Minőségi kerékpár lakat a megfelelő védelemért

kerékpár lakat használata

A kerékpár lakat hallatán mindig eszembe jut egy mondás, amit a holland főváros biciklis társadalma hangoztat előszeretettel. Valahogy így:

“Amszterdamban az első kerékpárját mindenki vásárolja, a másodikat lopja.”

Az állítás persze viccesen túlzó, de azért van alapja. Nem véletlen, hogy rengeteg régi, kopott bicajt látni Hollandiában, ahol szinte mindenki kerékpárral jár. Amolyan fogyóeszköznek számít náluk. Nem jobb a helyzet Németországban sem, ahol évente több mint 300.000 biciklit tulajdonítanak el. Ezzel persze nem kerékpárlopásra szeretnélek buzdítani, csupán jelzem, hogy a jelenség sajnos egész Európában komoly probléma.

Szomorú tény, hogy honfitársaink között is akadnak sokan, akik kedvenc bringád meglovasításával kívánják kiegészíteni jövedelmüket. Képzeld el, ahogy boldog mosollyal közelítesz a helyszín felé, ahol biciklidet hagytad, ám a kétkerekűnek csak hűlt helyét találod. Van, aki ilyenkor megdermed, esetleg csendesen sírdogál, mások felbőszülve átkozzák a tolvajokat, válogatott jelzőket használva.

Borzalmas élmény lehet, amit nem kívánok egyetlen bringásnak sem. Egyszóval kerékpár lakat csak lakatlan szigetre nem kell, ha megbocsájtod ezt a szörnyű szójátékot. Máshol azonban nélkülözhetetlen!

Mit tudsz tenni a lopás ellen? Száz százalékos védelem sajnos nincs, de egy kis odafigyeléssel és természetesen kerékpár lakat használatával jelentősen csökkentheted a kockázatot.

Hogyan használd és hogyan ne használd a kerékpár lakatot?

kerékpár lakat használat közben

Mielőtt rátérek a kerékpár zár típusok bemutatására, essen pár szó a helyes használatukról. Mert nem elég ám, ha van egy prémium kerékpár lakat a birtokodban, azt tudnod kell használni is. És most nem arra gondolok, hogy miképp kell a kulccsal bezárni. Inkább azt érdemes megvizsgálnunk, hogy mivel, mihez és miképp lakatold oda a bicajodat. Mesélek néhány rövid történetet, amelyek remekül példázzák a legfontosabb szempontokat.

A félméteres cölöp esete

Budapesten, az egyik körúton voltam szemtanúja, ahogy hősünk egy félméteres kis oszlophoz lakatolta kerékpárját. Tudod, arról a cölöpről van szó, amit a járdák szélére helyeznek, hogy lezárják a területet az autók elől. Ez a megoldás pont akkora védelmet nyújt, mintha a nagymama keze által horgolt sállal kötöznéd oda a kerékpárt. Még egy hivatása elején járó tolvajnak is elég három másodperc, hogy a kerékpárt felfelé mozgatva, lakatostól-nyergestől leemelje az oszlopról. Szóval ez nem jó megoldás.

Nincs ki mind a két kereke

A következő egy kitalált történet lesz, ám ez nem jelenti azt, hogy már nem esett meg néhány pórul járt bringástársunkkal. Tehát: ismerd meg főszereplőnket, Janit. Egy nap, a munkahelyéről hazafelé tekerve hirtelen megkívánt egy finom üdítőt. Be is tért az útjába eső hipermarketbe, és kerékpárját az üzlet mögötti parkolóba kihelyezett biciklitárolóhoz kötötte. De jaj, elkövetett egy nagy hibát: csupán az első kerekét láncolta a tárolóhoz.

rosszul lelakatolt kerékpár

Mire negyedóra múlva visszatért, a szuper lakat ellenére az erre szakosodott gazemberek már elszállították kerékpárjának nagy százalékát. Jani aznap csak egy lakattal, egy kólával és egy első kerékkel tért haza. A konklúzió pedig az, hogy mindig a vázat lakatold le. De lehetőleg fűzd át a kereken is a kerékpár lakatot, vagy egy másik zárat használj a kerekekhez.

