Nordic walking – szuperlatívuszokban nyilatkozhatunk

nordic walking a természetben

A nordic walking egy manapság felkapott, népszerű sportág, amelyet a résztvevők egy pár speciális bottal és egyedi gyaloglástechnikával végeznek. A nordic walking-nak rengeteg pozitív élettani hatása van. A lista valóban impozáns, mostani bejegyzésünkben azonban mi mégis megkíséreljük részleteiben kivesézni ezt az igencsak érdekes témát.

A technika eredetéről

Botsport, skandináv gyaloglás, északi gyaloglás és síjárás – a nordic walking-nak több magyar megnevezése is él. A nevek valóban beszédesek – mindennemű háttérinformáció hiányában is sejthetjük, a gyaloglás ezen sportága a messzi Északról indult el világhódító útjára.

Valóban, ennek a sportágnak az eredete Finnországba vezet bennünket vissza, pontosan az 1900-as évek derekáig. Akkoriban az elhivatott finn sportemberek bizony nyáron sem a sufniban tartották a síbotjukat.

A meleg évszakban sajátságos edzési formát kifejlesztve azzal sétáltak, ezáltal gyakorolva a sífutást. Ezt a speciális mozgástechnikát sígyaloglásnak nevezték, és nem kellett sokat várni annak szélesebb körökben való népszerűvé válására sem.

Az 1980-as években a szakemberek lefektették a nordic walking alapokat, mint újdonsült profi mozgásformát. 1997-től már hivatalos önálló sportágnak számít, manapság már számos formája ismeretes.

Nemcsak a Skandináv országokban, de egész Európában, sőt, az USA-ban és Japánban is hódít.

De mi az a nordic walking egészen pontosan?

A mozgásforma tulajdonképen a gyaloglás és a sífutás szerelemgyereke. A speciális bot elengedhetetlen az űzéséhez: a segítségével, bár megőrizzük a gyaloglás eredeti formáját, jóval nagyobbat léphetünk, dinamikusabban haladhatunk, így a testünket is hatékonyabban edzhetjük.

Az edzések az intenzitásukat tekintve különbözőek: a lassúbb tempójú mozgás közben a zsírégetésé a főszerep, a gyorsabb dinamikájú testmozgás pedig az általános fizikumunkat erősíti, remek hatással van a kondinkra.

Miért jó a nordic walking?

nordic walking idős pár

A skandináv gyaloglás páratlan a maga nemében, ha ugyanis mindent jól és helyesen csinálunk, nyaktól lefelé a testünk közel 90%-át átmozgathatjuk! Mindezt pedig úgy érhetjük el, hogy közben nem terheljük meg az ízületeinket.

Ennek tükrében a sportot sokáig az idősebb generáció képviselői ideális testmozgásaként kezelték – s míg ez valóban igaz, nem mehetünk el a tény mellett, hogy a nordic walking kortól és nemtől függetlenül bárkinek jó választásnak bizonyul.

Amint azt láthatjuk, akkor sem kell lemondanunk a mozgás öröméről, ha ízületi problémákkal küzdünk – a skandinávok egyik kedvenc sportja nem megterhelő e téren sem.

Mellékhatásai nincsenek, bárhol és bármikor hódolhatunk e kétségtelenül hasznos mozgásformának.

Egészségügyi hatásai

Az ízületek tehermentesítése, az izmok erősítése

A speciális botnak köszönhetően az ízületek legalább 30%-kal tehermentesülnek a mozgás során. Mivel az izmok közel 90%-át megmozgatja, nagyszerűen erősíti azokat.

Állóképesség és oxigénellátás

A nordic walking hatására javul az állóképesség és a testünk oxigénellátása is. A sport lényege egy bizonyos, előre meghatározott táv megtétele, amely időben szintén kötött (már, ha szeretjük a kihívásokat).

Minél többet gyakorlunk, annál hosszabb távok megtételére leszünk képesek, ráadásul rövidebb idő igénybevételével. Az intenzív mozdulatsorok kivitelezésének érdekében a testünk nagyobb mennyiségű oxigént vesz fel a környezetből, aminek hatására nő a tüdőkapacitásunk is.

Javul az egyensúly

A gyaloglás során a súlypontunk folyamatosan áthelyeződik, ami természetesen hatással van a test egyensúlyára is. A botok segítségével könnyedén balanszba hozhatjuk a testünket, ami hosszútávon nemcsak az egyensúlyérzéket, de a koordinációt és a stabilitásunkat is fejleszti.

