Ping pong szabályok – asztalitenisz A-tól Z-ig

ping pong szabályok aszta ütő

Az asztalitenisz, más néven ping pong, egy nagyon népszerű és élvezetes sportág, amelyben két vagy négy játékos vehet részt.

A játék menete egyszerűnek tűnik: a játékosok egy ping pong asztal két végén állnak, melynek közepén egy háló van kifeszítve. Egy ütő segítségével váltakozva ütik át a másik térfelére a labdát, anélkül, hogy elvétenék az ütést.

Na de mik a pontos szabályok és hogyan is zajlik egy meccs? Lássuk mit kell tudni ahhoz, hogy elkezdhessünk játszani, illetve kitérünk a labda és az asztal szabványméretére is.

Ping pong szabályok: általános tudnivalók

Az adogató kezdi a játékot: úgy üti el a labdát, hogy az először az ő oldalán, majd az ellenfél térfelén is felpattanjon.

Ezt követően az ellenfélnek vissza kell ütnie a labdát a másik oldalra anélkül, hogy az a saját térfelén egynél többször pattanna. Ha sikerült visszaütnie a labdát, a szerváló játékosnak is hasonlóan kell eljárnia.

A pontot az a játékos kapja meg, aki utoljára ütötte át a labdát szabályosan az ütőjével az ellenfél oldalára.

A játék kezdetekor a játékosoknak el kell dönteniük, hogy ki fog elsőként szerválni. Ezt vagy pénzfeldobással, vagy egy „nulladik” játékkörrel teszik meg.

Utóbbi esetben egyikük kézzel bedobja a labdát és addig játszanak, míg egyikük nyer. A nyertes lesz a kezdő játkos aki először szervál.

Szükséges felszerelés és kiegészítők

ping pong ütők labda

A ping ponghoz szükséges alapfelszerelés a következő: asztal (hálóval), labda és ütők (az előbbi kettőről részletesen kicsit később).

Az ütőkre nem vonatkoznak szigorú méretbeli előírások, általában körülbelül 15-20 cm hosszúak és 10-15 cm szélesek. A 15,25 cm magasságú hálónak az asztal közepén kell lennie.

A megfelelő ruházat megválasztása is fontos a ping pong játék során. Ajánlott egy kényelmes, könnyű és légáteresztő ruházatot viselni, amely lehetővé teszi a játékos számára a mozgás szabadságát.

A legtöbben rövidnadrágot és pólót viselnek, mivel ezek a ruhadarabok nem korlátozzák a mozgást. Ezenkívül fontos, hogy megfelelő cipőt viseljünk, amely jó tapadást biztosít és nem csúszik.

Ping pong szabályok – lássuk a standard asztalt és labdát!

Az asztal és a ping pong labda méretei kulcsfontosságúak a játék során, mivel ezek határozzák meg a játék dinamikáját és sebességét.

Az asztal mérete

Az asztal méretének szabványosnak kell lennie a hivatalos mérkőzések és versenyek esetén.: a hossza 2,74 méter, a szélessége 1,525 méter, a magasságának 76 centiméter.

Az asztal felülete sima és egyenletes, általában zöld vagy kék színű, és fehér vonalakkal van ellátva, amelyek az asztal két oldalát, a közepét és a szerváló területeket jelölik.

A ping pong labda paraméterei

A szabvány ping pong labda 40,6 milliméter átmérőjű, a súlya körülbelül 2,7 gramm.

A labda általában fehér vagy narancssárga, és kellően könnyű, hogy a levegőben „szálljon”, de elegendő súlya is van ahhoz, hogy irányítható legyen. Általában ABS műanyagból készül.

Asztalitenisz szabályok

ping pong szabályok szerva

Általános szabály, hogy egy játszma addig tart, amíg valamelyik játékos eléri a 11 pontot.

Minden 2. szerválás után szervacsere történik, ellentétben a korábbi szabályozással, amely öt szervánként engedélyezte ezt.

Fontos, hogy a fogadó jól lássa a szervát: a labdát nyitott tenyérből, az asztal fölött, illetve a mögül kell feldobni.

Ha a labda már fel lett dobva, az a játék részévé válik, vagyis az a játékos is pontot veszít, aki nem találja el az ütőjével.

Ha egy játékos az asztal fölött érinti a labdát, és nem képes azt szabályosan visszaütni az ellenfél oldalára, pontot veszít (töccs).

Ha a labda érinti a hálót a szerva során (necc), azt meg kell ismételni.