Remek lakat, ócska rács

Végül, egy történet egy ismerősről, aki jó minőségű kerékpár zárral rendelkezett és tudta is szakszerűen használni, mégis ellopták a biciklijét. A probléma nem a lakattal volt, hanem annak a rácsnak az anyagával, amihez hozzákötötte a kerékpártját.

Amíg távol volt, a tolvaj meg sem próbálta a lakatot elvágni, hanem egész egyszerűen a gyenge minőségű rácsot bontotta meg. Ez is egy tanulságos eset, ami arra tanít, hogy mindig ellenőrizd le, amihez a bicajodat rögzíted. Keress erős, biztos, stabil korlátot, tárolót, rácsot, kerítést vagy más egyebet, amit biztosan nem tudnak átvágni vagy könnyedén kettéfűrészelni.

Egy kis kerékpár lakat ismertető

És most keressük meg a választ nap kérdéseire: milyen kerékpár lakat típusok vannak? Mennyire biztonságosak? A rövid bemutatóban az olcsóbb és épp ezért kevésbé biztonságos lakatoktól haladunk a drágább, de sokkal megbízhatóbb típusok felé.

Huzal- vagy sodronylakat

sodrony kerékpár lakat

A vékony huzalból és olcsó zárszerkezetből álló sodronylakat amolyan belépőszint a boltok alsó polcairól. Sajnos jól tudják ezt a tolvajok is. Amennyiben őrizetlenül hagyod a kerékpárodat, ez a típus nem tudja megvédeni. Egy egyszerű, kisméretű erővágóval is másodpercek alatt levágják a biciklidről. Miért gyártják mégis? Mert arra viszont alkalmas, hogy lezárd vele kétkerekűdet, ha a közelben maradsz és rálátsz a bicajra. A sodronylakat megakadályozza, hogy valaki felpattanjon rá vagy egyszerűen eltolja, miközben te pár méterre egy padon ülsz.

Görgős lakat

Egy leheletnyivel nagyobb biztonságot nyújt a görgős lakat, de nyugodt szívvel ezzel sem hagyhatod magára a biciklidet. Gyártótól függően akadnak jobb minőségű modellek is, de alapvetően mindegyik változatnak ugyanaz a gyengéje. A látványos, erős védelmet sugárzó műanyag burkolatot egy tapasztalt tolvaj könnyedén átvágja, és eljut a görgőkkel védett huzalig. Ezt a megfelelő mozdulatokkal és szerszámmal egyszerűen hatástalanítja. A görgős lakat is inkább a kerékpár eltolása ellen véd.

Láncos lakat

Tömör anyag, edzett acél, masszív láncszemek… Na, ez már egy magasabb minőség. A 7-8 mm vastag egymáshoz hegesztett láncszemeket már nem egyszerű feladat erővágóval megbontani, ráadásul a külön lakattal ellátott zárszerkezet ellenáll az ütésnek, fúrásnak és fagyasztásnak. További előnye, hogy rugalmas kialakításának köszönhetően ott is használhatod, ahol a merev U lakatot nem alkalmazhatod.

U lakat

kerékpár lakat fajta u lakat

Jelenleg talán a legnagyobb biztonságot garantáló, bevált modell az U lakat. Nevét a jellegzetes U-alakú acélhurokról kapta, amely általában két ponton kapcsolódik az alsó zárszerkezethez. Erős, megbízható védelmet nyújt, nem könnyű boldogulni vele. Természetesen hatalmas eltérés van a különböző gyártók termékei között. Nem érdemes ezen spórolnod, mert egyértelmű a szabály: a drágább jobb! Válaszd a minőséget!

kerékpár guminyomás fontossága

Ideális kerékpár guminyomás?

Nem tudod milyen keményre érdemes fújni a gumikat? Guminyomás táblázatunkból megtudhatod az ideális értékeket