A fogyásba is besegít

Ha bizalmat szavazunk az északi gyaloglásnak, a sima sétához képest egy-egy edzés során akár 20%-kal több kalóriát is elégethetünk, hiszen a testünk a fokozott ritmus hatására az átlagosnál nagyobb terhelésnek van alávetve.

Ahhoz, hogy a terheléshez kellő energiát biztosíthassa, a szervezetünk vad kalóriaégetésbe kezd – óránként körülbelül 400 kalóriának is búcsút inthetünk.

Stresszoldás és jobb közérzet

Odakinn a szabadban, a friss levegőn szinte szárnyal a szellem és a lélek! Ilyen előnyös körülmények között a hátunk mögött hagyhatjuk a gondjainkat-bajainkat, és csak arra koncentrálhatunk, ami körbevesz minket: az erdőre, a madárdalra, a természet mindent átható szépségére.

Dióhéjban a technikáról

skandináv séta

Bár az alapok ugyanazok, ha összevetjük az északi gyaloglást a sima sétával, azonnal rájöhetünk, hogy az előbbi jóval hosszabb lépések megtételét kívánja a részünkről.

A kezek és a lábak ellentétesen, intenzíven mozognak, miközben az északiak sportját űzzük. Miközben sétálunk, a testünk kissé hajoljon előre, a tekintetünket szegezzük a horizontra.

A nordic walking technikáról részletesebben itt olvashatsz.

Nordic walking felszerelés – avagy mire lesz szükségünk?

Ennél egyszerűbb nincs is: a sikeres sportoláshoz semmi másra, csak a már sokat emlegetett különleges páros botra, no meg jóadag lelkesedésre lesz szükségünk.

Persze a ruházatunk helyes összeválogatására is érdemes fokozott figyelmet szentelni – válasszunk kényelmes nadrágot, felsőt, no meg strapabíró, komfortos sportcipőt az edzéshez.

A nordic walking bot használata

A speciális bot helyes megválasztása esszenciális. A legszilárdabb, legstrapabíróbb botok a szénszálas karbon kialakítású egységek közül kerülnek ki. Ezek az egységek pihekönnyűek, ráadásul az ütődéseket is hatékonyan elnyelik.

Kétségtelen, hogy a minőséget meg kell fizetni: a karbonbotok drágábbak, mint a középkategóriás duralumin-, vagy az belépőszintű alumínium botok.

Az utóbbiak mellett már azért sem érdemes letennünk a voksunkat, mert elég nehezek, és hosszútávon megnehezítik a dinamikus mozgást.

nordic walking bot

A botok továbbá a hüvelykujjas bújtatóval rendelkező markolatuk és a végük szerint is különböznek egymástól. Ez utóbbira érdemes néhány szó erejéig kitérni: a botot használhatjuk gumitappancsos- és hegyes véggel is.

A gumis véggel rendelkező bot aszfalton és sima terepen jó választás, míg a hegyesebb végű eszköz nehéz terepen (erdőben) váltja be a hozzá fűzött reményeket.

Mi a különbség a túrabot és a nordic walking bot között?

Első ránézésre egyformák, azonban sokban különböznek egymástól: a nordic walkinghoz használt páros botok sokkal speciálisabbak, mint a sima túraeszközök.

A fogantyújuk tekintetében az előbbiek kicsi kesztyűkre emlékeztetnek, az utóbbiak klasszikus hurokkal operálnak.

A skandináv sétához használt bot teste egy darabból áll, míg a trekking botok többnyire teleszkópos kialakításúak.

Alapvetően a botsport magas minőséget képviselő eszköze karbonból készül, míg a túrabot alumíniumból.

A trekking botok használatát mindennemű tanulás nélkül is tökéletesen elsajátíthatjuk, míg a nordic walking fő eszközének magabiztos alkalmazásához idő szükségeltetik.

Hogyan kezdjük el?

Ha kedvet kaptunk ehhez a kétségtelenül érdekes sporthoz, teljesen kezdőként érdemes tanfolyamra is beiratkozni, ahol a szakértők élőben bemutatják a helyes technikát, hasznos tippeket és tanácsokat is adnak, amelyet aztán már önállóan fejleszthetünk tökélyre.

nordic walking technika lépés

Nordic walking technika

Részletesen a skandináv séta technikájáról kezdőknek.