Nyújtás edzés után – minden, amit a témáról tudni kell A-tól Z-ig

nyújtás edzés után

A nyújtás edzés után és edzés előtt is rendkívül fontos, amiről valamilyen rejtélyes oknál fogva azonban hajlamosak vagyunk „megfeledkezni”. Pedig ennek egyáltalán nem szabadna megtörténnie, hiszen a nyújtás a testmozgás szerves, nélkülözhetetlen részét képezi, aminek a rendszeres „elsumákolása” komoly következményekkel is járhat.

Nyújtás edzés után: a fáradtság nem kifogás

Egy-egy kiadós edzés után természetesen megérdemeljük a pihenést, de csak és kizárólag a nyújtó gyakorlatok elvégzése után!

Nem szabad teret engednünk a kompromisszumoknak, ez az a terület, ami nem képezheti alku tárgyát.

 

Sajnos nemcsak a kezdő sportolók feledkeznek meg az edzés utáni nyújtásról, haladóknál is fennáll ez a tendencia.

Mutatjuk, miért ajánlatos nem elkövetni ezt az igencsak nagy hibát!

A sportolás „szentháromsága”, avagy miért fontos a nyújtás?

A testedzés három nagy szakaszból áll: bemelegítés, maga a sport és az edzés utáni nyújtás. Az utóbbira már csak azért is érdemes fokozott figyelmet szentelni, hogy elkerüljük a sportsérüléseket.

Mi történik fokozott intenzitású mozgás során az izmokkal? Munkára fogjuk azokat! A terhelés során az izmokban salakanyag keletkezik, az izomrostokban úgynevezett mikro-szakadások jönnek létre.

Annak érdekében, hogy ezek gyorsabban „gyógyuljanak”, illetve kevesebb eséllyel jöhessenek legközelebb létre, nyújtó gyakorlatokat kell végeznünk.

A nyújtás miért fontos?

Az edzés utáni nyújtásnak köszönhetően az izmok rugalmasabbá, ellenállóbbá válnak, így a sportsérülések veszélyét is csökkenthetjük.

nyújtás sport után

A nyújtás hatásai pedig minden esetben megmutatkoznak: az izmaink rugalmasabbá válnak, az edzés utáni izomláz pedig jóval enyhébb lefolyású lesz.

mikro-szakadások könnyebben és sokkal gyorsabban gyógyulnak meg, tehát a nyújtással magát az izomregenerálódást fokozzuk. Sőt, a tapasztalatok azt mutatják, az edzés utáni nyújtógyakorlatok miatt az izomépítési képesség is nagyban fokozódik.

Nyújtással a nagyobb izomcsoportokat, a hát-, a has-, a kar- és lábizmokat tehetjük ellenállóbbá.

Edzés előtt opcionális, utána viszont kötelező

Az edzés előtti bemelegítés nem egyenlő a nyújtással, azt pedig, hogy a testmozgás előtt nyújtunk-e, abszolút személyfüggő – ajánlott, viszont nem kötelező.

Ezzel ellentétben edzés után különösen fontos, hogy figyelmet szenteljük e tevékenységnek.

A nyújtásnak két típusa van, statikus (amikor az adott izomcsoportokat nyújtott állapotban tartjuk bizonyos ideig) és dinamikus (amikor az adott izomcsoportokat mozgással, például kör-körös mozdulatokkal nyújtjuk).

Egyébként a nyújtó gyakorlatokat akár pihenőnapokon is végezhetjük, azok előnyös hatása így hamarabb érvényesül, a sportoló pedig hatékonyabban szerez tapasztalatot e téren.

A rendszeres, akár mindennapi nyújtás azoknak ajánlott, akiknek rendkívül merevek az izmaik. A letapadt izmokat egyébként masszázzsal is ellazíthatjuk.

A nyújtás mennyi időt vesz igénybe?

nyújtás

Abban az esetben, ha statikus nyújtógyakorlatokat végzünk, azokat legalább 30-60 másodpercig tartsuk ki.

Figyelem! A nyújtást semmi esetre se erőltessük! Ha a mozdulat mélysége fájdalmat okoz, csökkentsük annak intenzitását. A nyújtásnak ugyanis nem szabad fájnia!

Ha az adott pozíciókat megfelelően nyújtjuk, előbb-utóbb, kellő gyakorlat és türelem fejében, egyre hatékonyabban hajthatjuk azokat végre.

Rendszeres nyújtás esetén a különböző pozíciókat több ideig leszünk képesek megtartani, azok mélységét is minden fájdalom nélkül növelhetjük.

Milyen segédeszközöket használhatunk?

Az edzés levezetéséhez bátran alkalmazhatunk izomlazító krémeket is, amik azáltal, hogy vérbőséget okoznak, javítják az izmok oxigénellátását, illetve hatékonyan ellazítják a merev, fájó izmokat.

A levezető nyújtáshoz egyébként egyre többen használnak masszázshengert (SMR hengert) is, amely alapvetően az izmokban termelődő salakanyagoktól szabadítja meg hatékonyan a testünket.

Ha tehát szeretnénk csökkenti a sportolás közbeni sérülések esélyét, és fokozott figyelmet szentelnénk izmaink hatékony regenerálódásának, akkor a nyújtásból ne engedjünk!

S bár csupán néhány percig tart, pozitív hatásáról kizárólag szuperlatívuszokban beszélhetünk.