Amiért az egész világ megőrül: geoláda keresés

geoláda kereső pár

Mi a csoda lehet az a rejtélyes geoláda, amiért manapság annyian rajonganak? Vajon valami újabb szórakoztató, ámde haszontalan trendről volna szó csupán, vagy esetleg valóban értékes és érdekes, mi több, egészséges időtöltést takar a titokzatos kifejezés?

Cikkünkben minden válaszra fény derül – azt azonban már előre eláruljuk, a geoláda keresés előhozza belőlünk a lelkünk mélyén élő, örök kalandort, s ha rabul ejt a játék kétségtelenül megkapó atmoszférája, akár egy életre geoláda keresőkké válhatunk.

Egyre többen és többen keresik világszerte az elrejtett kincseket

Nincs abban semmi szégyellnivaló, ha a geoláda kifejezés hallatán az égvilágon semmi nem mozdul meg a tudatunkban. A szóban forgó trend, ami a nyugati országokban a természetjárók körében már több évtizede az egyik legkedveltebb hobbivá nőtte ki magát, Magyarországon csak nemrégiben kezdett el egyre több „hívet” számlálni a rajongói között.

Idehaza a 2000-res évek elején rejtették el az első geoládát – ma pedig már több, mint 4800 gondosan eldugott ládika várja a felfedezőkedvű kincskeresőket.

Néhány szóban a geoláda jelentéséről

A geoláda, azaz geocaching a görög „geo” szó és az angol „cache” szó kombinációja. Míg az előbbi kifejezés „föld”-et jelent, az utóbbi „rejtekhely”-et. E kettő együttesen adja meg a geoláda keresés jelentésének lényegét.

Mi a geoláda – kincskeresés felnőtteknek

A bennünk élő örök gyermek és a kincskeresés ősi szenvedélye – ezt a kettőt kombinálja nagyon okosan a geoláda keresés.

A szabadidős játék lényege a játékban résztvevők által korábban elrejtett ládák, azaz kincsek felkutatása. Ebben segítik őket a részletes leírások, GPS koordinációk.

kincskeresés térkép

Persze mindez nem olyan könnyű, mint azt talán elsőre gondolnánk. A geoládák ugyanis nem „szúrják ki” a szemünket – a játék pikantériája, hogy azokat a tulajuk rafináltan rejtette el, sőt, sok esetben valaminek álcázta is.

Találtak már geoládát mélyen a víz alatt, hegytetőn, ágnak és sziklának álcázva is. Így teljes a móka – ha ugyanis túl egyszerű lenne megtalálni ezeket az elrejtett dobozokat, odalenne a kincskeresés izgalma.

A geoláda elődje – amikor még nem létezett GPS

De ne siessünk annyira előre – vegyük inkább górcső alá a játék múltját – mert, hogy van neki olyan is, nem is akármilyen! Nem, most elsősorban nem a hírhedt kalózok elrejtett kincsesládikájára gondolunk, hanem – angol kifejezéssel élve- az úgynevezett letterboxing-ra.

A letterboxing körülbelül 150 éves múltra tekint vissza. A játék lényegében ugyanazon az alapokon nyugszik, mint a geoláda keresés – kivéve a modern technikai eszközök használatát, mint például a már említett GPS.

A letterboxing-ban résztvevő lelkes kalandorok írásban logikai rejtvényeket hagytak hátra, illetve földrajzi koordinátákat, amelyeket a kincskeresők gondosan követve megtalálhatták az elrejtett dobozkákat.

A dobozban pecséteket rejtettek el, és értelemszerűen akkor számíthattunk igazi letterboxing-szakérőtének, ha minél több különböző helyről begyűjtött pecsét volt a birtokunkban.

Geoláda keresés- részletesen a játék menetéről

Mivel már kinőtte a gyerekcipőjét, a tevékenység rajongói között igazi öregmotorosokat is találhatunk. A tapasztaltabb játékosok azok, akik általában elrejtik a kincset, azaz a geoládát.

A választott helyszín valamilyen oknál fogva fontos – bírhat akár kulturális, akár történelmi fontosággal, esetleg a földrajzi jellegzetessége miatt vonzó lehet a vándorok szemében.

geoláda keresés gps

Miután elrejtették a geoládát, következő lépésként GPS segítségével bemérik annak helyét, majd a koordinátákat feltöltik a kincskeresés hivatalos, ingyenesen használható weboldalára.

A koordináták mellé rövidke helyszíni leírást is csatolnak, ezzel könnyítve meg azon játékosok dolgát, akik még csak most ismerkednek a kincskereséssel.

A honlapon regisztrált személyek rákereshetnek a közelükben elrejtett ládára – s útnak is indulhatnak a kincs megtalálásának reményében.

Ha a GPS adatok segítségével megtalálták a ládát, az abban lévő jelszó segítségével a hivatalos honlapon adhatják hírül, hogy szerencsével jártak.

Gyakori kérdés: alkalmas vagyok én egyáltalán erre?

Sokan teszik fel a címben szereplő kérdést maguknak, miután megcsapta őket a geoláda keresés szele. A jó hír az, hogy bárki beállhat kincskeresőnek, aki kellő affinitást érez magában a túrára és a rejtvényfejtésre.

Amire feltétlenül szükségünk lesz a játék elkezdéséhez, az a már említett honlapon való ingyenes regisztráció (erről részletesen kicsit később), GPS vagy okostelefon, amivel követhetjük a koordinátákat.

