Kerékpár guminyomás: mennyi az annyi?

milyen az ideális kerékpár guminyomás?

Ahogy beköszönt a jó idő és leporolod a biciklidet, bizonyára benned is felmerül a kérdés, hogy mégis mennyi az ideális kerékpár guminyomás? Ennek megválaszolása nem egyszerű. Az alábbiakban annak próbálunk utánajárni, mennyi levegőt kell a gumiba fújni ahhoz, hogy a bicikli kifogástalanul működjön.

A guminyomást befolyásoló tényezők

A guminyomás megfelelő mértéke nagyban függ a testtömegedtől. Hiszen egy kisebb testtömegű embernek lényegesen alacsonyabb guminyomás szükséges, mint egy nagyobb tömeggel rendelkezőnek. A testtömegedhez add hozzá a kerékpár és a magaddal vitt csomag vagy a gyerekülésben ülő gyermek tömegét is, hiszen ezek együttese befolyásolja az ideális guminyomást!

Az abroncs minősége és szélessége ugyancsak döntő szempont. A szélesebb abroncsok alacsonyabb, míg a keskenyebbek magasabb nyomáson futnak jól.

 

Az időjárási viszonyok és az út minősége is lényeges. Sima útfelületen érdemesebb magasabb guminyomást alkalmazni, ugyanakkor az alacsonyabb nyomású abroncsok hatékonyabban elnyelik az út egyenetlenségeit. Mivel a tükörsima utak igencsak ritkák, nem érdemes túlfújni a gumit, hiszen kényelmetlenné, “pattogóssá” tehetik a biciklizést.

az ideális kerékpár guminyomás megtalálása

Az első és a hátsó kerék nyomása elméletben azonos kellene legyen. Viszont kerékpározás közben szinte biztosan nem egyenlő mértékben terhelődik a testsúlyod a bicikli első és hátsó részére. Így ki kell tapasztalni, hogy számodra milyen elosztás a megfelelő a két kerék között.

Fontos szempont természetesen az is, hogy pontosan milyen célra használod a kerékpárt. Versenyzéshez, sportoláshoz, kiránduláshoz más-más mértékű guminyomás az ideális.

Az ideális kerékpár guminyomás tehát nagyban függ az időjárási és útviszonyoktól, a gumiabroncs márkájától, minőségétől, a gumik által megtartott tömegtől és attól is, hogy túrázni indulsz vagy csak a városban tekernél egy kicsit. Érdemes előre megtervezni az útvonalat és ennek ismeretében beállítani a kerékpár gumijának nyomását. Ne feledd, hogy hetente legalább egyszer szükséges ellenőrizni az értéket!

Ezért fontos a kerékpár guminyomás pontos beállítása

Tudtad, hogy minden második kerékpáros rémesen alacsony guminyomással közlekedik? Ne tedd, mert óriási hiba!
Amennyiben a nyomás értéke túl alacsony, vagyis lapos a gumi, számos probléma felmerülhet:

  • A lapos gumik jobban kopnak, így jelentősen csökken az abroncs élettartama.
  • Sokkal nehezebb így tekerni a biciklit, hiszen a gördülési ellenállással is küzdeni kell. A kerékpározás lapos gumival élvezet helyett fáradtságos munka lesz.
  • Nagyobb valószínűséggel lesz defektes a gumi, nemcsak a külső mehet tönkre, de a belső is kilyukadhat.

Az sem jó, ha túlfújod a gumikat. Miért?

Azáltal, hogy túlfeszül a gumi, képtelen ellátni a funkcióját. Tehát azt, hogy az egyenetlen felületekből eredő ütközéseket elnyelje, stabillá és jól irányíthatóvá kell tenned a biciklit. Túlfújt kerekekkel tulajdonképpen “ugrálni” fogsz az ülésen, nehezen tudod majd irányítani a kerékpárt.

A túlságosan feszült gumik sokkal jobban kopnak, különösen középen.

Guminyomás táblázat, amivel nem hibázhatsz

Sok esetben nem is olyan könnyű eltalálni, hogy pontosan mennyit kellene fújnod a gumikba. Jó, ha tudod, hogy a gyártók a legtöbb esetben a gumiköpenyek oldalán feltüntetik a javasolt legkisebb és legnagyobb guminyomás mértékét.

kerékpár guminyomás fontossága

Jöjjön most egy táblázat, ami a segítségedre lehet az ideális guminyomás meghatározásában:*

Kerékpár típusaMinimum (bar)Maximum (bar)
Országúti69
Mountainbike2,53,5
City2,53,5
Trekking45
Cross45
Gyerek1,52,5

A táblázat alapján az alábbi szempontok szerint alakítsd megfelelőre a kerékpár guminyomást! Mielőtt a maximumra fújnád a kerekeke, mindneképpen érdemes ellenőrizned a gyártó előírásait is, nehogy túlfújd a belsőt.

Tartsd a maximum érték közelében a nyomást, ha a testsúlyod 70-75 kg felett van, valamint hideg, esős, nedves idő esetén.
Abban az esetben állítsd a minimum értékre, ha a testsúlyod nem éri el a 70-75 kg-t, illetve meleg időben, forró útfelületen közlekedve.

Nem is olyan bonyolult, igaz?

Most, hogy már ismered az ideális kerékpár guminyomás mértékét és tudod, hogy mennyi az annyi, nincs más dolgod, mint biciklire pattanj, kitekerj a szabadba és élvezd az életet a bringán!

*Felhasznált forrás: http://www.fehervarkerekpar.hu/guminyomas

kerékpár karbantartás házilag

Kerékpár karbantartás házilag? Mutatjuk hogyan! Tovább a cikkre