Futócipő választás – segítünk e fontos döntés meghozatalában

futócipő választás szempontok

A futócipő választás fokozott körültekintést és rendkívüli figyelmet igényel a részünkről, hiszen a vásárlás végkimenetele nagyban befolyásolja majd a futás élményét, teljesítményünket és egészségünket is!

Tény, hogy a számtalan márka temérdek termékének labirintusában nagyon könnyű elveszni, különösen kezdőként, mindennemű tapasztalat hiányában. S mivel mindegyik brand saját termékét kiáltja ki a legjobbnak, könnyű bedőlni a szép ígéreteknek.

Akár súlyos százezreket is kifizethetünk egy olyan modellért, ami sajnos, helytelen választás miatt, nem váltja be a reményeinket.

 

Jelen cikkünkkel azoknak szeretnénk segíteni, akik első ízben készülnek nagyobb összeget invesztálni a leendő futócipőjükbe, s akik kompromisszumok nélküli minőséget várnak el a választásuk tárgyától.

Futócipő választás, avagy milyen a jó futócipő?

Röviden: kényelmes, megfelelő a mérete, jól alkalmazkodik a környezeti viszonyokhoz és strapabíró.

Itt bizony a külső jegyek és egyéb szempontok nem játszanak szerepet. Ahogy azt a későbbiekben látni fogjuk, a futócipő cseréjét nem annak kinézete, „elnyűttsége” teszi aktuálissá, hanem az a tény, hogy mennyi kilométer van a csukában.

Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a szemre még jónak tűnő cipő cseréért kiált, különösen, ha már legalább 800-1000 km-t lefutottunk abban. Persze ezeket a cipőket sem kell kidobásra ítélni (pláne, ha egyébként semmilyen sérülés nincs rajtuk), azok tökéletesen megállják a helyüket kiránduló cipőként, praktikus utcai viselet gyanánt.

Futócipő kiválasztása a talajviszonyok vonatkozásában

futócipő választás terepfutáshoz

Egyáltalán nem mindegy, hogy hol futunk. Más-más rugalmasságú és talpfelépítésű futócipőt kíván az aszfalt és az erdei terep.

Az aszfaltra vagy a szilárdabb talajra tervezett cipők alapvetően könnyűek, megfelelően párnázottak, így puhák, emellett pedig a rugalmasságuk is kitűnő.

A szilárd talajjal való „találkozás” során ugyanis a lábra fokozottan hatnak az erőteljes becsapódások, így, ha a cipő nem puha és rugalmas, a láb könnyen eldeformálódik.

Ezzel ellentétben a terepre tervezett cipők keményebbek, masszívabbak és nehezebbek, mint az aszfaltra tervezett társaik.

Mivel ezek a futócipők nehéz terepre termettek, az anyaghasználatukat döntően a kopásállóság határozza meg. Ezek a sportkellékek gyakran vízálló membránnal is rendelkeznek.

A hegyi útra tervezett nagyágyúk talpa erősen bordázott, így azok könnyebben kapaszkodhatnak meg az egyenetlen, sáros talajon.

A terepcipőkhöz is hozzá lehet szokni idővel, viszont készüljünk fel rá, hogy az első egynéhány alkalommal ezeket jóeséllyel nem fogjuk komfortosnak ítélni.

Léteznek úgynevezett vegyes használatra tervezett futócipők is, ezek talpa enyhén bordázott. Ha azonban megengedhetjük magunknak, érdemes aszfaltra és terepre való cipőt is külön-külön beszerezni.

A futás elkötelezett híveiként ugyanis azzal teszünk a legjobbat a lábainknak, pontosabban a lábizmainknak, ha azokat változatos körülmények közepette dolgoztatjuk meg.

Futócipő választás a testsúly szempontjából

Futás során a lábainkat, a csontokat és az ízületeket a testsúlyunk kétszeres tömege terheli, ha pedig lejtőn futunk lefelé, ez akár nyolcszorosára is fokozódhat!

Abban az esetben, ha a súlyunk bizonyos érték feletti (hölgyeknél +75, uraknál +85), olyan cipőt kell választanunk, amely úgynevezett fokozott pronálás elleni védelemmel van felvértezve.

Hogyan válasszunk futócipő méretet?

A futócipő választás sikerének érdekében elengedhetetlen, hogy a számunkra megfelelő méretű lábbelit vegyük meg.

