A biciklisport új királya a gravel bike

a gravel kerékpár jellemzői

Bár idestova két évszázada az életünk része a kerékpározás, mindig jönnek új modellek, melyek újra meghódítják a biciklis világot. Az elektromos kerékpár mellett legújabb őrület, melynek mi is rabjai lettünk a gravel bike!

Ha most először találkozol ezzel a bringával, akkor biztos benned is sok kérdés merül fel vele kapcsolatban. Miben tud többet, mint az eddig elérhető modellek, és pl. miben különbözik az első ránézésre nagyon hasonló cyclocross kerékpártól? Na és persze az egyik legfontosabb: mikor éri meg a gravel kerékpár mellett döntenem? Vágjunk is bele!

Mi az a gravel bike?

Egyes kerékpározók kizárólag az országúton, mások pedig a természetben szeretnek órákon át tekerni, de a különböző terepeken különböző biciklik használata az ideális.

gravel bike

A gravel bike azért lett a biciklizés új sztárja az elmúlt években, mert egyre többen választják az enyhe terepet, a sima aszfalt mellett. A gravel kerékpár egy igazi „lázadó”, hiszen kilóg a biciklik sorából. Se nem trekking, sem nem mountain bike, sem országúti bringa. Mégis, egy kevés mindegyikből megtalálható benne.

Népszerűségének másik oka az, hogy sokkal kényelmesebb a használata, mint a versenyzőknek készült cyclocross kerékpárok esetében. Mivel nem kell annyira ráhajolni a koskormányra, az órákon át tartó biciklizés után sem fájdul meg a hátunk.

Miben különbözik a gravel bike a cyclocross kerékpártól?

Kezdjük azzal, hogy egyáltalán mi az a cyclocross!? A koskormányos cyclocross kerékpár speciálisan versenyzésre lett kialakítva, hogy akár a legrosszabb körülmények között is használhatóak legyenek.

cyclocross kerékpár

Kerekeik 33 mm-es gumikkal és tárcsafékkel vannak ellátva, de a legjellemzőbb tulajdonságuk a szokásosnál merevebb váz kialakítása. A cyclocross vázak alumíniumból és karbonból készülnek, mert nagyon fontos, hogy a kerékpárok könnyűek legyenek.

Mivel a cyclocross bicikli esetében a fejcső, a felsőcső és a tengelytáv is rövidebb a megszokottnál, a fejcsőszög meredekebb, így a kerékpározónak szabályosan rá kell hajolnia a kerékpár kormányára. Kerékpáros kirándulásra nem is igazán lehet használni ezt az eszközt, mert egyszerűen túl kényelmetlen hozzá.

Miben más egy gravel bike?

Most, hogy már tudjuk, mi a cyclocross, hasonlítsuk össze a gravel kerékpárral. A gravel jelentése kavics, sóder, így már ebből is tudhatjuk, milyen körülmények közé szánták a kifejlesztői ezt a modellt.

Aszfalton és könnyebb terepen egyaránt remekül használható, hiszen elég gyors sporteszköz. Mivel a gravel váznál a fejcső magasabb, a tengely pedig hosszabb, ráadásul szélesebb gumikkal rendelkezik, így kényelmesebb kerékpározni vele, mint a cyclocross típussal.

a gravel kerékpár jellemzői

Gravel bike vázat nemcsak alumíniumból és karbonból alakítanak ki, hanem egyes gyártók acélból is készítenek, ami nagyon stabil járgányt eredményez. Hátránya viszont, hogy egy lépcsőn viszonylag nehéz felszaladni vele, ha a vállunkra kapnánk.

A legtöbb gravel biciklire akár kisebb csomagtartót és sárvédőt is szerelhetünk, ha hosszabb túrára indulunk és egyes – drágább – modellek rezgéselnyelővel is el vannak látva, a nagyobb kényelem érdekében.

Kinek jó a gravel bike és kinek nem ajánlott?

Azt, hogy kiknek nem ajánljuk a gravel kerékpárt, sokkal könnyebb felsorolni, mint azokat, akik maximálisan ki tudják használni a benne rejlő lehetőségeket.

Ha családi, kisebb gyerekkel történő biciklitúrákhoz kellene egy kerékpár, akkor a gravel bike nem a legjobb választás, ilyenkor érdemesebb lassú biciklit választani.

Azonban, ha hétvégén egyedül vagy társaságban túráznánk, hétköznapokon pedig a városban kerekeznénk, a gravel bicikli ideális. Érdemes – a profikhoz hasonlóan – két garnitúra kereket tartani, hiszen a szabadban jobb a szélesebb gumi, míg a városban gyorsabb a közlekedés a vékonyabb abroncsokon.

Megéri az árát a gravel bike?

Tény és való, hogy a gravel kerékpárok ára meglehetősen borsos, ezért érdemes átgondolni a vásárlás előtt, hogy kellőképpen kiaknáznánk-e a benne rejlő lehetőségeket vagy sem.

Ha csak hébe-hóba bringáznánk egy keveset a városban, akkor nem éri meg egy gravel bike-ot vásárolni, ezeknek a kerékpároknak az ára ugyanis kb. 300.000 Ft-nál kezdődik. És ez még csak a kezdet, az igazi kínálat 4-600.000 Ft között kezdődik, a csúcskategóriás modellek pedig több, mint1 millió Forintba is kerülhetnek.

Amennyiben rendszeresen túrázunk kerékpárral – nemcsak az országúton, hanem erdei ösvényeken, kavicsosabb terepen -, megéri egy jó minőségű modell mellett voksolni. Ha pedig még a városban is biciklivel közlekedünk, és nem akarunk két különböző biciklibe beruházni, a gravel bike tényleg tökéletes választás. Érdemes idővel néhány praktikus, kényelmi kiegészítőt is megvásárolni, hogy minden kéznél legyen, ha elindulunk.

Tudj meg többet a kerékpárokról, további írásainkból: