A jóga tégla használata

jóga tégla használata

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a jóga tégla használata a jógát kezdő szinten űzők körében terjedt el a leginkább. Ez egyrészt szerencsés, hiszen a sokak által nemes egyszerűséggel csak jóga kockának emlegetett eszköz alapvetően a sporthoz szükséges stabil póz megtartásában tesz jó szolgálatot (amivel ugye a kezdőknek rendre meggyűlik a bajuk az első időszakokban).

Ennek az eszköznek a segítségével végső soron a jóga hatásai is hamarabb érződhetnek, hiszen már a kezdeti időkben képesek leszünk a megfelelő „pózba kerülni”. Másrészt viszont érdemes kicsit mélyebbre merülni a témában, ez a kellék ugyanis jóval többet is nyújthat a számunkra.

Mi az a jóga tégla?

Fémből, műanyagból, fából és kőből is készülhet, s amint azt a neve is remekül sugallja, fő funkciója a jógagyakorlatok megkönnyítése, kényelmesebbé tétele.

 

Az eszköz döntően téglalap alakú, kisebb méretű, speciális kialakítást élvez. Ennek köszönhetően pazarul használható például a jógázó testének megtartására.

A jóga tégla mire jó?

A jóga tégla, bár rendkívül egyszerű (és nem utolsósorban viszonylag olcsó eszköz is), mégis ezerarcú kellék, hiszen nagyon sokféleképpen, változatosan használható a jógagyakorlatok elvégzése során (is).

Alapvetően a tégla a test megtámogatásában játszik főszerepet, tehát nem engedi, hogy „kicsússzunk” az adott pozícióból.

Stabilitást biztosít, így a mozdulataink pontosabbak, precízebbek lehetnek.

Ami miatt döntően a kezdő jógázók körében nagy a népszerűsége, az az, hogy a biztonság felbecsülhetetlen értékével ajándékoz meg, ami egy-egy idegen, először próbált, „nyakatekert” helyzetben igencsak jól jön.

Helyes pozícióban tart és az erőnlétünket is növeli

jógatégla erősítő gyakorlatokhoz

Hogyan teszi hatékonyabbá, „harcedzettebbé” a tégla a testünket? Nos, e praktikus kocka segítségével olyan gyakorlatokat is elvégezhetünk, amelyeket egyébként csak nehézkesen tudnánk, ezáltal pedig fejlődnek az izmaink, arról nem is beszélve, hogy a testünk is rugalmasabbá válik.

A jóga a helyes pozíció megtartásáról szól – ami nemcsak a fejlesztés miatt, de a sérülések elkerülése végett is fontos. A jóga tégla ebben is remek partnert.

A jóga tégla használata – kapcsoljunk alternatív üzemmódba

Mit „csinál” a jógatégla, ha épp nem jógázunk? A helyén várja a sorát, mire végre újból övé lehet a főszerep? Dehogyis!

Említettük, hogy a praktikus kocka több mindenben lehet a hasznunkra az ászanák stabil megtartásán túl.

jóga tégla használata nyújtáshoz

Remekül alkalmazható például a sportolás előtti nyújtó gyakorlatok elvégzésére is, de a kimerítő edzés utáni lazításnál is bámulatosan hasznosnak bizonyul.

A kocka az erősítő gyakorlatok esetében is jó szolgálatot tesz: plank kitartásában vagy fekvőtámaszoknál nemcsak a gyakorlatokat teszi kényelmesebbé, de a csuklóra nehezedő terhelést is nagyszerűen enyhíti.

Meditálás nagyobb méretű jóga téglával

A meditáció során lecsendesíthetjük az elménket, a háborgó gondolatokat, és harmonikus kapcsolatba kerülhetünk a saját bensőnkkel – feltéve, ha minden körülmény kedvező.

A meditálást nemcsak a jógát előszeretettel űzők köreiben alkalmazzák nagy lelkesedéssel: a megfáradt, modern ember „menekülő útja” ez a hangos világ stresszes nyüzsgésétől.

S ki gondolta volna, hogy a jóga tégla használata e vonatkozásban is érvényesül? Meditálni csak és kizárólag kényelmes testhelyzetben lehet: ha feszengünk, nem komfortos a testtartás, képtelenek leszünk elmerülni a meditálás csodájában.

Ezen a ponton nyer ismét relevanciát a jóga tégla, abból is a nagyobb méretű variáció. A kocka ebben a vonatkozásban, mint kényelmes ülőpárna funkcionál, amely egyszerre szavatolja a komfortos érzést és biztosítja a stabil testtartást, ami elengedhetetlen meditálás közben.

Kísérletezzünk bátran

Ahogy a fentiekből kiderült, e hatékony eszköz számos módon szolgálhat minket, így, az egészségtudatos életvitel ösvényére lépve mindenképpen érdemes bizalmat szavazni a kelléknek, akár jógázunk, akár nem.

A választást azonban ne bízzuk a véletlenre. Mivel a téglának számos típusa van, anyagösszetétel és méret vonatkozásában is, mérlegeljünk okosan, határozzuk meg, milyen célból használnánk azt és persze kísérletezzünk akár többel is, ha tehetjük, hogy biztosan megtaláljuk az igazit.

jóga hatásai testre lélekre

A jóga hatásai

Ismerd meg a jóga átfogó, testre és lélekre gyakorolt hatásait.