Ping pong ütő választás – segítünk a döntésben

ping pong ütő választás

Legyél akár kezdő vagy haladó játékos, ha komolyan gondolod az asztalitenisz pályafutásod, a ping pong ütő választás kardinális pontja a sikeres tanulási, fejlődési folyamatnak, illetve annak, hogyan szerepelsz majd a megmérettetéseken – legyen szó akár baráti meccsről, akár téttel járó versenyről.

A játékos meghosszabbított karja

Technika, rutin és tehetség – e három komponens kétségtelenül nagy szerepet játszik a sikerben, azonban nem mehetünk el a tény mellett sem, miszerint a ping pong ütő a felelős abban, ahogyan a labda „viselkedik” a levegőben.

Az ütők teljesítménye színes spektrumon mozog, s azt, hogy az adott eszköz melyik kategóriába sorolandó, számos tényező határozza meg.

 

Ha kezdő vagy, lényegében ezzel nem kell sokat foglalkoznod, feltéve, ha komolyabb szándékaid is vannak ezzel a sporttal. Ha csupán kedvtelésből ütögetsz a haverokkal hétvégenként, akkor egy lassúbb, ámde jobban irányítható ütőre lesz szükséged.

Milyen ping pong ütőt vegyek?

ping pong ütők

És akkor el is érkeztünk a ping pong ütő választás egy igencsak fontos pontjához. A sporteszközöket ugyanis három nagy tulajdonságuk szerint csoportosíthatjuk: a gyorsaságuk, az irányíthatóságuk és a rezonanciájuk szerint.

Az ütőket e három jegy szerint pontozzák egy 1-től 100-ig terjedő skálán (minél nagyobb az adott érték, annál jobban teljesít az ütő).

Ha tapasztalt játékosnak, vagy egyenesen régimotorosnak számítasz ebben a sportban, a gyorsabb ütők váltják be a leginkább a reményeidet, még abban az esetben is, ha ezen eszközök irányítása nehezebb.

A ping pong ütő felépítése

Az ütő három részből áll: penge, szivacs és borítás.

A penge (ami általában fából vagy valamilyen szintetikus úton előállított anyagból készül) nagyban meghatározza az elütött labda irányát és sebességét is. Teszi mindezt vastagságának, tömegének és anyagminőségének kombinációjával.

Ha a fenti pontoknál maradunk, minél minőségibb az ütő pengéje, annál nagyobb pontokat kap a rezonancia és a gyorsaság vonatkozásában.

A szivacs az esetek többségében poliuretánból készül. A szóban forgó komponens a penge és a felületi borítás között kap helyet. Szerepe szintén nem elhanyagolandó: tulajdonképpen az, hogy milyen vastag és milyen kemény anyagból készül, nagy hatással van arra, hogyan pörög az elütött vagy fogadott labda.

Abban viszont, hogyan fogadja a játékos ütője a labdát, a borítás felel. A felületi borítás lehet sima vagy bordázott. A sima felületi borítású ütők nagy (nem gyors!) pörgést biztosítanak a labdának, ami azonban a sebesség rovására megy.

A kezdő ütők nagy része ilyen. A bordázott felülettel a labda kevesebbet pörög, viszont cserébe nagyobb sebességű. Általánosságában kijelenthető, hogy a sima felülettel rendelkező labdák a „taktikusabb” játékosoknak tesz jó szolgálatot, a bordázott pedig a támadó játékosok kedvelt választása.

Ping pong ütő választás – ejtsünk néhány szót a markolatról is

kezdő ping pong ütők

Ha a markolat kialakításáról van szó, kicsit szabadabb a választás, hiszen nincsenek a kezdőkre/haladókra/profikra vonatkozó, kőbe vésett szabályok.

Igazából a személyes igényeid és a játékstílusod határozza meg a markolat milyenségét.

A jó markolatról elmondható, hogy mindenek felett kényelmes, biztosítja a kéz szabad mozgását úgy, hogy maga az ütő végig stabil tartást kap.

A ping pong ütők markolatát tekintve két nagy csoportot alkotnak, lehetnek hengeresek és ferdék. Az előbbinek az átmérője egyenletes, a markolat egész hosszában változatlan. A ferde markolat főbb jellemzője, hogy az alsó részénél kissé kiszélesedik – ez megakadályozza azt, hogy az ütő kicsússzon a játékos kezéből.

Egy jótanács kezdőknek

Ha még most ismerkedsz a sporttal, válassz egy sebességében nem annyira kiemelkedő, viszont stabil tartást biztosító, jól kontrollálható ütőt, amellyel megszerezheted azt a kellő technikát, elsajátíthatod azokat az apró finomságokat, amelyekkel haladóvá válhatsz.

És ami a súlyt illeti, egy közepes súlyú ütőt javaslunk (70-90 gramm) – ez azért ideális, mert nem túl nehéz, így könnyen mozgathatod, de elegendő súlyt is biztosít az ütésekhez.