Nordic walking technika – praktikus tanácsok, útmutató kezdőknek

nordic walking technika lépés

A nordic walking technika könnyen elsajátítható még azon személyeknek is, akik életükben először ragadnak speciális, úgynevezett nordikos botot a kezükbe.

Nem árt azonban tudni, hogy többről van szó, mint intenzív gyaloglásról: a nordic walking technika megfelelő gyakorlásával a testünk izmainak nem kevesebb, mint 90%-a mozgatható meg!

Lélegzetvételnyi kitérő

A nordic walking Finnországból származó, ma már hivatalosan is önálló sporttágként kezelt mozgásforma.

 

Speciális botok segítségével űzik. Élettani hatásai számottevők. Mivel rendkívül ízületkímélő mozgásformáról van szó, az idősebb generáció körében is roppant népszerű edzés.

Nordic walking alaplépések

Laikusként könnyen azt feltételezhetjük, a nordic walking a gyaloglás egy formája. Bár az alapok valóban hasonlítanak egymásra, a két mozgástípus merőben eltér egymástól.

A kettő közötti különbséget az alapfelszerelés, azaz a botok sajátosságai is szépen alátámasztják. A nordic walking során a lépéseink jóval hosszabbak, mintha szimplán gyalogolnánk.

A páros botok segítségével intenzív ritmust kölcsönözhetünk a mozdulatainknak. A kezeink és a lábaink ellentétesen mozognak.

A gyorsabb ritmusú északi gyaloglás kardióedzésnek is tökéletes, a lassúbb pedig a zsírégetés terén tesz jó szolgálatot.

Az edzés során szinte végig a botokra támaszkodunk, ugyanakkor azok segítenek bennünket a gyorsabb előrehaladásban is.

Gyakorlás, gyakorlás és még több gyakorlás

Ahogy említettük, a nordic walking technika alapszintű elsajátítása könnyen megy, gyakorlattal pedig valóban tökélyre fejleszthető.

Kezdjük az alapokkal

Kényelmes öltözetbe bújtál, és a speciális botok is a rendelkezésedre állnak? Irány a terep!

nordic walking bot fogás

Bújtasd a kezed a nordic botok markolatán található kesztyűkbe, tartsd stabilan a botokat.

A tested a mozgás során kissé hajoljon előre. A fejed tartsd egyenesen, szegezd a tekinteted előre, a láthatár felé. A vállaidat kényelmesen lazítsd el, majd elölről hátrafelé irányuló mozdulatok kíséretében mozgasd meg azokat. Ezzel egyidőben kezdj gyalogolni, eleinte lassan, majd egyre intenzívebben, határozott lépésekkel előre.

A karok intenzív mozgása is nagyon fontos – amikor a könyök a gyaloglás közben nyújtva van, lendítsd erőteljesen hátra. Amint a karod a törzs mögé kerül, ragadd meg a bot markolatát, majd szintén erőteljes mozdulattal nyújts ki előre.

Amint a bot megkapaszkodik a talajba, húzó mozdulattal tegyél meg egy lépést. A mozgás során a karjaidat 60 fokos szögben emeld meg tested mögött.

Lényegében az nordic walking alaplépések során az elrugaszkodás és a húzó mozdulat váltakozik egymással, intenzív formában.

Kezdetben érdemes az egész testedre koncentrálni: figyeld meg, mely izmok dolgoznak, milyen hatással van a karok és a lábak ellentétes mozgása a testedre.

A mozdulatsorok nagyon gyorsan rutinná válnak, és könnyen azon kaphatod magad, hogy pár edzés után valódi profivá avanzsáltál.

Íme, néhány hasznos, kifejezetten kezdőket megcélzó angol és magyar nyelvű videó a témában:

https://www.youtube.com/watch?v=zAmsHhc2zCw
https://www.youtube.com/watch?v=UBZtDUJEeIg
https://www.youtube.com/watch?v=ZKmBaAgMvvo

nordic walking a természetben

Nordic walking bemutatása

Ha még nem ismered a skandináv sétát, itt az ideje, hogy tegyél egy körutazást.