Ne csak sportfogadás kapcsán gondolj a mozgásra!

mozgás

A testmozgás témája minden korábbinál gyakrabban jön szembe velünk. A sportrajongók körét azonban alapvetően két részre oszthatjuk. Vannak, akik kedvelik a különféle sportágakat, és ennek akár fogadás formájában is hangot adnak. Így kétségkívül izgalmasabb végignézni egy focimeccset, nem igaz?

S szerencsére egyre többen igyekeznek aktívan beépíteni életükbe a testmozgást, elsősorban annak egészségre gyakorolt hatása miatt. Cikkünkben most elsősorban azoknak igyekszünk segítséget nyújtani, akik tudják, változtatásra van szükség életmódjukat illetően, de nem tudják, hogyan kezdjenek neki.

Sportfogadás, a fotelsportolók szórakozása?mozgás

Konkrétan nem állítható ez. Az ideális azonban kétségkívül az lenne, ha a munka utáni szabadidő nem arról szólna, hogy egy sörrel a kézben szurkolunk kedvenc csapatunknak, amelyre sportfogadás keretein belül pénzt is tettünk. Ugyanakkor egyfajta motivációként is szolgálhatnak azok a sportolók, akik a maguk területén már nevet szereztek. Ha nem is a hivatalos sport a legtöbbek célja, mégis inspiráló lehet a profiktól tanulni kitartást és elkötelezettséget. Ez utóbbiakat a mindennapokban beillesztett testmozgás is megadhatja.

A sport egészségessé tesz?

A megállapítás alapvetően igaz. Természetesen korántsem mindegy, hogy milyen életkorban vágunk bele a mozgásba, mennyire intenzíven tesszük ezt, valamint vannak-e már meglévő krónikus betegségeink. A szív-és érrendszeri panaszokkal mindenképpen ajánlott szakember tanácsait kikérni a választani kívánt mozgásformával kapcsolatban.

A sport valóban egészségessé tesz. Vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy a testmozgás. A túledzettség éppen olyan probléma lehet ugyanis, mint a mozgásszegény életmód. A heti néhány edzés hatására javul a tüdő kapacitása, a szív jobban bírja majd a munkát, ráadásul a súlyfeleslegtől is sikerülhet megszabadulni. Ez utóbbi különös figyelmet érdemel, hiszen nem csak hazánkban számít népbetegségnek.

Milyen mozgásformát érdemes választani?mozgás

Az életmódváltás előtt állók rendszerint találkoznak ezzel a kérdéssel. Az Instagramról visszaköszönő fitness modellek azt sugallhatják, hogy a konditerem a trend, és csak így érhetőek el a vágyott eredmények. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy bárhol lehet mozogni, akár otthonodban is. A pénz vagy az eszközök hiánya sem jelenthet akadályt, hiszen a saját testsúlyos mozgásformák kifejezetten eredményesek lehetnek.

Ugyanakkor azt is érdemes figyelembe venni, hogy milyen mozgás áll közel szívünkhöz. Ha megtaláljuk azt, amely mindig ad új kihívásokat, izgalmas és egyúttal szórakoztató, akkor jó eséllyel hosszú távon is társunk lesz a mindennapokban.

Nem szívesen izzadnál a konditeremben, és kellemetlenül is éreznéd magad ilyen helyzetben? Mozogj otthon vagy a szabadban! Egy jól összeállított edzéstervvel gyorsan eredményeket érhetsz el. A tempós séta, vagy a kocogás és a séta váltakozása kezdők számára is ideális választás lehet. Ha viszont azok közé tartozol, akiket a csapat motivál, akkor érdemes elgondolkodnod valamilyen csapatsporton vagy csoportos óra látogatásán.

Kézilabda, a csapatsportok királynője?

Tini korodból talán még emlékszel azokra a kézilabdával töltött órákra, melyek a tanulás utáni időszakot tették ki. A kézilabda számos rajongót tudhat magáénak és a nők is előszeretettel választják azt. Ha azok közé tartozol, akik csak a televízió előtt szurkolnak szívesen, akkor se feledkezz meg arról, hogy saját életedben is helyet kapjon a mozgás ilyen vagy olyan formában. Ha lakóhelyeden rendelkezésre áll megfelelő sportlétesítmény, ott baráti társaságoddal is szervezhetsz hetente egyszer-kétszer csapatjátékot.

A tenisz nem csak úri hóbort!mozgás

Már a kisebb városokban is elérhetőek olyan sportközpontok, ahol lehetőség nyílik teniszezésre. A játék nem csak állóképességet követel meg, hanem némi gyakorlatot is. Vehetsz órákat szakembertől, mely után már az általad választott partnerrel hódolhatsz a ma már hétköznapi elfoglaltságnak. A wellness hotelek is gyakran várják teniszpályákkal vendégeiket, ezzel is a rendszeres testmozgás fontosságát fókuszba helyezve.

