Ping pong ütő tisztítása házilag – mit szabad és mit nem?

ping pong ütő tisztítás karbantartás

Ahogy a legtöbb használati tárgyunkat tisztítjuk és karbantartjuk, hogy hosszú éveken át szolgáljanak minket, ugyanúgy a ping pong ütőnket is megfelelő ápolásban, gondozásban kell részesítenünk.

A megfelelő ping pong ütő kiválasztása után bizonyára te is szeretnél mindent elkövetni annak érdekében, hogy minélt tovább élvezhesd legújabb szerzeményed. Ebben fontos szerepet játszik majd az ütő tárolása és tisztítása.

A ping pong ütő tisztítása házilag megosztó téma: vannak, akik szerint elég, ha a megfelelő tárolásról gondoskodik a játékos, mások véleménye szerint enyhén szappanos vízzel rendszeresen át kell törölni az ütőt (mert ettől akár jobban is tapadhat).

 

Aztán vannak, akik bár egyetértenek a rendszeres tisztítással, a szappanos vizet nem ajánlják, mert ez akár kárt is tehet a drága ütőben – ők a speciális, bolti spraykre esküsznek.

Így vagy úgy, de az egészen biztos, hogy a körültekintő gondozás nem csupán az ütő élettartamának növelését eredményezi, hanem a játék minőségének megőrzését is.

Az ütő koszolódása

A ping pong ütő koszolódása elkerülhetetlen, annak mértéke viszont befolyásolható. Az ütőlapot megfogdossuk, hozzáérünk, így az izzadság, vagy bőrünk zsírossága nyomot hagy rajta.

Egy koszos labda vagy a nem megfelelően letakarított asztal is mind-mind nyomot hagy a felületén. Ráadásul ahogy az anyag kopik, egyre inkább hajlamosabb lesz a koszolódásra.

Egy szó, mint száz, minden gondos odafigyelés ellenére is szükség lesz időről időre az ütők megtisztítására

Mert a gondatlanságnak komoly következménye is lehet

Ha nem tisztítjuk meg rendszeresen az ütőt, a rátapadt por, verejték és egyéb szennyeződések csökkentik az ütő tapadását, ami alapvetően befolyásolja az ütések minőségét.

Egy jól karbantartott ütő hosszútávon nemcsak pénzt takarít meg (kevesebbszer kell újat venni), de jobban is élvezhető vele a játék.

De mégis, mit értünk gondozás alatt?

A gondozás alatt 3 lényegi teendőt értünk: magát a tisztítást, az ütő megfelelő tárolását és – ez idővel elkerülhetetlen- az esetleges cseréket.

Ping pong ütő tisztítása házilag – lássuk a folyamatot lépésről lépésre!

Fektess fokozott figyelmet az előkészületekre is, különösen, ha az ütőd nem az olcsóbb árkategóriás sporteszközök csoportjába tartozik.

Készíts elő egy tiszta, nedves rongyot vagy puha szivacsot. Fontos! Mindenféleképpen kerüld az erős vegyszerek használatát, mert ezek károsíthatják az ütő borítását! Ha nem akarsz speciális spraybe invesztálni, de a szappanos víztől is ódzkodsz, maradj az arany középútnál – a tiszta langyos víznél.

Így láss hozzá

Óvatosan töröld le az ütő felszínét a nedves ronggyal vagy szivaccsal. Ha makacs szennyeződésekkel van dolgod, ahogy említettük, az enyhe szappanos víz használata megengedett.

Miután megtisztítottad az ütőt, hagyd természetesen megszáradni az eszközt. Kerüld a közvetlen napsugárzást vagy az egyéb hőforrásokat.

Hogyan tárold az ütőt?

Az ideális az lenne, ha az ütőt tokban vagy védőhüvelyben tárolnád. Ez megvédi az ütőt a portól, a nedvességtől és a sérülésektől is.

A tárolás során érdemes kerülni a nedves vagy a túl száraz, meleg helyeket (például amit rendszeresen ér direktben napfény), mert ezek hosszú távon károsíthatják az eszközt.

ping pong ütő választás

Ping pong ütő választás

Megvennéd első saját ping pong ütődet? Segítünk a választásban, mutatjuk milyen szempontok alapján dönts.