V fék vagy tárcsafék – mi alapján válasszunk?

v fék vagy tárcsafék

Előbb-utóbb minden aktív kerékpáros vagy biciklivásárlás előtt álló személy életében eljön a kérdés: V fék vagy tárcsafék a megfelelő megoldás?

Nehéz egyértelmű választ adni, hiszen a kerékpár fék fajták közül V fék és a mechanikus tárcsafék is rendelkezik előnyökkel a másikhoz képest. Ám kétségtelen, hogy az utóbbi években a bicikli tárcsafék megjelenése forradalmi változásokat hozott magával. A tárcsafék és a V fék szerelése és működése jelentősen eltér egymástól, így érdemes jobban megismerni mindkét rendszert.

V fék

népszerű kerékpár fajták v fék

A V fék működése

A V féket hosszú évtizedeken keresztül változatlan formában használták a kerékpárgyártók. Működési elve nagyon egyszerű, a V fék félpatkói fékezés során kétoldalról közrefogják a kerékpár felnijét, így kifejtve rá a fékhatást.

A V fék előnyei

A legnagyobb előnye talán, hogy az egyszerűbb felépítésének köszönhetően, a V fék szerelése és javítása könnyebb a tárcsaféknél. Gondoljunk csak bele, hogy egy bowdent használó fékrendszert mennyivel könnyebben cserélhetünk. Nem egy zárt rendszerről van szó, nem kell megküzdenünk az olajvezetékkel és a tárcsafékekre jellemző bonyolultabb mechanikával. Emiatt természetesen a V fék a pénztárcánkra nézve is barátságosabb.

A V fék hátrányai

Sokat változott az évek során a gumik szélessége és a felnik anyaga. Így a V fékek esetében egyre szélesebb patkókat kellett alkalmazni, ami nagyobb súlyt és rosszabb szélellenállást eredményezett.

De alapvetően a legnagyobb hátránya a V féknek, hogy a kerékpár felnije a tényleges fékezőfelület. Így jellegéből fakadóan folyamatosan koptatja a felnit, ráadásul esős időben a vizes, saras felület jelentősen csökkenti a hatékonyságát.

A V fék felszerelése

A V fék beállítás és szerelés viszonylag egyszerű folyamat. Munka közben figyelnünk kell a fékpofák helyes irányára, amit általában nyilak is jeleznek. Fontos, hogy mindig tiszta, rozsda- és szakadozásmentes bowdent használjunk és persze arra is figyelnünk kell, hogy a fékkar illeszthető legyen a V fékhez. A rugók ereje külön-külön szabályozható, így a fékpofák mozgását könnyen összehangolhatjuk. Ügyeljünk rá, hogy egyszerre érjenek a felnihez!

Tárcsafék

tárcsafék kerékpár

A tárcsafék működése

A V féktől eltérően, a tárcsafék nem a felnin fejti ki hatását, hanem a kerékagynál. Éppen ezért fontos szempont, hogy a használatához erős kerékagy kell és elengedhetetlenek a legalább 2-es keresztezett fűzésű küllők.

A hidraulikus tárcsafék működési elve, hogy fékezéskor a fékkarban található dugattyúból a féktest dugattyújába kerül a fékfolyadék. Fizika órákon megtanultuk, hogy a folyadékok nem nyomhatóak össze, így a V fékkel ellentétben egyenletes, erős fékhatást fejt ki a rendszer.

A tárcsafék előnyei

A nagy V fék vagy tárcsafék kérdésben a működési elv tehát az utóbbi felé billenti a mérleget. A tárcsafék összehasonlíthatatlanul erősebb fékhatással rendelkezik. Működését ráadásul nem befolyásolja a sáros, esős idő sem.

Mivel a tárcsafékre az elhelyezkedése miatt kevesebb por és nedvesség kerül, így nedves útfelületen is megbízhatóan működik. Ennek köszönhetően, a fékút is sokkal rövidebb, a körülményektől függetlenül.

További előnye, hogy nem koptatja a felnit, mivel nem érintkezik vele, így bármilyen gumiméret mellett használhatjuk.

A tárcsafék hátrányai

A jobb fékerőnek és a nagyobb megbízhatóságnak természetesen ára van. A tárcsafék ezért költségesebb megoldás. Arra is figyelnünk kell, hogy a tárcsaféket csak olyan kerékpárvázhoz, kerékagyhoz és villához tudjuk felszerelni, amelyek kompatibilisek vele. Ellenkező esetben a meglévő bicajunk átalakítása még nagyobb költséggel jár. Apró, de nem elhanyagolható tényező a súly is. A tárcsafék rendszerek érezhetően növelik a kerékpár súlyát.

Tehát akkor v fék vagy tárcsafék?

Ahogy arról az elején is szó volt, nem könnyű választ adni a nagy V fék vagy tárcsafék kérdésre. Amennyiben alkalomszerűen használjuk a kerékpárunkat egy-egy túrára vagy begurulunk vele a munkahelyünkre, bőven megfelel a hagyományos V fék. Viszont, ha igazi kerékpárlovagok vagyunk, akik hegyi utakon downhilleznek vagy terepen száguldozva élik ki magukat, úgy kötelező a tárcsafék használata.


kerékpár tárcsafék

Kerékpár fék fajták

Ezek a legelterjedtebb kerékpár fék rendszerek.