Ha egy játékos a játék során megérinti az asztalt a szabad kezével, az pontvesztéssel jár.

Páros játéknál a játékosok váltakozva adogatnak. A játszma megnyeréséhez kétpontos előny szükséges.

Minden játszma után a játékosoknak meg kell cserélniük a helyüket az asztalnál (térfélcsere). Az győz, aki három játszmát nyer meg.

Ping pong szerva szabályok

A szerva az adogatás megkezdése, amellyel tulajdonképpen kezdetét veszi a pontszerzés. A szerva szabályok egyszerűnek tűnnek, de fontos, hogy alaposan ismerjük őket, hogy megfelelően tudjunk szerválni és elkerüljük a hibákat. Íme a legfontosabb szerva szabályok:

  • A szerváló játékosnak mindkét lábbal az asztal mögött kell állnia, és az egész szerva mozdulat alatt ezen a pozíción kell maradnia.
  • A labdát nyitott tenyérrel kell eldobni, legalább 16 centiméterre felfelé, és lehetővé kell tenni, hogy a labda szabadon essen, mielőtt elüti.
  • A labdát úgy kell megütni, hogy az először a szerváló játékos oldalán-, majd az ellenfél oldalán pattanjon. A labdának legalább egyszer meg kell érintenie az asztalt a szerváló oldalán, mielőtt átjutna az ellenfél oldalára.
  • Minden játékosnak két egymást követő szervája van, aztán a szerválás jogát átadják az ellenfélnek. Ha a játékosoknak azonos pontszámuk van (deuce), akkor váltakozva kell szerválniuk.
  • Ha a labda a szerva során megérinti a hálót, de még mindig átmegy az ellenfél oldalára és megfelel a többi szabálynak, akkor a szervát meg kell ismételni. Ezt nevezik „let”-nek.
  • A játék kezdetén és minden játszma után a játékosok váltakozva szerválnak és fogadják a szervát. Ezenkívül egyéniben a szerva bármelyik oldalról kezdeményezhető, míg párosban a szerváló játékosnak a jobb oldali térfeléről kell szerválnia, és a fogadónak a bal oldali térfeléről kell fogadnia a szervát.

Páros ping pong szabályok

páros ping pong

A páros ping pong szabályok esetében a játékosoknak a partnereikkel kell „összedolgozniuk”, és természetesen ebben a speciális helyzetben is vannak bizonyos betartandó szabályok.

Először is, a játékosoknak váltakozva kell ütniük a labdát. Tehát, ha az egyik játékos ütötte el a labdát, a következő ütésben a partnerének kell beszállnia, és így tovább.

Ezenkívül, a páros játékban a játékosoknak az asztal két különböző oldalán kell állniuk, és nem válthatnak helyet a játék során.

A szerválás során a szerválónak a labdát úgy kell ütnie, hogy a labda először az ő oldalának jobb hátsó negyedében pattanjon, majd átrepüljön a hálón és az ellenfél oldalának bal hátsó negyedében érkezzen meg.

A játék innentől a megszokott módon folytatódik, többé nem megkötés, hogy átlósan üssük vissza azt az ellenfél oldalára, csak az, hogy felváltva érjenek a labdába a játékosok.

Ping pong forgó szabályok

ping pong forgózás

A játékban nincs megszabva a résztvevők száma, de természetesen sokkal többen nem tudjátok majd játszani, mint ahányan az asztal körül elfértek.

A játék az asztalitenisz szabályai szerint fog alapvetően zajlani. A szerváló elüti a labdát a fogadó pedig próbálja visszaadni.

A sikeres ütések után a játékosok „eggyel odébb” állnak, tulajdonképpen elkezdenek körbesétálni asz asztal körül. Az a játékos, aki elvét egy ütést, kiesik a játékból, így egyre kevesebben fogtok az asztal körül állni.

Amelyik játékos kiesett, arról az oldalról indul a következő szerva, méghozzá a kieső játékos után következő fogja indítani. Ha páratlanul vagytok az asztal körül, akkor a szerváló oldalán kell több embernek állnia. Ha éppen nem ez a felállás, a túloldalról a következő játékosnak kell átsétálnia.

Amikor már csak ketten maradtok bent, ők egy 3 pontig tartó játékkal döntik el, hogy melyikük a nyertes. Ebben az esetben nem kell 2 ponttal nyerni, aki először eléri a 3 pontot, az nyert.

Indulhat újra a játék! A „töltés”, vagy „bélés” kifejezéssel hívjunk vissza mindenkit a játékba és kezdjük újra mókát.