Kerékpár lánc tisztítása házilag – mutatjuk hogyan

kerékpár lánc tisztítás házilag

Miért is fontos a kerékpár lánc tisztítás? Kedvenc bicajunk alkatrészeit minden út során követlenül érik a környezeti hatások, így a rendszeres kerékpár karbantartás és lánc tisztítás elengedhetetlen művelet. Gondolj csak bele, mennyi por, eső, sár, homok, kavics vagy aljnövényzet szorulhat a láncszemek közé akár egyetlen nap alatt. De nem is kell belegondolnod, mert a saját szemeddel is tapasztalhatod.

Amennyiben a kerékpár lánc tisztítást elhanyagolod, akár pár héten belül megkezdődik a korrózió. A görgők és a lánckerekek kopásnak indulnak, egyre rosszabb állapotba kerül a lánc, te pedig azt veszed észre, hogy kerékpárod kopog, csörög, nyekereg. Vagy talán kifejezőbb azt mondani, hogy a lánc szinte sír a megfelelő kerékpár karbantartás után. Add meg neki a szükséges ápolást, hiszen a rendszeres kerékpár lánc olajozást meg fogja hálálni.

A lánc a lelke mindennek

Jól tudjuk, hogy a lánc a bicikli nélkülözhetetlen alkatrésze. Gyakorlatilag a kerékpár lelke. Felépítése egy hengerből, lemezből és több száz láncszemből áll, amelyeknek szó szerint olajozottan kell együtt dolgozniuk. Csak így tudják egyenletesen, akadás és kattogás nélkül mozgásban tartani a szeretett kétkerekűdet. Nézzük meg, miképp kivitelezhető a kerékpár lánc tisztítása házilag.

Kerékpár lánc tisztítás előkészületei

Először is keress egy megfelelő helyszínt, ahol kényelmesen elférsz. Jó idő esetén az utcán vagy a kertben is dolgozhatsz. Ám szabadtérben ügyelj rá, hogy ne legyen nagy szél, máskülönben a por azonnal visszaszáll a megtisztított felületre. Ideális lehet egy garázs vagy pincehelyiség is. A nappali közepén inkább ne állj neki a munkának, hiszen meglehetősen nagy kosszal jár.

Miután megvan a helyszín, tedd a bicajt a kerékpár állványra. Amennyiben ezzel nem rendelkezel, akkor támaszd egyszerűen egy polcnak vagy a falnak. A lényeg, hogy könnyen hozzáférj és a pedálokat mindkét irányba tudd forgatni. Készítsd elő a tisztításhoz szükséges eszközöket is: néhány rongyot, zsírtalanítót, rozsdamentes kenőanyagot és lehetőség szerint egy kerékpár lánc tisztító eszközt.

Tisztítás és olajozás

kerékpár lánc olajozás

A kerékpár lánc karbantartás alapvetően két fázisból áll. Először meg kell tisztítanod a láncot a lerakódott szennyeződéstől egy ronggyal, zsírtalanítóval vagy egy lánctisztító eszközzel.

Befejezésként pedig szükség lesz egy alapos olajozásra is.Ehhez a munkához érdemes beszerezned egy kifejezetten kerékpárokhoz ajánlott kenőanyagot. Sokféle termék közül válogathatsz erre a célra. Érdemes olyan vízbázisú kenőanyagot választanod, amely megvédi a láncot a rozsdásodástól, tökéletes láncfutást biztosít és tartósan a láncon marad.

Kezdődhet a kerékpár lánc tisztítás

kerékpár lánc

A munka leggyorsabb és legegyszerűbb módja, ha ronggyal és zsírtalanítóval dolgozol. Nagyon egyszerű dolgod van:

 1. Hajtsd össze a rongyot néhányszor, de a mérete maradjon legalább akkora, amit még kényelmesen egy kézben meg tudsz tartani.
 2. Tegyél a rongy közepébe egy jókora adagot a zsírtalanítóból.
 3. Az egyik kezeddel szorítsd a rongyot a láncra, úgy, hogy a megzsírozott felülete közvetlenül érintkezzen vele.
 4. A másik kezeddel kezdd el tekerni a pedált, hogy a lánc mozogni kezdjen. A rongyot értelemszerűen csak olyan erővel szorítsd a láncra, hogy ne akadályozza annak mozgását.
 5. Fontos tehát, hogy ne a rongyot mozgasd körbe a láncon, hanem a lánc mozogjon, miközben a rongyot határozottan ugyanabban a helyzetben tartod.
 6. Ismételd meg a műveletet néhány alkalommal, de a rongyot mindig a lánc másik részére szorítsd rá. Először például a tetejére, majd az aljára, aztán az oldalára.
 7. Így végül a láncot megszabadítod a rárakódott szennyeződés nagy részétől.
 8. Miután alaposan megtisztítottad a láncot, hagyd szépen megszáradni. Ezzel a kerékpár lánc tisztítás meg is történt, a munkának az első felével végeztél is. Most következik a lánckenés vagy olajozás.
 9. A lánc olajozása előtt állítsd a váltót középső állásba.
 10. Fújj megfelelő mennyiségű kenőanyagot a láncra. Arra azonban nagyon figyelj, hogy az sem jó, ha túl sok olajat használsz.
 11. Amennyiben a kelleténél több kenőanyag kerül a láncra, könnyebben és nagyobb mennyiségben ragad bele az út során felszedett kosz és por. Az így kialakult olajos réteg folyamatosan koptatja a láncot és a hozzá tartozó alkatrészeket.
 12. Ügyelj rá, hogy olajozás közben csak a lánc kapjon a kenőanyagból, a fékre és egyéb alkatrészekre viszont ne kerüljön. Folyékony kenőanyag használatával ezt könnyebben megoldhatod, de spray esetén óvatosabbnak kell lenned. Igyekezz minél közelebbről felvinni a láncolajat.
 13. Miután befejezted a kenést, töröld le a lánc külső részét.

Lánctisztító eszköz

A kerékpár lánc tisztítást elvégezheted ronggyal és zsírtalanítóval is, a fent leírt módon, de létezik egy még alaposabb módszer: a lánctisztító eszköz. Ez a pár ezer forintét beszerethető szerkezet rendkívül alapos munkát végez, és nemcsak lánc külsejét tisztítja meg, de hatékonyan eltávolítja a résekből és lánclyukakból is a szennyeződést. Folyékony tisztítószerrel van feltöltve, amellyel egyszerre több kefe dörzsöli át a láncot. Kifejezetten hatékony szerkezet, amit érdemes neked is beszerezni.

kerékpár karbantartás házilag

Kerékpár karbantartás házilag

Egy általános bicikli karbantartást otthon is könnyedén elvégezhetünk különösebb eszközök nélkül.