Ugrókötelezés – fogyaszt, formál, kondiban tart

ugrókötelezés a szabadban

Az ugrókötelezés igazi Jolly Joker, ha egy olyan edzésformát keresel, ami gyakorlatilag bárhol, bármikor végezhető és nem kellenek hozzá méregdrága sporteszközök. Emellett hatékonyan égeti a kalóriákat, élvezetes, remekül formálja az alakot és a szervezet egészére pozitív hatást gyakorol.

Felejtsd el, amit az ugrókötelezésről eddig gondoltál

A kisebb gyerekek egyik kedvenc játékszere, no meg az amerikai filmekben felbukkanó sporteszköz, amit a többnyire bokszolók forgatnak előszeretettel.

Ha eddig Te is így gondolkodtál az ugrálókötélről, jó, ha tudod: egyrészt igazad van, másrészt az ugrókötél rendkívül sokoldalú, sokkal-sokkal több holmi játékszernél vagy filmes kelléknél.

 

Mutatjuk az okokat, miért érdemes belevágnod -vagy stílszerűen, beleugranod- az ugrókötelezés izgalmas, számos előnnyel járó világába!

Az ugrókötelezés előnyei

Ennek az edzésformának az előnyei a végtelenségig sorolhatóak, de kezdjük a listát az egyik legfontosabbal: az ugrókötelezés az egész testedet megmozgatja!

Bizony, ha kötelet ragadsz és ugrálni kezdesz, minden izmodat munkára fogod! Mozognak és dolgoznak a kar- és a vállizmok, a hasizom – a combok, a vádli, no meg a farizom munkájáról már nem is beszélve!

Kardió edzésként tökéletes

Mi sem lehetne egyszerűbb és hatékonyabb módszer a szív- és érrendszer működésének megtámogatására, mint a sokoldalú ugrálókötelezés!

A ritmikus ugrálás ugyanis elsősorban a szívre és a keringési rendszerre van hatással – edzi, erősíti ezek teherbírását. A tapasztalatok azt mutatják, 10 percnyi ugrálókötelezés ugyanazt a pozitív hatást váltja ki a szív- és érrendszer teherbírásának megtámogatása esetén, mint egy 30 perces kocogás.

Ha rendszeresen űzöd e sportot, hatékonyan javítasz az állóképességeden is.

Az ugrókötelezés fogyás gyorsító volna?

ugrókötelezés

Bármennyire is egyszerűnek látszik, az ugrókötelezés, különösen hosszú perceken keresztül, igencsak embert próbáló edzés. Az ugráláshoz szükséges energiát a szervezet a felhalmozott zsírkészletből merítve fedezi – égnek a kalóriák!

A tendencia szerint egy perces ugrálókötelezéssel közel 25-30 kalóriát égethetünk el – ez pedig rendkívül tetemes mennyiségnek számít ilyen rövid időn belül.

Kétségtelen, hogy az első időkben, kezdőként hamar kifulladunk, nem bírjuk sokáig az iramot. Azonban kis gyakorlással és kellő kitartással csakhamar azon kapjuk magunkat, hogy akár fél órát is képesek vagyunk ugrókötelezéssel tölteni! Ennyi idő alatt pedig nem kevesebb, mint 600 kalóriát égethetünk el!

Abban az esetben tehát, ha a kalóriadeficites módszert választottuk a fogyókúránkhoz, ez az edzés remek lehetőséget szolgátat a céljaink eléréséhez.

Az ugrókötelezés hatása a mentális egészségünkre

A legtöbb sportra igaz a kijelentés, miszerint hatékonyan oldja a stresszt és jó kedvre derít. Különösen igaz ez az ugrálókötelezés vonatkozásában – nem hiába kedvelt gyerekjáték!

A hangulatjavítás egyik legjobb módszere a testmozgás, az pedig már igazán csak hab a tortán, ha ez mókás ugrálás formájában valósul meg. Persze ennek megvan a tudományos magyarázata: a testmozgás során a szervezet fokozott endorfin termelésbe kezd. Az endorfint sokan boldogsághormonként ismerik – ha elárasztja az agyunkat, bizony lehetetlen stresszelni vagy rosszul érezni magunkat.

