Sétával fogyni – minden, amit a témáról tudni kell

sétával fogyni

Lehetséges sétával fogyni, és ha igen, mennyi idő elteltével érezhetjük a testmozgás áldásos hatását? Mennyit kell sétálni ahhoz, hogy beinduljon a fogyás? Milyen sebességgel gyalogoljunk? Mostani bejegyzésünket ennek a sokakat érdeklő témának szenteltük.

Az egyik legjobb fogyókúrás mozgás?

Igen! Sétával fogyni már csak amiatt is előnyös, mert e mozgásforma bárki számára elérhető, élvezetes, nem kell hozzá semmilyen extra felszerelés/kiegészítő, olcsó, rendkívül hatásos, és nem utolsósorban pozitívan hat a szervezetünk egészére, fizikai és mentális értelemben is.

A gyaloglás hatásai – szinte végtelen a lista

Ha a gyaloglás jótékony hatásai kerülnek terítékre, a lista szinte olyan méretűre duzzad, hogy nehéz 100%-ban teljes képet festeni arról, mit tesz velünk, a testünkkel, a szervezetünkkel ez az egyszerű tevékenység.

 

Alapvetően a napi, rendszeres séta, ami nem tart tovább 15-20 percnél, már jótékonyan befolyásolja a szív- és érrendszer működését. A gyaloglás csökkenti a koleszterinszintet, optimalizálja a vérnyomást.

Nő a tüdőkapacitásunk, fejlődnek az izmok – a gyaloglás előnyei

A rendszeres gyaloglással a tüdőnket is fokozott, ámde nem túlságosan megerőltető munkára bírjuk. Ha ezt hosszútávon folytatjuk, a tüdő kapacitása nő, ami az izmok és a szervek hatásosabb oxigénellátását eredményezi.

Bár a gyaloglástól nem lesz kockás a hasunk, a szóban forgó mozgásforma mégis fejleszti az izmokat, növeli a csontsűrűséget, aminek hatására csökken az ízületi betegségek kialakulásának esélye.

A gyaloglás előnyei még a látásunk vonatkozásában is éreztetik befolyásukat
Meglepő, mégis igaz: a gyaloglás jót tesz a szemnek! Különösen azoknak, akik rendszeresen ülnek monitor előtt, szükségük van arra, hogy a szemük ne csak közelre fókuszáljon, hanem több inger hatására messzebbre is.

Ezzel megelőzhetők a szembetegségek, sőt, a zöldhályog kialakulása is. Séta közben a szem folyamatosan dolgozik, egyszerre fókuszál közelre és távolra – a sétával tehát megmozgatjuk, erősítjük a szemizmokat is.

A gyaloglás a cukorbetegség kialakulását is megelőzheti?

Igen. Mind a futás, mind a gyaloglás közben nő a szervezetünkben a glükózintolerancia. Ennek köszönhetően pedig kevesebb eséllyel alakul ki az esetünkben diabétesz.

Mentálisan is hat ránk

Egy kiadós séta jót tesz a léleknek. Séta közben teljesen átszellemülünk, magunk mögött hagyjuk a gondokat. A rendszeres gyaloglással az alvászavarral is könnyebben felvehetjük a harcot. Sőt, a mindennapi stresszkezelés is hatékonyabb lesz ezen egyszerű, ámde annál nagyszerűbb mozgásforma jóvoltából.

A rendszeres séta az agyműködésre is stimuláló hatással bír. Ez pedig nemcsak a tanulásban, de például a kreatív alkotásban is nagyon jó szolgálatot tehet a számunkra.

Fogyás gyaloglással – kinek ajánljuk?

sétálás fogyás

Alapvetően mindenkinek, aki szeretne lefaragni a pluszkilókból. Túlsúly esetében a lehető legideálisabb, ha gyaloglással indulunk el a fogyás rögös, ámde annál gyümölcsözőbb eredménnyel kecsegtető útján.

Akik komolyan fontolgatják a fogyókúrázás elkezdését, azért is jó választás sétával fogyni, mert ehhez nem kell terembérletet váltani: ott, akkor és olyan tempóban végezhetjük, ahogy a kedvünk tartja.

