A jóga tégla használata

jóga tégla használata

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a jóga tégla használata a jógát kezdő szinten űzők körében terjedt el a leginkább. Ez egyrészt szerencsés, hiszen a sokak által nemes egyszerűséggel csak jóga kockának emlegetett eszköz alapvetően a sporthoz szükséges stabil póz megtartásában tesz jó szolgálatot (amivel ugye a kezdőknek rendre meggyűlik a bajuk az első időszakokban). Másrészt viszont érdemes kicsit mélyebbre merülni a témában, ez a kellék ugyanis jóval többet is nyújthat a számunkra.

Mi az a jóga tégla?

Fémből, műanyagból, fából és kőből is készülhet, s amint azt a neve is remekül sugallja, fő funkciója a jógagyakorlatok megkönnyítése, kényelmesebbé tétele.

Az eszköz döntően téglalap alakú, kisebb méretű, speciális kialakítást élvez. Ennek köszönhetően pazarul használható például a jógázó testének megtartására.

A jóga tégla mire jó?

A jóga tégla, bár rendkívül egyszerű (és nem utolsósorban viszonylag olcsó eszköz is), mégis ezerarcú kellék, hiszen nagyon sokféleképpen, változatosan használható a jógagyakorlatok elvégzése során (is).

Alapvetően a tégla a test megtámogatásában játszik főszerepet, tehát nem engedi, hogy „kicsússzunk” az adott pozícióból.

Stabilitást biztosít, így a mozdulataink pontosabbak, precízebbek lehetnek.

Ami miatt döntően a kezdő jógázók körében nagy a népszerűsége, az az, hogy a biztonság felbecsülhetetlen értékével ajándékoz meg, ami egy-egy idegen, először próbált, „nyakatekert” helyzetben igencsak jól jön.

Helyes pozícióban tart és az erőnlétünket is növeli

jógatégla erősítő gyakorlatokhoz

Hogyan teszi hatékonyabbá, „harcedzettebbé” a tégla a testünket? Nos, e praktikus kocka segítségével olyan gyakorlatokat is elvégezhetünk, amelyeket egyébként csak nehézkesen tudnánk, ezáltal pedig fejlődnek az izmaink, arról nem is beszélve, hogy a testünk is rugalmasabbá válik.

A jóga a helyes pozíció megtartásáról szól – ami nemcsak a fejlesztés miatt, de a sérülések elkerülése végett is fontos. A jóga tégla ebben is remek partnert.

A jóga tégla használata – kapcsoljunk alternatív üzemmódba

Mit „csinál” a jógatégla, ha épp nem jógázunk? A helyén várja a sorát, mire végre újból övé lehet a főszerep? Dehogyis!

Említettük, hogy a praktikus kocka több mindenben lehet a hasznunkra az ászanák stabil megtartásán túl.

jóga tégla használata nyújtáshoz

Remekül alkalmazható például a sportolás előtti nyújtó gyakorlatok elvégzésére is, de a kimerítő edzés utáni lazításnál is bámulatosan hasznosnak bizonyul.

A kocka az erősítő gyakorlatok esetében is jó szolgálatot tesz: plank kitartásában vagy fekvőtámaszoknál nemcsak a gyakorlatokat teszi kényelmesebbé, de a csuklóra nehezedő terhelést is nagyszerűen enyhíti.

Meditálás nagyobb méretű jóga téglával

A meditáció során lecsendesíthetjük az elménket, a háborgó gondolatokat, és harmonikus kapcsolatba kerülhetünk a saját bensőnkkel – feltéve, ha minden körülmény kedvező.

A meditálást nemcsak a jógát előszeretettel űzők köreiben alkalmazzák nagy lelkesedéssel: a megfáradt, modern ember „menekülő útja” ez a hangos világ stresszes nyüzsgésétől.

S ki gondolta volna, hogy a jóga tégla használata e vonatkozásban is érvényesül? Meditálni csak és kizárólag kényelmes testhelyzetben lehet: ha feszengünk, nem komfortos a testtartás, képtelenek leszünk elmerülni a meditálás csodájában.

Ezen a ponton nyer ismét relevanciát a jóga tégla, abból is a nagyobb méretű variáció. A kocka ebben a vonatkozásban, mint kényelmes ülőpárna funkcionál, amely egyszerre szavatolja a komfortos érzést és biztosítja a stabil testtartást, ami elengedhetetlen meditálás közben.

Kísérletezzünk bátran

Ahogy a fentiekből kiderült, e hatékony eszköz számos módon szolgálhat minket, így, az egészségtudatos életvitel ösvényére lépve mindenképpen érdemes bizalmat szavazni a kelléknek, akár jógázunk, akár nem.

A választást azonban ne bízzuk a véletlenre. Mivel a téglának számos típusa van, anyagösszetétel és méret vonatkozásában is, mérlegeljünk okosan, határozzuk meg, milyen célból használnánk azt és persze kísérletezzünk akár többel is, ha tehetjük, hogy biztosan megtaláljuk az igazit.