Kerékpár karbantartás házilag, egyszerűen

kerékpár karbantartás házilag

Elég sok időbe és pénzbe kerül, ha minden apró probléma miatt azonnal rohanunk a szakszervizbe a kerékpár karbantartás miatt. Holott számos dolgot saját kezűleg is el tudunk végezni, néhány alapvető szerszám segítségével, amelyek szinte minden háztartásban megtalálhatóak. És, hogy hogyan történik a kerékpár karbantartás házilag? Tarts velünk, sorra vesszük azokat a lépéseket, melyeket te is megtehetsz kedvenc kétkerekűdért.

A bicikli lánc olaj mindennek az alapja

Tulajdonképpen minden mechanikus szerkezet kenést igényel, mivel így minimalizálható az alkatrészek közötti súrlódás, ami előbb-utóbb kopáshoz vezet. Ezen kívül, a kenőanyagok védenek a korrózió ellen, nedvesség lepergető tulajdonságuk miatt.

Bicikli lánc karbantartás

A kerékpár karbantartását illetően, érdemes kiemelni, hogy mit NE használjunk a bicikli lánc olaj helyett. A kerékpár lánc olajozás terén, bizony az emberi találékonyság határtalan.

kerékpár lánc olajozás étolaj használata tilos
 

Semmiképp ne használjunk étkezési olajat! Nem egy kontár élt már ezzel a lehetőséggel. Ez a megoldás biztosít megfelelő kenést és rövid időn belül ragacsossá válik. Ezután könnyen összeszedi a koszt ami recsegést, kopást, akadást fog okozni.

Ne zsírozzuk a láncot semmilyen gépzsírral! Bár ez jó kenést biztosít, mégis zárt rendszerek esetén használatos, ahová nem jutnak be a szennyeződések. Az apró porszemek beleragadnak a zsíros láncba, ami szép lassan ledarálja saját magát és a fogaskerekeket.

Mindenre jó a WD-40… csak bicikli láncra nem! Ezt sokan figyelmen kívül hagyják és fújják rá, ha kell, ha nem. Szó, mi szó ez a folyadék valóban csodákra képes, de az alacsony viszkozitási értéke miatt, nem biztosít hosszútávon ideális kenést a hajtásnak. Tény, hogy taszítja a nedvességet, ám néhány km után már olyan, mintha száraz lenne a lánc.

Figyelem! A kerékpár lánc tisztítása viszont történhet WD-40 termékkel.

karékpár karbantartás házilag lánc olajozás

És akkor mit is érdemes használnunk, ha jót akarunk tenni kerékpárunkkal? Erre kifejlesztett speciális olajat! Bicikli lánc olaj gyakorlatilag a legkisebb kerékpáros szaküzletből is megvásárolható, különféle kiszerelésben, csupán 1-2.000 Ft-ért.

A speciális olajok, amelyek taszítják a szennyeződéseket és a nedvességet, lehetnek ennél drágábbak, viszont az alapváltozat nem kerül többe a már említett árnál. Emellett különféle kiszerelés közül választhatunk, annak megfelelően, hogy milyen sűrűn szeretnénk kerékpár karbantartást végezni.

A kerékpár lánc tisztítás történhet direkt erre a célra kifejlesztett lánctisztító folyadékkal vagy a már említett WD-40-el is, viszont kerüljük a durva hígítókat, oldószereket. Ezek kiszárítják a láncot, ami gyorsabb kopáshoz vezethet. Lánctisztító eszközt is vásárolhatunk, amivel könnyebb a kerékpár tisztítás.

A kerékpár lánc tisztításáról bővebben itt olvashatsz.

Bicikli szerelés alapfokon

Ha a kerékpár karbantartást házilag szeretnénk kivitelezni, akkor bizonyos eszközökre biztosan szükségünk lesz.

Egy imbuszkulcs készlet vagy multifunkciós kerékpár szerszám manapság elengedhetetlen a kerékpár szerelés szempontjából.

imbuszkulcs készlet kerékpár szereléshez

A láncprés sem maradhat ki a repertoárból, mellyel beállíthatjuk a megfelelő lánchosszt a kerékpár lánc szétszedése során.

A defektjavító készletről sem szabad megfeledkeznünk, amihez szorosan hozzátartoznak a műanyag gumileszedők is. Ezek mind olyan eszközök, amiket egy túrára is magunkkal vihetünk, sőt! Érdemesebb a rövidebb távokon is magunknál tartani ezeket az apróbb szerszámokat, hogy ne érjen minket váratlan meglepetés.

Indulás előtt mindig ellenőrizzük a megfelelő kerékpár guminyomást, az abroncsok tapadása és élettartama érdekében.

Hogy mennyi is az annyi, milyen az ideális kerékpár guminyomás? Ebben a cikkünkben minden fontos információt megtalálsz a témáról.

A torx kulcsok főként féktárcsákhoz, az imbuszkulcsok pedig minden más alkatrész le- és felszereléséhez szükségesek.

Kerékpár fékek beállítása

A kerékpár fék fajták többségének beállítása szintén imbuszkulccsal történik. Tárcsafékhez és V-fékhez egyaránt szükséges. A fékbowden feszesség állításával mindkét féktípusnál arra kell törekednünk, hogy a fékpofák, illetve a fékbetétek ne érjenek sem a felnihez, sem a tárcsához.

Nyert ügyünk van, hogyha a fékkar behúzáskor elég kemény és nem „nyúlós“. A V-fékek esetében a rugófeszítő csavarok segítségével is állíthatjuk a fékpofák helyzetét a felnihez képest. A bowden feszesség pedig a fékkarokon található állítócsavarral szabályozható.

A hidraulikus fékek beállítása esetén, a rendszer légtelenítése is szükséges lehet, amit már érdemes szakszerű keretek között elvégezni, mivel ehhez speciális eszközökre van szükség. Bonyolultabb, mint a mechanikus változatok esetén.

Kerékpár lánc felrakása gyorsan és egyszerűen

A legegyszerűbb dolgunk akkor lesz, hogyha új láncnak egy patentszemes változatot választunk. Ez szerszám nélkül is felrakható. Figyeljünk oda, hogy miként fűzzük át a hátsó fogaskerekek és a váltó görgők között!

bicikli lánc visszarakás

A kerékpár teleszkóp karbantartás házilag összetett folyamat

Talán ez az egyik legbonyolultabb része a kerékpár karbantartásnak, ugyanis ez egy zárt rendszerű alkatrész. Főként a belső része igényel karbantartást, amihez darabokra kell szednünk.

Az egyszerűbb, rugós változatoknál nincs más dolgunk, mint kitisztítani, majd újra zsírozni a belső részét. Kívülről annyit tehetünk, hogy igyekszünk tisztán tartani a becsúszó szárakat.

A márkás levegős teleszkópok már magasfokú kerékpár szerelési ismereteket igényelnek. Tájékozottnak kell lennünk az adott gyártó alkalmazott technológiájáról. Be kell állítani a megfelelő légnyomást, amihez teleszkóp pumpára van szükség, továbbá nem mindegy milyen mennyiségű és viszkozitású olaj kerül teleszkóp száraiba.


kerékpár tárcsafék

Kerékpár fék fajták

Ismerd meg a kerékpár fékek evolúcióját. Sorra vesszük az alap darabokat a legmodernebb változatokig.