A nagyon magabiztosak akár mindennemű technikai felszereltség nélkül is útnak indulhatnak. Ebben az esetben kizárólag egy térkép lehet a segítségükre.

Bárminemű tudás, sőt korábbi tapasztalat sem kell ahhoz, hogy véglegesen beleszeressünk a geoládázásba. Lelkesedés, esetleg egy partner, akivel szórakoztatóbb a keresgélés és az általunk szimpatikusnak szavazott eszköz – az tulajdonképpen a geoláda keresés „starter pack”-je.

A nagy kérdés: mit rejt a geoláda?

Mégis, mit takar a fentiekben már sokat emlegetett kincs? Nos, ez a fajta „nyeremény” úgy gazdagszik és változik, ahogyan a kincskeresők folyamatosan rábukkannak a lelőhelyére.

geoláda

A hagyományos geoláda tartalma a következő: egy darab jegyzetfüzet, amelyben minden egyes sikeres kincskereső (illetve a geoládát elrejtő személy) otthagyta a kéznyomát (a láda megtalálásának dátumát, a nevüket és az új jelszót), egy darab íróeszköz és maga a kincs.

A kincs bármi lehet: apró emléktárgy, könyv, kisebb ajándék – de csak akkor vehetjük el azt, ha helyette hoztunk cserébe valami mást. Így a soron következő kalandornak is sikerélményben lehet része, illetve folytathatja a megkezdett láncot az általa otthagyott új kinccsel.

Amit viszont semmiképp se tegyünk a geoládába kincs gyanánt, az az élelmiszer. Nemcsak azért, mert azok idővel elveszítik a szavatossági idejüket, illetve megromolnak, de a vadállatokat is a helyszínre vonzhatják.

Milyen kritériumoknak kell megfelelnie a hagyományos geoládának?

A hagyományos geoládák eredetileg ételhordozó dobozok voltak. Ezek az egységek valóban, nagyszerű tulajdonságaiknak köszönhetően, tökéletesen megfeleltek erre a célra, hiszen jól záródnak és vízhatlanok is.

Ha saját magunk is geoláda elrejtésében gondolkodunk, válasszunk hasonló kvalitásokkal rendelkező tárolódobozt, nehogy a környezeti viszonyok vagy az időjárás viszontagságai kárt tegyenek azok tartalmában.

Milyen típusai vannak a geoládának?

A már említett hagyományos geoláda mellett számos egyéb típus is képviselteti magát a színes palettán.

Virtuális geoláda

A virtuális geoláda, amint azt az elnevezése is hűen tükrözi, kézzel nem megfogható, csupán az online térben létezik. Abban az esetben szoktak virtuális geoládát „telepíteni” egy adott helyszínre, ha ott például emlékmű, szobor áll, és a kincset nem lehet biztonságosan elrejteni az adott területen.

A kincskeresés izgalmát mindez nem befolyásolja: ha rábukkantunk a helyszínre, a jelszót ugyanúgy megkapjuk fáradozásaink és leleményességünk értékeléseként.

Az egész világot bejárják: utazó geoládák

Ha már épp azt hittük, a dolgot nem lehetne ennél is fordulatosabbá, érdekesebbé tenni – tévedtünk. Léteznek ugyanis úgynevezett Utazó Ügynökök, és a hozzájuk kapcsolódó Bogarak is.

geoláda utazó ügynök

Nos, ebben az esetben a kincs maga az Utazó Ügynök (például plüss, ékszer, de tulajdonképpen bármilyen apróság), amelynek célja maga az utazás. Ezek a geoládák tartalmaznak egy 6 jegyű azonosítót (ez A Bogár), ami az Utazó Ügynök következő állomását jelölik. Ennek a kincsnek ugyanis valamilyen célból kifolyólag el kell jutnia a világ egy megadott pontjára.

Ez a cél lehet bármi: az adott Utazó Ügynök minél több országot járjon be, jusson egy el másik kontinensre, járja körül a Földet.

Találtak már Csehországban Kanadából elindított Utazó Ügynököt, de arra is volt már példa, hogy az Ügynök a Földet megkerülvén visszatért eredeti helyére.

A felhasználók által szerkesztett, „vaskos” online útikönyv

Hazai viszonylatban a mozgalmat a Magyar Hivatalos Geocaching oldal vette gondozásába. A honlapjukon regisztrálva nemcsak a keresést kezdhetjük el, de hasznos tanácsokat is szerezhetünk, korábbi játékosok tapasztalatairól is olvashatunk, ami bizony felbecsülhetetlen értékű segítséget jelent, különösen, ha amatőrök vagyunk.

Szintén a honlapon oszthatjuk meg a saját élményeinket, illetve azokat a képeket, amelyeket például a megtalált geoláda helyszínén készítettünk. A honlap ezáltal egy sokkal értékesebb fenoménné avanzsál át: egyszerű weboldalból válik izgalmas ismeretterjesztő könyvé, amelynek maguk a játékosok az írói.

Miért éri meg belefogni?

túrázás kaland felfedezés

A „geoládázás” közben odakinn, a szabadban friss levegőt szívva folyamatos mozgásban vagyunk.

Kiváló szabadidős tevékenység, amely már-már a turizmus határait is súrolja (ha elég elhivatottak vagyunk, az egész országot bejárhatjuk). Mert roppant izgalmas és sokat tanulhatunk általa.

S ami talán a legfontosabb: mert előhozza belőlünk a már rég elfeledett gyermeki rajongást, érdeknélküli örömet.