SMR henger hatása – minden, amit a témáról tudni érdemes

smr henger hatása és használata

Akik aktívan sportolnak bizonyára találkoztak már (vagy legalábbis hallottak) az SMR hengerről (masszázshengerről), mely mára a legtöbb sportlétesítmény alapdarabjának számít.

Az SMR henger hatása alapvetően a mozgásszervi rendellenességgel küzdők-, illetve az aktívan sportolók számára a legelőnyösebb. Nagy segítséget jelent azoknak, akik mozgásszegény életet élnek, ülőmunkát végeznek, s ebből kifolyólag egészségügyi problémájuk akad, például krónikus fájdalom formájában.

A masszázshengert emellett sokan használják kényeztetés gyanánt – ami nem meglepő, tekintve a hengerezés kellemes mivoltát.

 

Hogy pontosan hogyan működik, milyen pozitív hatásai vannak és hogyan alkalmazzuk, erről olvashatsz a továbbiakban.

Mi is az az SMR henger, és hogyan hat az izmainkra?

Az SMR gyógyászati segédeszköz, egy praktikus masszázshenger. Elnevezése az angol kifejezésből, „self-myofascial release”-ből ered.

A hengerezésről és hatásairól túlzás nélkül kizárólag szuperlatívuszokban beszélhetünk. Hatékonysága egyszerű elven alapszik.

A hengerrel nyomást gyakorlunk a fájdalmas, befeszült izmokra. Az izmokat körülvelő izompólya (fascia) a masszázs hatására ellazul, melynek hatására izmaink visszanyerik normál tónusukat, megszűnik a feszültség.

Az SMR hengernek több fajtája is létezik: keménységük, felszíni kialakításuk, alakjuk és méretük szerint is változatos felhozatalt reprezentálnak.

Annak érdekében, hogy rátaláljunk a számunkra ideális hengerre, nagyon fontos, hogy meghatározzuk, mi az a fő cél, amelyet el szeretnénk vele érni.

Az SMR henger működése

A hengerre különböző pózokban ránehezedve, azon ide-oda gördülve, alaposan átnyújthatjuk az izmokat, azáltal, hogy úgynevezett kompressziós hatást váltunk ki.

masszázshenger használata izomlazítás

A kompressziós hatást más szóval nyomásingernek is nevezzük. Lényege és hatékonysága abban áll, hogy amíg nyomásinger alakul ki, az érintett területeken gyengül a vérellátás, de abban a pillanatban, amint feloldjuk a nyomást – azaz arrébb görgetjük magunkat a hengeren-, hirtelen az izomrostokat elárasztja újra a vér, amely elszállítja a rostokban felgyűlt salakanyagokat.

Az eljárás hatékonyan tisztítja meg a szöveteket, rugalmassá és ellenállóbbá teszi az izmokat.

Az SMR henger hatása

A hengerezés nemcsak a tűzoltás terén, azaz a már meglévő egészségügyi probléma kezelésében jár élen, de a megelőzésben is igen hatékony tud lenni. Nagyban csökkenti például az izom- és ízületi problémák kialakulásának esélyét.

Gyakran alkalmazzák rehabilitációs célokra is. A tapasztalat azt mutatja, a henger rendszeres használata nagymértékben csökkenti a gerincbántalmakat is. A hengerezés emellett a koordinációt és a teljesítményt is javítja, sőt, a narancsbőrrel folytatott elkeseredett küzdelemeben is hű társunknak bizonyul.

Nemcsak edzőtermekben, de akár odahaza is bátran használhatjuk, különösen, ha ülőmunkát végzünk – a henger ugyanis az ülőmunka hatására jelentkező nyak- és derékfájdalmakat is hatékonyan enyhíti.

Hányszor és hogyan kell használni?

A használatának gyakorisága egyénfüggő, de az izmok aktuális állapota, merevségük intenzitása is meghatározó tényező az alkalmazás gyakoriságának vonatkozásában.

Edzés előtt és után is érdemes az SMR hengerrel átmasszírozni a testünket. Irodai ülőmunka esetén akár minden este bátran elővehetjük.

A masszázshenger használata egyszerű: tegyük a földre és attól függően, hogy milyen területet szeretnénk kezelni vele, nehezedjünk rá az adott testrésszel.

Persze nem mindegy, hogy milyen testhelyzetet veszünk fel ilyenkor, a különböző testrészek átmasszírozása előtt érdemes megnézni pár oktató videót.

masszírozás és izomlazítás smr hengerrel

Határozott, de nem elkapkodott mozdulatokkal gördítsük át rajta a megmasszírozni kívánt területeket. A legtöbb esetben kisebb vagy nagyobb mértékű fájdalmat érezhetünk ekkor, ezeket a pontokat nevezzük trigger pontoknak.

A trigger pontok átmasszírozása fokozott figyelmet igényel, ezeken a területeken kell nyomást gyakorolni a testünkre a henger segítségével. Az adott tartományon belül végezzünk a hengerrel lassú, kontrollált mozgást.

Figyelem! A hajlatoknál, nyaknál és a hát alsó szakaszán ne alkalmazzuk a hengert, előtte mindenképpen konzultáljunk szakemberrel, mert könnyen sérülést okozhatunk magunknak!

Mennyi ideig alkalmazzuk a masszázshengert?

Mielőtt rátérnénk a trigger pont hengerezésére, a közelében lévő területeket masszírozzuk át az eszközzel legalább 60-90 másodpercig, majd térjünk vissza az említett pontra, és hengerezzük meg nagyjából fél percig (6-8 ismétlés) erejéig annak érdekében, hogy az SMR henger hatása érvényesüljön.

Az alábbi videók hasznos segítséget nyújthatnak nekünk ahhoz, hogy helyesen kezdjük el alkalmazni a hengert:

https://www.youtube.com/watch?v=EyAqrOn6skk

https://www.youtube.com/watch?v=6nSMtjTWeJ4

https://www.youtube.com/watch?v=G545IWii3Ws