Az ugrókötelezés intenzív testmozgás, jobb közérzetet biztosít, bizonyítottan oldja a stresszt is. Egy kimerítő edzés után garantáltan szebbnek látod majd a világot is!

Sohasem lehet megunni

ugróköteles edzés

Az ugrálókötéllel rengeteg gyakorlatot hajthatsz végre a hagyományos váltott lábas és páros lábas ugrálás mellett. Ezekkel a gyakorlatokkal változatossá teheted az edzést, így sohasem fogsz unatkozni – sőt, még a barátaidat is könnyűszerrel lenyűgözheted, ha valódi kötél-mágussá avanzsálsz!

Ahogy a fentiekben már megjegyeztük, a testmozgás nincs helyhez, időhöz kötve- ráadásul viszonylag olcsó is! Sem terembérletre, sem méregdrága sporteszközökre nincs szükséged, hogy az ugrókötelezés pozitív hatásaival élhess!

S bár az ugrálókötelezés önmagában is megállja a helyét testmozgásként, ha már valamilyen sportot űzöl, remek kiegészítésként is szolgál, ráadásul feldobja a megszokott gyakorlatokat is.

A koordinációdat is javítja

Ha van sport, ami pozitívan befolyásolja az egyensúlyérzéket, a motorikus képességedet, s így a koordinációd, akkor az az ugrókötelezés! Ahhoz, hogy folyamatosan ugrálj, a tested egyensúlyára kell fókuszálnod.

Dióhéjban az ugrókötél választásról

Az ugrókötél kivitelezésének, anyaghasználatának vonatkozásában is színes skálát ölel fel – felejtsd hát el a gyerekkorodból ismert, rugalmatlan fanyeles verziókat.

ugrókötél sportcipő

A legtöbb modern modellnek állítható a kötélhossza – e tulajdonságuk a rendkívül sokoldalú, praktikus eszközök soraiba emeli a kelléket.

Az ugrálókötelek markolata is változatos kialakítású. Vannak modellek, amelyek markolatrészébe kisebb súlyokat helyezhetünk, ezáltal is fokozva az edzés intenzitását.

Egyes markolatok számlálóval is el vannak látva, így nem kell külön észben tartanod, hányadik szökellésnél tartasz éppen. Az ugrókötél választásnál azonban a legfontosabb kritérium a kényelem – vásárlásnál próbálj ki minél több modellt, és annak szavazz bizalmat, amely kézreáll, komfortos tartani, forgatni.

Néhány jótanács – nemcsak kezdőknek

A bemelegítés szabályai az ugrókötelezés esetében is érvényesek! Soha ne merev izmokkal vágj bele az edzésbe!

Az edzéshez válassz kényelmes, ám testhez simuló ruhát, így az nem fog zavarni a mozgásban, és nem fog beleakadni a kötélben sem. A szebbik nem képviselő ne feledkezzenek meg a kényelmes sportmelltartó viseléséről sem.

A cipőd legyen kényelmes, strapabíró – a kifejezetten futó vagy edzőcipő remek választásnak bizonyul az ugrálókötelezéshez.

Ha kezdő vagy, néhány percnél többet ne ugrálj, napról napra, fokozatosan emeld a testmozgás hosszát, intenzitását. Bármilyen furának is tűnik, de kezdetben ne lepődj meg rajta, ha „agyilag” is elfáradsz ugrálókötelezés közben – a szokatlan összpontosítás ugyanis mentálisan eleinte megterhelő.

Tiszteld a tested, ne ess tehát át a ló túlsó oldalára, és a fokozatosság elve lebegjen a szemed előtt. Ahogy a bemelegítés, úgy az edzés utáni levezetés is esszenciális. Ugrálókötelezés után sétálj néhány percig kellemes, lassú tempóban.

Milyen felületen ugrálj?

Tulajdonképpen bármilyen talajon ugrókötelezhetsz, ám, ha kezdő vagy, részesítsd előnyben a parkettát – így akár otthon is edzhetsz.

Miért éppen a parketta? Nos, mivel puhább felület, mint például a beton, kíméli a lábakat, arról nem is beszélve, hogy a kötél élettartamának szempontjából is kedvező választás.