SUP deszka vásárlás kisokos

milyen SUP deszkát vegyek

Milyen SUP deszkát vegyek, milyen a minden ízében tökéletes deszka? A kérdések, amelyek szinte azonnal foglalkoztatni kezdenek, amint eldöntötted: beleveted magad a SUP-ozás izgalmas világába!

Jelen írásunkkal NEM egyik vagy másik márka modelljét szeretnénk reklámozni, hanem egy valóban praktikus, gyakorlati haszonnal rendelkező útmutatással szolgálni a számodra, amelynek segítségével könnyedén kiválaszthatod a minden szempontból ideális deszkát.

Milyen SUP-ot vegyek?

Van ugye a szerelem első látásra esete, amikor annyira, de annyira belebolondulunk egy termékbe, hogy képtelenek vagyunk otthagyni azt a boltban.

 

S míg ez abszolút elfogadható egy táska vagy bármilyen (nem nagy horderejű) kiegészítő esetében, a sporteszköz választásnál alkalmazva ezen irányelvet garantált a kudarc.

Próbáljunk, teszteljünk, kísérletezzünk minél több deszkával, mielőtt bármelyikre is rámondanánk a végső Áment.

Hogyan válasszunk SUP-ot?

A SUP deszkák alapvetően két nagy csoportot alkotnak, léteznek merev és felfújható verziók.

kezdő SUP deszka

A tapasztalat azt mutatja, a kezdők körében az utóbbi a népszerűbb, viszont fontos tisztában lenni azzal is, hogy az előbbiek gyorsabban siklanak a vízen, így, ha a SUP-ozással komolyabb terveid is vannak, érdemes próbát tenni a merev deszkákkal is.

Milyen SUP deszkát vegyek: górcső alatt a merev kialakítású darabok

Gyorsak, strapabírók, versenyzésre is tökéletesen megfelelnek – ezek a merev SUP deszkák. Viszont fontosnak tartjuk megemlíteni, miszerint ezeket a sporteszközöket nehézkes szállítani.

Ha mindig ugyanott evezel, s ráadásul a víz sincs messze a deszka tárolási helyétől, akkor nyilván ez nem szempont – minden más esetben viszont mérlegelendő tényező.

A merev deszkák tárolása sem egyszerű, különösen, ha a drágább, s ezzel párhuzamosan csúcsminőségű karbonszálas modellekről van szó. Ezeknek ugyanis speciális helyet kell biztosítanod.

A törődést persze minden esetben meghálálják: gyorsan siklanak a vízen és hosszú-hosszú évekig szolgálják ki maradéktalanul az igényeidet.

Készülj fel arra is, hogy a merev SUP deszkák az esetek döntő többségében vékonyak, így a lábad (cipő nélkül) egész biztosan vizes lesz evezés közben, ami igencsak zavaró lehet, ha a víz hideg.

Felfújható deszkák – van azért gyengepontjuk jócskán

Most talán úgy gondolod, mindenképpen a felfújhatós verzióval jársz jobban, ám ez sajnos nem feltétlenül van így, különösen abban az esetben, ha nem szeretnél nagyobb összeget beinvesztálni a sporteszköz megvásárlásába.

Egy minőségében gyengébb felfújható modell ugyanis a fokozott igénybevétel (felfújás-használat-leeresztés-összehajtogatás-szállítás-tárolás) miatt nem lesz sokszezonos kedvenc.

Hamar tönkremehet, és ha nem akarod feladni a SUP-ozással kapcsolatos terveid, nagyobb sóhajok kíséretében veheted megint az irányt a boltba.

Ezzel nem azt sugalljuk, hogy kizárólag a merev modellek váltják be a reményeidet, csupán szeretnénk éreztetni, hogy a felfújható darabok csak abban az esetben használhatók örömmel egész szezonban (több szezonban is), ha a magasabb árkategóriás termékek háza tájáról választasz.

Hogyan válasszunk SUP-ot teherbírás és kialakítás alapján?

SUPozás a vízen

Itt alapvetően arra a kérdésre kell használni, hogy ki fogja használni az adott deszkát?

Egyedül eveznél, vagy családi verzióban gondolkodva a gyerek/kiskedvenc is társadul szegődne?

A legtöbb gyártó természetesen feltünteti a produktumán (kg-ben kifejezve) a deszka terhelhetőségét, ez pedig minden esetben hasznos kiindulási alap.

A deszka vastagsága szintén sokat mond annak teherbírásáról. A 10 cm és 15 cm vastagságú deszkák között csupán 5 cm a különbség, mégis, ez teherbírásban kifejezve ég és föld!

Ha szélesebb kialakítású deszkát veszel, számíthatsz rá, hogy a választott modell elég stabil ahhoz, hogy kezdőként se érezd magad bizonytalanul a vízen. Viszont arra is készülj fel, hogy a biztonságérzetért cserébe a deszkád nem fogja olyan hatékonyan és gyorsan „szántani” a vizet, mint egy keskenyebb kialakítású sporteszköz.

A szélesebb deszkák cm-ben kifejezve a 77 pluszos darabok. Ha még életedben nem álltál deszkán, nézz szét a kiszemelt márka all-round palettáján is.

Az all-round kategóriába (márkától függetlenül) olyan modellek tartoznak, amelyek mind szélességükben, mind hosszúságukban (270-350 cm) ideális felhasználást nyújtanak azoknak, akik még csak most ismerkednek az állva evezés izgalmas világával.

Ha pedig már magabiztosan szeled a habokat, nézz szét a touring SUP kategóriában is, ahol már keskenyebb, s ezzel egyetemben gyorsabb deszkák képviseltetik magukat.

Milyet és mennyiért?

Milyen SUP deszkát vegyek és mennyit invesztáljak be a vásárlásba? – kérdezi sok kezdő. Mielőtt rátértünk volna a kérdés anyagi vonatkozására, szerettük volna érzékeltetni, milyen komplex téma is ez, ahol az előretekintésnek, tehát a SUP-ozással kapcsolatos céljaidnak is nagyon fontos szerep jut.

A belépőkategória a deszkák terén körülbelül 150-180 ezer forint. Ám ezért a pénzért cserébe még bőven nem a legjobb minőséget kapod – ez valóban csak a belépő.

Annak érdekében, hogy egy minden ízében kitűnő anyaghasználatú, megbízható, stabil tartást biztosító modell birtokosa lehess, kicsit szélesebbre kell nyitni a pénztárcát. Ezek a deszkák nagyságrendileg 200-210 ezer forintba kerülnek, és igen: ezért az árkülönbségért cserébe már tényleg sokkal, de sokkal többet tudnak, mint a 15-20%-kal olcsóbb társaik!

Használt deszkát vennél?

Ezzel sincs semmi gond, a minőséggel kapcsolatos elvárásaidból viszont ez esetben se engedj! A kérdéseidet ne tartsd magadban, és mindenképpen jár utána annak is, hogy mennyi ideig volt használatban az adott darab.

Gyerek SUP választás

Új hobbinkat a gyerekekkel együtt űznénk? A SUP nem csak a felnőtteket, a kisebbeket is úgyanúgy magával ragadja. Hogy hogyan válasszuk ki a megfelelő gyerek SUP-ot, arról bővebben itt olvashatsz.