepeld meg a kisebb eredményeket is, hiszen azok is sikerélményt adnak. A sikerélmény pedig tovább táplálja benned a tüzet.

Petőfi után szabadon, avagy futás szerelem, e kettő kell nekem!

Szenvedély nélkül egyetlen sport sem űzhető hosszútávon. De mi van akkor, ha ez a szenvedély elenyészik? Adunk néhány tuti tippet, amelyekkel felélesztheted a szunnyadó lelkesedést a szívedben.

futás motiváció hosszú távon

1. Futás motiváció – a hangulat

Gondolatban még edzés előtt hangolódj rá a futásra. Összpontosíts a céljaidra, és tudd már jó előre, a kitartásod a végén beváltja a reményeidet.

2. A pozitív gondolatok pozitív energiát vonzanak be

Futás közben hagyd, hogy átjárjon ez a pozitív erő. Adj hálát azért, amit már eddig is elértél, és ami a legfontosabb, tudd, hogy ezt kinek köszönheted: magadnak, a kitartásodnak! Bízz magadban, hiszen már eddig is rengeteg olyan dolgot értél el, amiket korábban elképzelhetetlennek tartottál.

3. Futás motiváció – zenére sokkal izgalmasabb mozogni

Hallgass zenét futás közben. A kedvenc pörgős számaid villámgyorsan energetizálnak. A mozgás legyen élmény, szolgáljon örömforrásként. Ha már unod a megszokott útvonalad, változtass. Az új környezet ugyanis remek motiváló.

4. Ami mindannyiunk sajátja: a versenyszellem

Ha úgy érzed, jól jönne némi extra inspiráció, érdemes lenne megmérettetni magad másokkal. A motiváció egyik legjobb barátja a versenyzés – ha ugyanis képes leszel végig futni az adott versenyt, a magadba vetett hited is új szinteket ér el.

Változtass a futás típusán! Unod a városban, parkban való kocogást? A terepfutás kezdőknek és haladóknak is tartogató bőven kihívást és változatosságot. Irány az erdő, tedd próbára magad új környezetben.

5. Futás motiváció: személyi edző, aki elfér a zsebedben is

Természetesen az okostelefonodról beszélünk, ami, hála a modern technikának és a szórakoztatóbbnál szórakoztatóbb applikációknak, egycsapásra a személyi edződdé avanzsál.

A telefonoddal mindent nyomon követhetsz, az elégetett kalóriák számától kezdve, a megtett kilométereken keresztül, egészen az átlagsebességedig.

Futás motiváció idézetek, csak Neked

Az írott szónak bizony hatalmas ereje van, nemhiába szoktuk levertségünkben, szomorúságunkban frappáns idézetekkel erősíteni a lelkünket. Nem képez kivételt ez alól a motiváció elvesztése sem – íme, néhány zseniális idézet, tapasztalt futóktól.

„A győzni akarás semmit sem jelent a felkészülés akarása nélkül.” (Juma Ikangaa – Tanzániai Maraton futó)

„Lehet, hogy egy bizonyos versenyre készülünk, és akkorra időzítjük a csúcsformát, de a futás egy életre szóló sport.” (Alberto Salazar – Kubai hosszútávfutó)

„Amikor az ember lefut 100-200 kilométert, az olyan, mintha színházba menne. Ha több száz kilométeren indul, akkor mintha nyaralni menne. Teljesen más.” (Barta László – Ultrafutó)

„Egy ultrafutónál semmi sem olyan fontos, mint a lelkiállapot.” (Scott Jurek- amerikai ultramaratonista)

Persze nem „csupán” híres futók öntötték szavakba a mozgáshoz fűződő kapcsolatukat, de számos író, költő és filmrendező tette már meg ugyanezt. Íme, néhány frappáns idézet a tollukból:

„A futásom célja az, hogy napi szinten kapcsolatban legyek a testemmel és megéljem azt, hogy a testem vagyok. Nem csak a fejem, az agyam, a gondolataim, a lelkem vagy az érzelmeim. Ez számomra az egység érzését adja, azt, hogy egyben és rendben vagyok.” (Cserháti Éva – író, műfordító)

„Egy maratont (…) lehetetlen elveszíteni. Minden egyes ember, aki lefutja, győztes.” (Joel H. Cohan – amerikai forgatókönyv író)

futás kezdőknek

Futás kezdőknek – hasznos tippek

Kacérkodsz a gondolattal, hogy belevágnál a futásba? Gyere, megmutatjuk mivel tudsz megágyazni a sikerélménynek!