Figyelem! Általános cipőméret után nem ajánlatos választani – a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nem hagyatkozhatunk a korábbi tapasztalatainkra. Sokkal hatékonyabb a méret meghatározásánál, ha a lábunkat centiméterre pontosan lemérjük, és így választunk cipőt.

Fontos! Futás során a lábfej nagyobb terhelésnek van alávetve, mint a sima séta esetében. Hosszabb távok megtételénél a lábfej kissé megduzzad, egy szoros, pontosan a lábméretünkkel megegyező cipőben kényelmetlenül fogjuk érezni magunkat. Az szorítani, nyomni fog, a lábfej és a lábujjak ilyen negatív körülmények között pedig könnyen megsérülnek.

Futócipő méret választás – így nem lőhetünk bakot

futóvipő vásárlás méret választás

Mérjük le a lábfejünk hosszúságát és a kapott értékhez adjunk hozzá 1 centimétert – meg is kaptuk a leendő futócipőnk ideális méretét!

Egyes gyártók szélesség vonatkozásában is méretezik a modelljeiket. Összesen hatféle méretezés létezik e tekintetben, a normál szélességű cipők a hölgyek esetében „B”, az urak esetében „D” jelzéssel vannak ellátva.

Tudjuk azt, hogy a két lábunk nem egyforma. Annak érdekében, hogy a cipő garantáltan ne szorítson, mindig a nagyobb lábunkra próbáljuk fel azt. A próbánál nagyjából olyan vastagságú zoknit viseljünk, amit várhatóan futásnál is felhúzunk a lábunkra.

Míg a lábujjaknak nem árt, sőt, használ a minimális extra hely, a saroknak nem szabad mozognia az ideális futócipőben.

A cipőpróbát érdemes a nap második szakaszában megejteni, akkor ugyanis duzzadtabb a lábfej. Ha a cipő úgy illik a lábunkra, mint kesztyű a kézre, egész biztosan szorítani fog.

Futócipő választás a futás technikájának jegyében

Mindannyian más-más mozgáskoordinációval rendelkezünk, s ennek természetesen meg is van a következménye. Vannak, akiknek futás során kifelé, vannak akiknek befelé dől a lábuk, de az sem ritka, ha a futónak egyenesen marad, azaz semelyik irányba nem dől a lába.

A befelé billenő lábfej a lapos lábboltozatú fútókra jellemző. Ezen stílusú futók esetében a pronálás elleni stabilizálóval ellátott cipők a megfelelők.

Kifelé dőlés esetében úgynevezett szupináló futóstílusról beszélünk. Számukra a fokozottan párnázott modellek váltják be a reményeket.

A neutrális stílus esetében sem befelé, sem kifelé nem dől a láb, az a mozdulatsorok és a becsapódás során ideális ívben marad. Ebben a szerencsés esetben a futónak a cipővásárlás során nem kell speciális kritériumokat támasztania a lábbelivel szemben.

Annak érdekében, hogy meghatározhassuk a futóstílusunkat, vizezzük be az egész talpunkat, majd álljunk rá egy papírlapra. Vizsgáljuk meg a lábnyomunkat: normál lábboltozatnál a sarkot és a lábpárnát összekötő rész a talp fele részének felel meg; ha ez a vonal vékony, akkor kifelé dőlő stílussal, ha vastag, befelé dőlő stílussal van dolgunk.

A csere aktualitásáról, a futócipő megfelelő tisztításáról

A futócipő „korát” nem időben, hanem megtett távolságban mérik. Alapvetően 1000 km után a cipő megérett a cserére. Kezdő futóknak ajánlott 800 megtett km után megejteni a cipőcserét.

Hogyan tisztítható a futócipő? Nos, a futócipő mosását ne a mosógéppel oldjuk meg, hiszen a forró víz könnyen kárt tehet annak speciális szerkezetében. A tisztítást nedves törlőronggyal oldhatjuk meg a legcélszerűbben.

Az átázott lábbelit semmiképp se tegyük a radiátorra vagy hősugárzó közvetlen közelében, mert eléggé esélyes, hogy a magas hőmérséklet már az első alkalommal eldeformálja a cipőt.

Ehelyett inkább tegyünk újságpapírt az átázott cipőbe, s azt cseréljük folyamatosan szárazra, amint azt látjuk, hogy a papír teleszívta magát vízzel.