Milyen gumiszalagot válasszak? Mutatjuk a lehetőségeket!

gumiszalag

Milyen gumiszalagot válasszak? – a kérdés, ami egészen biztosan Téged is foglalkoztat, ha még csak most ismerkedsz ezzel a sokoldalú sporteszközzel. Ha vacillálsz, a legjobb helyen jársz, ebben a cikkben bemutatjuk, hogy milyen választási lehetőségeid vannak, legyen szó akár a gumiszalag használati céljáról, akár az ellenállási szintjéről.

Egy lélegzetvételnyi kitérő: mi az a gumipánt?

A rugalmas gumiszalag edzéshez remek választás, ha olyan sporteszközzel szeretnéd gazdagítani a repertoárodat, ami sérülésmentes testmozgást eredményez, kifejezetten a saját, személyes tempódra szabva.

A gumipánt fokozatos ellenállásának köszönhetően ugyanis az izmaid is fokozatosan „kapcsolnak be” – a gravitáció helyett az eszköz által generált ellenállás segítségével végezhetsz izolált vagy komplex mozgásokat.

Milyen gumiszalagot válasszak kezdőként?

 

Kezdőként alapvetően jó ötlet, ha a mini gumipántok háza tájáról mazsolázgatsz. Ezek a kisebb darabok is változatos kiszerelésben léteznek, már, ami az ellenállási szintjüket illeti.

Az esetek többségében egy csomagban 3 pánt kapható, különféle ellenállási szinttel, így mindig az aktuális erőnlétedhez, edzettségi szintedhez megfelelően alkalmazhatod az eszközt.

Milyen az ideális pánt, ha a cél a teljes test izmainak megerősítése?

gumi pánt

Nos, ebben az esetben a textil gumipántokat javasoljuk a számodra. Ezek a nagyszerű eszközök egyébként remek szolgálatot tesznek, ha a sérülés utáni rehabilitáció során szeretnéd kíméletesen átmozgatni az egész testedet.

Nyújtáshoz, sőt, relaxálás gyanánt is sikerrel alkalmazhatod ezeket a speciális kialakítású darabokat. Hatására mélyizmok is hatékonyan erősödnek, arról nem is beszélve, hogy a puha kialakítása miatt a szalag rendkívül kényelmes felhasználást is biztosít a számodra.

Fogantyús kialakítás a hátizmok megerősítéséért

Amennyiben kifejezetten a hátizmok megerősítése a célod, a fogantyús pánt lesz a jó választás. Ezek a pántok egy műanyag résszel is ki vannak egészítve, így rájuk lépve biztosított a kényelmes felhasználás. A fogantyús kialakítás egyszerű, komfortos alkalmazást biztosít.

Pilates-hez – pilates gumipánt!

Ha pilates-ezel, keresd a kifejezetten e célra fejlesztett, kis ellenállású gumiszalagokat (a gyártó minden esetben feltünteti a termékén, ha az adott gumiszalag megfelel a szóban forgó sporthoz).

Ezek a szalagok egyébként sérülékenyebbek, ezért, ha cipőben edzenél, szerezz be egy puhább textilcipőt is, kifejezetten ezekre az alkalmakra.

Milyen gumiszalagot válasszak – pántok ellenállási szint szerint

A kezdők és középhaladók reményeit a könnyű ellenállású szalagok váltják be – ezek alapvetően a felsőtest izmainak edzésében tesznek jó szolgálatot.

A közepes ellenállású darabok az alsótest izmait fejlesztik (főként) és kifejezetten középhaladó sportolóknak ajánlottak.

Az erős ellenállású eszközök az egész testet átmozgatják, de leginkább az alsótest izmainak fejlesztését szolgálják. E pántok használata abban az esetben ajánlott, ha már haladónak számítasz az izomerősítés szempontjából.