Kurkuma az élet fűszere

Kurkuma
Kurkuma

Az indiai konyhára azt szokták mondani, hogy kissé fűszeres, hiszen rengeteg olyan ételük van, amely erős, csípős vagy éppen nagyon szokatlan ízű alapanyagokat tartalmaz. Az európai konyha is fűszeres sok esetben, de mégis kissé lágyabb, finomabb. A kurkuma színe sárgás, amit az „élet fűszereként” tartanak számon Indiában. Az őrölt kurkuma gyönyörű sárgás por állagában egyszerűen felhasználható a különféle ételek készítése során.

A sárga gyömbérként vagy az indiai sáfrányként emlegetett növényt először megfőzik, majd megtisztítják, utána pedig napon szépen kiszárítják, végül porrá őrlik. A finom aromájú fűszer átható, kissé kesernyés, erős, csípős íz világgal rendelkezik. A már jól ismert curry fűszerkeveréknek is kurkuma az alapanyaga. A különleges sárgás színének köszönhetően gyakran alkalmazzák a jóval drágább sáfrány helyett. Azonban a két fűszernek az íze meg sem közelíti egymást. Fontos, hogy a kurkuma adagolásával csak óvatosan bánjanak a háziasszonyok, mert könnyedén kesernyéssé és rikítóvá teheti az ételeket.