Minden, amit a bivakolás művészetéről tudni kell

bivakolás alvás a szabadban

A bivakolás szó hallatán, a megfejtéshez szükséges információ hiányában, bizony sok mindenre gondolhatunk. Mit jelent vajon ez az érdekes csengésű kifejezés, és vajon mire adjuk a fejünket, ha bivakolni indulunk a baráti társasággal a hétvégén.

Mi az a bivakolás?

A szó francia eredetű (bivouac) és nem mást, mint a szabadban való alvást takarja. A szó eredetileg katonai körökben volt használatos, és a táborozás, a szabad ég alatt való éjszakázás szakszavaként használták. Néhány évvel ezelőtt többnyire a hegymászók körében volt elterjedt szokás a bivakolás, ma azonban a bivak már a kerékpárosokat és a túrázókat is rendre rabul ejti.

Egész iparág épül rá

A szabad ég alatt való alvás, ez az ősi „tudomány”, manapság újra a reneszánszát éli – s ezen mi csöppet sem csodálkozunk.

 

A modern világ folyamatos zaklatottságától megfáradt léleknek igencsak jólesik egy-két napot internettől, rendre csörgő telefontól és megannyi teendőtől mentesen tölteni odakinn a természet lágy ölén.

Ezt a bennünk élő ősi ösztönt és mély szeretetet persze a túra- és sportfelszereléseket gyártó cégek is meglovagolják: manapság már teljes iparág épül fel a különféle bivak felszerelések gyártására szakosodva (ezekről részletesen később).

Hogyan lehet bivakolni?

A rövid válasz kissé megmosolyogtató, mégis igaz: leterítünk egy polifoamot, ráfekszünk és elalszunk, másnap pedig elmondhatjuk, hogy túlvagyunk az első bivakolásunkon.

Persze a téma kifejtése ennél jóval több utánajárást igényel a részünkről, különösen, mivel a bivakolás megkíván bizonyos biztonsági eljárásokat, rákészülést a részünkről.

Legyünk bármilyen rutinos, régimotoros túrázók, egy kiszámíthatatlan, elsöprő erejű zápor bizony könnyen meghiúsíthatja a komfortos ég alatti alvásról szőtt álmainkat, így nem árt bekészletezni azokból a kellékekből, eszközökből, amelyek tulajdonképpen a kényelmes és biztonságos bivakolás zálogai. Többek között ilyen például a bivak zsák, hálózsák és a ponyva.

A megfelelő hely kiválasztása

Van abban valami romantikus, hogy ott hajtjuk álomra fejünket, ahol az éjszaka ér minket. Azonban mindenkit arra buzdítunk, hogy inkább megfelelő körültekintéssel válassza ki az éjszakai pihenőjét, a lehetséges balesetek elkerülésének jegyében.

Ha lehetőségünk van, húzódjunk szélvédett helyre. Ha a hegyekben kirándulunk, az éjszakai pihenőhelyünket ne fenyegesse kőomlás veszélye. Az sem árt, ha vízvételi helyi is van a közelben. Szintén releváns, milyen eszközöket viszünk magunkkal a nagy kalandra. Lássuk, mit nem szabad semmiképp sem otthon hagyni, ha hétvégén bivakolni indulunk a barátokkal.

Bivak felszerelés: az első számú mentőöv, a bivak zsák

alvás a szabadban

A bivak zsák tulajdonképpen egy nagyobb méretű vízhatlan zsák, amiben nemcsak a hálózsákunk, de a matracunk is kényelmes elfér.

Több típusa is létezik, így kedvünkre válogathatunk. Az általuk közvetített védelem jegyében létezik: limitált-, részleges- és teljes védelmet nyújtó változat is belőle.

Az első típusba tartozó zsákok bár a felfröccsenő víztől megvédenek, de vízállóságuk nem nagy mértékű, így lényegében kifeszített ponyva alatt tesznek jó szolgálatot.

A limitált védelmet nyújtó zsákok nagy előnye, hogy könnyűek és egyszerűen elcsomagolhatók.

A részleges védelmet nyújtó bivak zsák már jóval strapabíróbb, és az esőtől is megvédik a túrázót. Bár a test egészét védik, arcnál nyitottak. A nyitott kivitelezés egyébként problémás is lehet, hiszen reggelre, amellett, hogy a szúnyogok svédasztalaként végezzük, nem várt vendégek is beköltözhetnek a zsákunkba az éj leple alatt.

Ha minden tekintetben tökéletes zsákot keresünk (könnyű, felhasználóbarát, megfelelő védelmet nyújt az időjárási elemek és a bogarak ellen is), a csúcskategóriás zsákok háza táján nézelődjünk.

Bivakoláshoz ponyva is kellhet

Ha nem akarunk elázni (és miért akarnánk?), ne hagyjuk otthon a ponyvát sem, amit lényegében bárhova kifüggeszthetünk.

