Népszerűvé vált a súlymellény futáshoz

súlymellény futáshoz télen

A súlymellény futáshoz rendkívül jó választást jelent, amennyiben az edzés intenzitás növelése a cél. Aki egy kicsit is jártas a fitness világában, az bizonyára már hallott arról, hogy a súlymellény hatása milyen előnyökkel jár az edzés során. Az előnyök kihasználásához azonban szükséges a megfelelő változat kiválasztása és az sem mindegy, hogy az adott sporttevékenység során melyik változatot viseljük.

A súlymellény futáshoz vagy saját testsúlyos edzéshez

Aki komoly, kigyúrt és dagadó izmokat szeretne, annak nem ez lesz az ideális eszköz a célja elérése érdekében. Viszont, aki inkább átlagon felüli atletikus izomzatra és funkcionális erőnlétre vágyik, annak a súlymellény jelentheti a tökéletes döntést.

Az egyik fő előnye, hogy bármikor és bárhol viselhető edzés közben. Ha nincs idő leszaladni az edzőteremig, akkor a saját testsúlyos edzés otthon is elvégezhető súlymellényben.

 

De a súlymellény futáshoz is tökéletes. A viselete kényelmes, a mozgásban pedig nem akadályozza a viselőjét.

Miként végezhető súlymellény edzés?

Hölgyeknek és uraknak egyaránt létezik súlymellény futáshoz. Választható fix súlyokkal ellátott modell, de bizonyos típusoknál változtatható a súly nehézsége.

Persze csábító lehet azonnal a legnehezebbet beszerezni, amely egy változtatható modell esetében akár plusz 40 kg terhelést is jelenthet, viszont ezt érdemes elkerülni és inkább a fokozatosság elvét követni.

A súlymellény futáshoz, különösen, ha a fix változatról van szó, akkor számít megfelelőnek, hogyha a súlya optimális a fizikai állapotunk tekintetében.

Egy túl könnyűvel nem érhető el a kívánt hatás, egy túl nehézzel az edzés akár veszélyes is lehet, hogyha túlhajszoljuk a szervezetünket.

Futás közben a többletsúly zsírégetésre kényszeríti a szervezetet. A testi izmai közül az alsó izmok végzik a fő munkát.

Futáson kívül viselhető, túrázás, vásárlás, kerékpározás vagy a mindennapi munka közben. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy egy 30 kg-os változatban görnyedünk naphosszat az irodában a számítógép előtt.

A súlymellény hatása azonnal érezhető

súlymellény saját testsúlyos edzéshez

A közvetlen hatásokat figyelembe véve érdemes tudnunk, hogy miként reagál a szervezetünk a többletsúlyra. Így könnyebben megérthetjük azt is, hogy miért annyira lényeges a megfelelő súllyal edzeni.

Az első alkalommal egy nagyobb súlyú változat elég furcsa érzés szokott lenni. Nagyjából úgy írható le, mintha a testünk azonnal össze akarna roskadni.

A terhelés elsősorban a vállakon és felsőtesten érezhető. Ebből kifolyólag a rekeszizmok és a mély bordaközi izmok extra munkára kényszerülnek. A pulzus gyorsan emelkedni kezd és valamelyest a légzés is nehezebbé válik.

De mi ebben a pozitív? Nem csak az erőnlét növelhető ezzel az eszközzel, hanem kitűnő zsírégető is, hiszen a felsőtest minden apró porcikája azon kezd el dolgozni, hogy megőrizzük a normál testtartásunkat, illetve, hogy elegendő oxigénhez jusson a szervezet.

Ennek eredményeként egy bizonyos időt követően a testtartás is javulni kezd. Továbbá azt is megfigyelhetjük magunkon, hogy komoly munkára fogja az idegrendszert is, különösen futás közben, a megváltozott súlypont miatt.

Használjuk okosan a súlymellényt

A nehezebb súlyok az erőnléti edzések során bizonyulnak hatékonyabbnak. A súlymellény futáshoz ajánlott változata inkább könnyebb verzió. A nehéz súlyok hosszútávon károsíthatják az ízületeket és megnő a ficam és az izomhúzódás esélye.

Természetesen, mint minden sporteszköz esetében, a súlymellény hatásairól is születtek tanulmányok. A könnyebb súlymellény futáshoz hosszútávon hozott pozitív eredményt a sportolók teljesítményével kapcsolatban, míg a nehezebb változatok rövid távon hoztak jobb eredményeket a futóknak.

Nem árt szem előtt tartani a saját egyéni igényeket, hiszen mi magunk vagyunk azok, akik átlagos esetben a leginkább tisztában vagyunk a teljesítőképességünkkel. Ennek alapján, reális keretek között választható ki a megfelelő súlymellény futáshoz.