Túlsúllyal az úszás ideális választás!

Az elhízás komoly egészségügyi kockázatot hordoz magában. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy esetében az esztétikai problémákon is érdemes túllátni. Milyen mozgást érdemes választani akkor, ha a plusz kilók nehezítik a helyzetet? Az ízületek, valamint a szív-és érrendszer védelme érdekében kiemelt figyelmet érdemes fordítani arra, hogy milyen mozgásra kerül sor 10-20, vagy ennél több súlyfelesleggel. Az úszás ideális választásnak bizonyul testsúlytól és korosztálytól függetlenül.

Sok más mozgásformával ellenben az úszás kíméli az ízületeket, ugyanakkor az egész testet átmozgatja. Jelentősen javulhat hatására a tüdőkapacitás, és egyfajta relaxációs jelleggel is bír ez a mozgás.

Wellness szolgáltatások az egészség jegyébenmozgás

Járj bármelyik wellness szállodában, garantáltan találkozhatsz olyan szolgáltatásokkal, mint a masszázs, a finn szauna, vagy a pszichésen is jótékony hatással bíró infraszauna, sőt, a gőzkabin is sok rajongót tudhat magáénak. Érdemes kihasználni az ezekben rejlő lehetőségeket, hiszen passzív pihenésként is aktívan hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez.

Sport otthon? Miért ne?

Az aktuális helyzetben mindenképpen figyelmet érdemelnek az otthon végezhető mozgásformák. A tapasztalatok azt is alátámasztják, hogy gyakran éppen az időhiány miatt nem jut el a mai kor embere a konditerembe. Ilyenkor valóban remek választás lehet az otthoni mozgás.

A szaküzletekben megfizethető áron hozzájuthatsz súlyzókhoz, step lépcsőhöz, gumikötélhez. Fontos azonban, hogy ne ezektől az eszközöktől tedd függővé a rendszeres mozgást. Míg futáshoz valóban nélkülözhetetlen a megfelelő futócipő, addig a saját testsúlyos edzés kapcsán csak kitartásodra van szükséged. A négyütemű fekvőtámasz vagy a plank kihívások remek választásnak bizonyulnak ahhoz, hogy állóképességed akár nappalid falai között erősíthesd.

Fejben dől el!

Mint az élet oly sok területén, így a mozgás kapcsán is igaz az, hogy valóban minden fejben dől el. Néha tényleg nehéz időt szakítani a sportolásra. Sokszor egy nehéz nap után kényelmesebbnek tűnik a kanapé, mint a futócipő. A túlzásokat elkerülve azonban érdemes saját komfortzónádat átlépni. Amint beáll ez a rendszer életedbe, az eredmények is láthatóak lesznek mind külsődet, mind közérzetedet illetően.

Mozgással a stressz ellenmozgás

Tudtad, hogy a stressz egyik legjobb ellenszere a rendszeres testmozgás? A mindennapi feszültség sokak életében van jelen. Ez akár a munka, akár a magánélet kapcsán gyakran kikerülhetetlen. Ilyenkor viszont az a cél, hogy a stressz káros hatásait minél teljesebben sikerüljön ellensúlyozni. Erre kiválóan alkalmas a sport. Amíg az edzés jelentette kihívásokkal küzdesz, egészen más színben láthatod problémáidat. Megoldást találhatsz olyan helyzetekre, melyek feszült szituációkban igencsak feladnák a leckét.

Étkezés sportolás mellett: mire érdemes odafigyelni?

Az egészséges életmód kialakításában az étkezésre is célszerű kiemelt figyelmet fordítani. A szervezetnek fehérjékre, szénhidrátokra és zsírokra egyaránt szüksége van. Ami viszont nem mindegy, az az, milyen forrásból juttatjuk be ezeket a makrotápanyagokat.

Az olyan lassú felszívódású szénhidrátok, mint a köles, a hajdina vagy a zabkorpa remek választásnak bizonyulnak. A halételeknek sokkal gyakrabban helyet kellene kapniuk a magyar háztartásokban, mint azt jelenleg tapasztaljuk. A kókuszzsír, a szőlőmag olaj, vagy a hidegen sajtolt olíva olaj kiválóan alkalmasak arra, hogy a szervezet egészséges zsírokhoz jusson általuk.

Ne feledkezz meg a mikrotápanyagokról sem! Ugyan a vitaminok és ásványi anyagok elsősorban a természetes alapanyagokból szívódnak fel optimálisan, de ma már a superfood-ok és az étrend-kiegészítők között is találhatunk kiválóan hasznosuló termékeket.