Mit jelent a gluténérzékenység?

gluténérzékenység
Mit jelent a gluténérzékenység?
 gluténérzékenység
Mit jelent a gluténérzékenység?

A glutén egy fehérje, ami bizonyos gabonafélékben található meg. Aki érzékeny erre az elemre, azt nevezzük glutén- vagy más néven lisztérzékenynek. Ide kattintva megtudhatja, hogy mit is jelent pontosan a gluténérzékenység és mivel járhat: https://www.schaer.com/hu-hu/a/mi-az-glutenerzekenyseg.

Ugyanis ez nem holmi apró probléma, amit el lehet hessegetni és majd csak elmúlik. Ha egy olyan személy fogyaszt búza-, árpa-, rozs- vagy zabliszt hozzáadásával, esetleg ezekkel szennyeződött ételt, aki ezzel a betegséggel küzd, akkor a szervezete ellenanyagot termel, ami főként a vékonybél egy szakaszára van káros hatással, ahol károsodnak, majd teljesen elhalnak a bélbolyhok.

Ezt csak akkor lehet elkerülni, ha a beteg minimális mennyiségben sem visz be glutént az étkezések során, ami azt jelenti, hogy még csak egy helyen sem készülhet az ő étele olyan fogásokkal, amelyekbe a fenti alapanyagok is belekerülnek. Ugyanis a liszt száll a levegőben, így az egyébként gluténmentes fogás is szennyeződhet, ami szinte ugyanaz, mintha szándékosan glutént fogyasztana.

Tehát komolyan kell venni ezt a problémát! Nem szabad olyan helyen enni, ahol nem tudják teljes mértékben garantálni a gluténmentes étkezést és még ha furcsán néznek is az emberek, érdemes inkább többször is rákérdezni, hogy mi, hol készül és miből.

Természetesen az a legjobb, ha a saját konyhájából száműzi a tünetekért felelős összetevőt, úgy alapanyagok, mint eszközök szintjén és maga készíti mindig az ételét. Ez elég sok időt és energiát emészt fel, de ez a legbiztosabb. Például a Schär vállalat nagyon sokféle mentes terméket kínál, amelyekből nyugodtan főzhet magának.

Ezekkel nemcsak a diétájának tehet eleget, hanem az ízlelőbimbóinak is kedvezhet, hiszen nagyon finom mindegyik. A weboldalukon recepteket is találhat, hogy miből mit készíthet, ugyanis ezek az alternatív lisztek és egyéb hozzávalók nem minden esetben „viselkednek” ugyanúgy, mint a hagyományosak, így eleinte kell az útmutatás. Egy kis gyakorlás után pedig ugyanolyan könnyedén mozoghat a konyhában, mint régen.