A séta közel sem terheli meg annyira az ízületeket, mint a futás. Túlsúlyosoknak például nem is ajánlott azonnal futással kezdeni, mert a becsapódás (impact) hatására túlságosan is nagy teher hárul az ízületekre, ami akár sérüléshez is vezethet.

A gyaloglással viszont az ízületi problémákkal küzdők is bátran élhetnek. Ugyanezen okból kifolyólag a gyaloglás azoknak is beépíthető a mindennapjaikba, akik valamilyen sérülésből gyógyulnak fel – tehát rehabilitáció alatt is minden gond nélkül gyalogolhatunk.

Sétával fogyni: a gyaloglás fogyasztó hatása

Tény, hogy a gyaloglás kisebb energiabevitelt igényel a részünkről, mint a futás. Ennek azonban megvan a maga haszna is – például az, hogy lassabban fáradunk a sétától, így több ideig is űzhetjük azt.

A kérdés már csak az, mennyit kell gyalogolni ahhoz, hogy a testmozgásnak fogyasztó hatása legyen? A tapasztalat azt mutatja, egy órás lassú gyaloglással közel 400 kalóriát égethet el egy normál testsúlyú személy. Ez a szám a sebesség növelésével feljebb tornázható.

Sétával fogyni: mennyi a minimálisan elég?

Általánosságban már napi fél óra intenzív séta is elég ahhoz, hogy beinduljon a testünkben a fogyás. Gondold csak végig, ez heti szinten 1400 kalóriát jelent – ha pedig nem csupán félórát, hanem egész egyet is tudsz a testmozgásra áldozni, a szám megduplázódik.

Távolságban kifejezve ez körülbelül 2,5-3 kilométert jelent. Ha praktikus okosórát használsz, ami a lépéseket is számlálja, akkor ezt nagyjából 3500-4500 lépés megtételével érheted el.

Sétával fogyni – kombinálj okosan

nordic walking kardió edzés

A séta tökéletes belépő a testmozgás izgalmas világába. Persze, ha már a tested hozzászokott a megmérettetéshez, fokozhatod az intenzitást és gyakorolhatod a gyors gyaloglás technikáját vagy maradhatsz lassabb tempónál de növelheted a gyaloglás hosszát is. Sőt, közelebbi ismeretséget köthetsz más mozgásformákkal, például a futással.

Kipróbálhatod a nordic walking technikát is, ami a természetjárók nagy kedvence. A változatos táj miatt nehéz megunni, ráadásul szuper kardió edzés.

Ne feledd azonban, hogy akármilyen edzett is vagy, a régi jóbarátodat, a gyaloglást mindig beiktathatod két futással töltött nap közé.

Néhány fontos szabály, ha kezdő vagy

Bár a séta nem olyan megterhelő fizikálisan, mint a futás, kezdőként különösen fontos a bemelegítés. Még abban az esetben is, ha már egy ideje intenzív gyaloglást folytatsz, kezd a testmozgást lassú sétával, és fokozatosan növeld a tempót.

Ugyanúgy, mint bármilyen más edzés esetében, a gyaloglás után sem feledkezhetsz meg a nyújtásról – ezáltal szavatolva az izmaid rugalmasságának megőrzését, sérülésmentességét.

Bár a gyaloglás nem igényel speciális felszerelést, a cipőd megfelelő, komfortos kialakítására fektess fokozott figyelmet. A ruhád legyen kényelmes, laza.

Sétával fogyni: ha megunod

Mindenkivel előfordul néhanapján, hogy nincs kedve a testmozgáshoz. Ezeket a hektikus időszakokat elkerülheted, ha izgalmassá teszed az edzést.

Ne kövesd mindennap ugyanazt az útvonalat, variáld a lehetőségeidet. Nemcsak a táj változatosságára, de a gyaloglás intenzitásának variálására is figyelj oda. Nyugodtan kitűzhetsz magad elé célokat, új kihívásokat – mindezek segítenek megőrizni a lelkesedésedet.