Masszázs labda használata – egész testet megmozgató gyakorlatok

masszázs labda

A profi testépítők tudják jól, a masszázs labda nem csak egy praktikus kiegészítő a fitnesz világában, hanem egy olyan megkerülhetetlen, alapvető eszköz, amely kardinális szerepet játszik az izmok regenerálódásában és a fájdalom csökkentésében. Írásunkban bemutatjuk, hogyan kell célszerűen alkalmazni ezt a nagyszerű kelléket!

Mi az a masszázs labda?

A masszázs labda egy kis, általában gumiból vagy más puha anyagból készült labda, amit a test különböző pontjainak masszírozására használhatunk. Különösen hatékony a trigger point masszázs labda, ami célzottan képes kezelni az adott izomcsomókat, ezáltal csökkentve az azokban lévő feszültséget, fájdalmat.

Masszázs labda használata – ezt mindenképpen tartsd szem előtt az első alkalmazás előtt

A masszázs labda használatakor az alapvető elv az, hogy a labdát az izmok alá helyezzük, és a test súlyát használva nyomást gyakoroljunk az adott izmokra. Ez segít ellazítani azokat, javítva a vérkeringést.

Teljes testre kiterjedő gyakorlatok

 

Gondoltad volna, hogy ez a gyakran aprócska labda az egész testedre kifejtheti jótékony hatását? Legyél akár profi testépítő, kezdő életmódváltó, aki keresi a megoldást izomláz ellen, esetleg ülőmunkát végző irodista, aki szinte alig mozog, ezek a gyakorlatok garantáltan beváltják a hozzájuk fűzött reményeidet! 

masszázs labda használata vállra

Hát és váll gyakorlatok 

Felső hát

Ülj le egy háttámlás székre (vagy dőlj neki a falnak) , helyezd a labdát a váll és a gerinc közé. Dőlj hátra, és mozgasd a testedet előre-hátra, illetve oldalra.

Alsó hát

Feküdj a hátadra, helyezd a labdát a derekad alá. Lassan görgesd a labdát a csípőd felé, majd vissza.

Láb- és comb gyakorlatok

Vádli

Ülj le a földre, a labdát helyezd a vádlid alá. Támaszkodj a kezeidre, és görgesd a labdát a bokádtól a térded felé.

A labdát a földre téve, arra a talpaddal nyomást gyakorolva, szintén fantasztikus hatást érhetsz el. 

Comb

Feküdj hasra, a labdát helyezd a combod alá. Támaszkodj a könyökeidre, és görgesd a labdát a térdtől a csípőig.

masszázs labda használata alkarra

Karok és mellkas gyakorlatok

Kézfej és alkar

Ülj le az asztal mellé egy székre, helyezd a labdát az asztalra és görgesd rajta az alkarodat és kézfejedet, nyomást gyakorolva arra. 

Mellkas gyakorlat

Feküdj a hátadra, helyezd a labdát a mellkasodra, különösen a szegycsont közelében. Lassan mozgasd a labdát előre-hátra, oldalra. 

Has gyakorlat

Hasizmok

Feküdj a hátadra, a labdát helyezd a hasadra. Tartsd egyenletesen a nyomást, miközben a kezeddel a testeden görgeted a labdát.

A trigger point masszázs labda használata

A trigger point masszázs labda különösen hatékony a fájdalmas izomcsomók, az azokban felgyülemlett feszültség kezelésében. Helyezd a labdát a fájdalmas pontokra, és tartsd ott néhány másodpercig, hogy mélyebb nyomást gyakorolj. Ez a technika kiválóan alkalmas a mélyebb izomrétegek elérésére és a feszültség oldására. A nyújtás edzés után nagyon fontos, ezért ne hagyd ki a szokásos rutinodból.

Ne feledd, a sikerhez konzisztencia a kulcs, használd rendszeresen a masszázs labdát a teljes testet érintő jólét érdekében. A tapasztalatok azt mutatják, napi 5-10 perc a masszázs labdával már elegendőnek bizonyul ahhoz, hogy rövid távon is megérezhesd a szóban forgó kellék pozitív hatását.

tippek izomláz ellen

Bevált praktikák, hasznos tippek izomláz ellen

Az örök talány: melyik a jobb módszer az izomláz ellen – pihentetni vagy inkább megdolgoztatni a fájó területeket? Többek között erre a kérdésre keressük a választ, illetve kipróbált, hasznos tanácsokat adunk, hogyan előzheted meg az izomláz kialakulását.