A ponyvát kihúzhatjuk fák közé, rögzíthetjük a túrabotra vagy akár a bringára is. A bivak ponyva alatt kényelmesen bevackolódva a zivatarok sem zavarhatják a pihenésünket.

Ponyvát minden barkácsboltban lehet kapni, viszont, ha kifejezetten a bivakoláshoz választanánk ideális darabot, szemezgessünk a ripstop nylonból készült, heggesztettvassal ellátott modellek közül.

A ponyva egyébként roppant sokoldalú, hiszen nemcsak tetőként funkcionál, de a zsák alá is teríthetjük, napközben pedig összetűrve üldögélhetünk is rajta.

Bivakolás sátorban?

bivakolás sátorban

Ha ódzkodunk annak gondolatától, hogy közvetlen a szabad ég alatt töltsük az éjszakát, kitéve ezáltal magunkat a rovarok kénye-kedvére, szerezzünk be egy strapabíró, kifejezetten túrázáshoz készített, könnyű súlyú sátrat, és a problémát megoldottnak tekinthetjük.

Azt azonban ne feledjük, legyen akármilyen könnyű is a sátor, mégis csak pluszsúlyt jelent, amit egy hosszabb lélegzetvételű túra esetén bizony meg fogunk érezni a bivakolás során.

A nagy kérdés: hol bivakoljunk?

Kétségtelen, hogy bivakolni bárhol lehet, mégis, ha kezdők vagyunk a természetjárásban, érdemes kész bivakhelyen aludni, ilyen több is van Magyarországon.

A Börzsönyben található Hugó-villa például remek lehetőséget szolgáltat a számunkra, itt ugyanis több olyan sziklapárkány is található, ahol bátran álomra hajthatjuk fejünket.

Gerecsében kirándulva is számos olyan pontot találhatunk, ami alkalmas a bivak szempontjából. A természetjárók egyik kedvenc pontja a környéken a Héregtől néhány kilométerre található Király-kúti-rét.

A megfelelő táborhely a rét adta egyik nagyszerű lehetőség, a másik, amivel mindenképpen éljünk, az itt található kristálytiszta vízű forrás, ahol bármikor a szomjunkat olthatjuk, illetve feltölthetjük a kulacsainkat.

Bivakolás Magyarországon: egy érdekes kakukktojás

A vadkempingezés tulajdonképpen arról szól, hogy a modern életünk minden sallangját levetve eggyé válunk a természettel néhány nap erejéig.

Se TV, se okostelefon, se internet- de mi van azokkal, akik képtelenek elszakadni a technológia ezen vívmányaitól? Nos, ha TV-vel nem is, ingyenes Wifi hálózattal hazánk egyik legnépszerűbb bivakolóhelye, a Visegrádi-hegységben található Prédikálószék-kilátó kempingpont is szolgálhat.

Itt a Wifi mellett kényelmes fekhelyeket is találhatunk, arról nem is beszélve, hogy a kilátóról lélegzetelállító panoráma nyílik a Dunakanyarra. A túrahely adta kényelem azonban nem egyenlő azzal, hogy a kemping során végig hátradőlve pihengethetünk, hiszen már a kilátóhoz való feljutás is embertpróbáló feladat.

Téli bivakolás, avagy hogyan aludjunk kinn, ha tombolnak a mínuszok

bivakolás télen

Bár valóban nyáron a legkellemesebb odakinn a szabadban aludni, a bivakolás szerelmesei – kellő felkészülés jegyében – télen is élhetnek ezen szenvedélyüknek.

Nem csodálkozunk ezen, a téli táj szépsége sokakat vonz, az évszak azonban számos kihívás elé állítja az embert.

A tapasztalt bivakolók tanácsát megfogadva, mielőtt télen útnak indulunk, nem árt részt venni egy hegymászótanfolyamon is. A gyorstalpalónak köszönhetően tisztában leszünk azokkal a szabályokkal, amelyek kifejezetten a téli túrázás megkönnyítésére szolgálnak.

Hasznos lehet továbbá, ha a túratársunknak olyan személyt választunk, aki töltött már egy-két éjszakát télen is a szabadban.

A menedékház kiválasztása is sarkalatos pontja a kirándulásnak. Magyarországon szerencsére több ingyenesen használható, zárt és komfortos menedékház is található, ahol biztonságosan eltölthetjük az estét.

Télen az alacsony hőmérséklet miatt a túrabakancsunkat csizmára, illetve a könnyed ruházatot is meleg ruhára kell cserélni. Öltözködjünk rétegesen, válasszunk légáteresztő ruhákat, amelyekben nem fogunk átizzadni. Gondoskodjunk meleg italról is, amely lelket önthet belénk a túra nehéz óráiban.